• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dźwiek w Tw1

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.121 34 0
Czy pudło rezonansowe będzie można zdiąć z głośnika aby zmniejszyć jego rozmiary?
Demontaż pudła rezonansowego zdecydowanie odradzam. "Goły" głośnik dużo straci na sile dźwięku i nie pomoże ustawienie w CV na maksa. Natomiast z obudową (pudłem) są marne szanse aby go zamontować pod dachem (na ścianie kotła to już nie wejdzie wcale). Ja do Tw1 jeszcze nie zamontowałem "dźwięku", montowałem do BR50 i tam zmieścił się ledwo pod dach (nie obyło się bez podcinania ściany kotła). Głośnik i tak widać z zewnątrz, a budka Tw1 jest zdecydowanie mniejsza.
Pozostaje dokupić do dekodera dodatkowy, mniejszy głośnik o tych samych wartościach.

Dziwię się tak uznanej firmie jak ESU, że oferuje dekodery ciągle z jednym "typem" głośnika. W/g mnie powinien dobierać odpowiedni kształt i wielkość pod konkretną lokomotywę. Przyjemność posiadania loka z dźwiękiem, do tanich nie należy. No i oszczędzili by człowiekowi nerwów przy montażu ;)
Pozdrawiam.

WiktorN

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Dziwię się tak uznanej firmie jak ESU, że oferuje dekodery ciągle z jednym "typem" głośnika
Głośników jest cała gama. Począwszy od fi 13 mm do nawet 20x40 mm. Koszt niewielki ok 25 zł. Gdyby ESU wypuszczało deki bez głośnika oczywiście byłoby to lepsze rozwiązanie.
W mojej Tw1 wyfrezowałem miejsce pod dekoder w ciężarku znajdującym się w kotle modelu. Głośnik wraz z pudłem rezonansowym poszedł do tendra. Wykorzystałem głośnik ESU 50447.
Również uważam, że montaż "gołego" głośnika mija się z celem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 10
DCC 13
DCC 6
DCC 20
DCC 0