• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dawna mijanka na Chełmskiej Górze (Koszalin)

SINYOU

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 2 1
Witam, poszukuję wszelkich informacji, czasu powstania,zagadnień technicznych,rodzaju infrastruktury, sposobu prowadzenia ruchu, zdjęć, wspomnień, widywanego taboru na zlikwidowanej w 1991 r. mijance PKP Chełmska Góra.
Oraz jeśli ktoś posiada i chciałby się tym podzielić, zdjęć (do końca lat 90 tych) linii położonej w tzw wąwozie, czyli od wiaduktu na ulicy Władysława IV, do wspomnianej mijanki. Sam posiadam kilka zdjęć w albumie rodzinnym stamtąd i jeśli będzie zainteresowanie to ich poszukam i zeskanuję.
Żeby było rozeznanie o co pytam
http://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacje&id=3528&okno=galeria

Pozdrawiam Sinyou

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Tyle razy tam łaziłem i zawsze się zastanawiałem po co ten drugi tor w tym miejscu..... zapytaj starszych kolejarzy na stacji,powinni coś pamiętać.

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Niestety,ale we mgle kojarzę jakieś ceglane ruiny.Niestety nie wiem co to było i nie dam za to ręki.Przy czym były to lata 2007-2010 tak więc ja nie wiele pomogę.

OP
OP
SINYOU

SINYOU

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 2 1
Ostatnio edytowane:

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
Torów juz nie było,ale widoczne po nich miejsce.Na temat ruin się nie wypowiem,bo naprawde słabo to pamiętam,było jakies miejsce w tym przekopie gdzieś leżały jakieś cegły -tyle. Zauważyłeś,że na jednym z powyższych fotografii widać nastawnię za sameforem?
naprawde zaskoczyły mnie te fotografie.Widać tymczasowy tor,którym zapewne wywożono ziemie z przekopu.Bardzo ciekawy jest majaczący w tle na zakręcie semafor w strone Skibna.Dziwne że już tutaj....

szymon3000

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
wydaje mnie sie ,że w 91' był u nas Papież , i za mały byłem na szlajanie się po torach... ja chodziłem po rozjeździe na wlocie do lasu od strony domków jeszcze w 95 roku jak nie póżniej , bo do 98 roku śmigaliśmy Komarkami i Simsonami po naszych lasach i torach :p

Reakcje
1 0 0
byłą tam stacja, ze względu na duże nachylenie terenu z jednej strony i duże natężenie ruchu, przepuszczano składy jadące z naprzeciwka. Dzisiaj natężenie jest już mniejsze wiec zlikwidowali, ale czasami zdarza się że trzeba podsyłać lokomotywę na popych. Zresztą jak się przyjrzeć szynie to widać jak jest wyboksowana

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 33
Koleje w Polsce 29