Po latach, staram się poszeregować swoje modele z kolekcji w kolejności w jakiej je nabywałem. O kolejności decyduje zatem data zakupu. Problem w tym, że początkowo przez kilka lat nie przywiązywałem do takich rzeczy uwagi i nie zapisywałem sobie tego. Poświęcając naprawdę ogrom czasu na przejrzenie zapisanych na dysku wszystkich w jakich byłem nabywcą aukcji na Allegro, aukcji na eBay, transakcji przelewów na koncie bankowym oraz poprzez Paypal, udało mi się ustalić sporo rzeczy. Niestety jednak, nie jest tak w przypadku wszystkich modeli, szczególnie tych jakie kupowałem jako pierwsze za gotówkę w sklepie, a zatem nigdzie ślad po transakcji nie został zapisany. Aby dojść do przybliżonej daty zakupu kilku modeli, staram się ustalić to na podstawie daty wejścia na rynek danego modelu, bo w wielu przypadkach modele kupowałem zaraz po ich ukazaniu się. Ale i tu mam problem, bo w przypadku niektórych modeli nie znam miesiąca i roku, a nawet nie znam dokładnie roku. Tutaj zatem prosiłbym Was o pomoc. Być może niektórzy z Was także takie rzeczy sobie zapisują.
Potrzebuję wiedzieć, kiedy pojawiły się na rynku następujące modele. Najlepiej jakby był to rok i miesiąc.
Dodatkowo pytanie: co pierwsze weszło na rynek produkcji Roco - EU43-007 czy ST44-003? Oba 2007 rok, ale w jakiej kolejności?
Potrzebuję wiedzieć, kiedy pojawiły się na rynku następujące modele. Najlepiej jakby był to rok i miesiąc.
- ST43-245 / konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik"
- ST44-919 / konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik"
- ST43-R004 / Tillig 72093
- 060DA-992 / Tillig 72092
- TEM2-083 / Red Star Railways
- SM48-003 / Red Star Railways
- BR232-446/ konwersja Jan-Kol / modele takie były wykonywane na zamówienie i sprzedawane przez sklep "Parowozik"
- MsBi-090008 / Tillig 73127
- Skoda 16 T / RA Došlý 801001 (to jest jedna z najtrudniejszych zagadek)
Dodatkowo pytanie: co pierwsze weszło na rynek produkcji Roco - EU43-007 czy ST44-003? Oba 2007 rok, ale w jakiej kolejności?