• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

daty produkcji modeli

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Po latach, staram się poszeregować swoje modele z kolekcji w kolejności w jakiej je nabywałem. O kolejności decyduje zatem data zakupu. Problem w tym, że początkowo przez kilka lat nie przywiązywałem do takich rzeczy uwagi i nie zapisywałem sobie tego. Poświęcając naprawdę ogrom czasu na przejrzenie zapisanych na dysku wszystkich w jakich byłem nabywcą aukcji na Allegro, aukcji na eBay, transakcji przelewów na koncie bankowym oraz poprzez Paypal, udało mi się ustalić sporo rzeczy. Niestety jednak, nie jest tak w przypadku wszystkich modeli, szczególnie tych jakie kupowałem jako pierwsze za gotówkę w sklepie, a zatem nigdzie ślad po transakcji nie został zapisany. Aby dojść do przybliżonej daty zakupu kilku modeli, staram się ustalić to na podstawie daty wejścia na rynek danego modelu, bo w wielu przypadkach modele kupowałem zaraz po ich ukazaniu się. Ale i tu mam problem, bo w przypadku niektórych modeli nie znam miesiąca i roku, a nawet nie znam dokładnie roku. Tutaj zatem prosiłbym Was o pomoc. Być może niektórzy z Was także takie rzeczy sobie zapisują.

Potrzebuję wiedzieć, kiedy pojawiły się na rynku następujące modele. Najlepiej jakby był to rok i miesiąc.
  • ST43-245 / konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik"
  • ST44-919 / konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik"
  • ST43-R004 / Tillig 72093
  • 060DA-992 / Tillig 72092
  • TEM2-083 / Red Star Railways
  • SM48-003 / Red Star Railways
  • BR232-446/ konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik"
  • MsBi-090008 / Tillig 73127
  • Skoda 16 T / RA Došlý 801001 (to jest jedna z najtrudniejszych zagadek)

Dodatkowo pytanie: co pierwsze weszło na rynek produkcji Roco - EU43-007 czy ST44-003? Oba 2007 rok, ale w jakiej kolejności?

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
430 13 17
  • ST43-R004 / Tillig 72093 [2006]
  • 060DA-992 / Tillig 72092 [2006]
  • TEM2-083 / Red Star Railways [2005]
  • SM48-003 / Red Star Railways [2006]
  • BR232-446/ konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik" [2006]
  • MsBi-090008 / Tillig 73127 [2008]

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
zdeniu, dzięki. Miesięcy nie masz przypadkiem do nich?
Ja kupiłem zestaw Jan-Kola na jesieni 2005 w Parowoziku, była to nowość, która się właśnie ukazała. Sklep otrzymywał dostawę. Był to wrzesień. Skończyłem przeróbkę KEG2100 na ST43 w 2015! Tak się zniechęciłem, że podarowałem ją z ESU Sound, jednemu z forumowiczów :cool:.
Mam EU43 i ST44. O ile dobrze pamiętam, EU kupiłem pierwszy. Oczywiście mogę znaleźć rachunek, jeśli jest to potrzebne.

P.S. Ten wstępny Twój akapit ( gdzie za co płaciłes, itd ), nie ma nic wspólnego z modelarstwem i zaśmieca forum :ROFL:. Oczywiście przykładając Twoje kryteria. Wystarczyło zapytać, podając listę.

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
  • ST43-245 / konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik"

• W 2005 roku, w porozumieniu z Parowozikiem powstały odlewy żywiczne bud jednego przerobionego egzemparza i na podstawie tych odlewów były one przerabiane przez Jan-Kola. Pamiętam to bo miałem jeden z takich pierwszych przeróbek ST43 z wiadrami i z ep.IIIc wszystko zależy od tego kiedy zamawiałeś. Z tego co pamiętam to najwięcej rumunów wyszło od JanKola w 2005 i 2006 roku
  • ST44-919 / konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik" -

• (2005-wzwyż) wszystko zależy od tego kiedy zlecałeś konwersję. Z tego co pamiętam to już w 2005 roku powstaly piersze konwersje na sprzedaż.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
KAROLeski2, ja konwersji ST43 i ST44 nie zlecałem, a po prostu kupiłem modele stojące na półce. Po pewnym czasie, gdy już zacząłem zdobywać wiedzę na temat modeli, wiedziałem że oba modele popelnił dla "Parowozika" Jan-Kol, ale obecnie nie wiem kiedy modele te kupiłem.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Hej, to była ciężka praca. Uczyła cierpliwości i determinacji. I ta buda na zatrzaski, jak w oryginale KEG. Oszklenie przeniesione, które służy także, jako zamknięcie. Na dodatek cały odlew jest zbyt krótki, na dawcę. Trzeba było skracać płytę główną. Istna Gehenna z Golgotą. Ale żeby to zrobić na prawdę dobrze, to potrzebny nowy zestaw.

Ostatnio edytowane:

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 23 0
Dodatkowo pytanie: co pierwsze weszło na rynek produkcji Roco - EU43-007 czy ST44-003? Oba 2007 rok, ale w jakiej kolejności?
Ponieważ nikt nie odpowiedział, to pogrzebałem w swoich notatkach i okazało się, że ST44 była na początku roku (przełom stycznia i lutego), a EU43 w grudniu.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
zdeniu, czy dobrze mi się zdaje, że daty wziąłeś ze strony wiki.gbbkolejka.pl?

ALA, to teraz mam zagwozdkę z tą EU43. Ja miałem zapisane, że październik, wyżej wymieniona strona podaje listopad, a Ty że grudzień. :) Mam wersję z dodatkowym oznaczeniem wykonanym przez sklep "Parowozik", więc pewnie wersja ta była chwilkę później nawet, niż model oryginalnie pojawił się w sprzedaży.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.405 23 0
Też miałem tą EU43 od Parowozika i możliwe, że trochę później niż to trafiło do sklepów, więc te daty, które Ty podajesz mogą być prawidłowe. Pewne jest, że Gagarin był na początku roku, a EU 43 pod koniec, a więc później.