• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dźwięki w dekoderze ESU

A

Anonymous

Gość
Szymon napisał(a):
Darek W napisał(a):
mauser napisał(a):
Ten "śpiew" w czasie startu to odgłos falowników i silników asynchronicznych w czasie rozruchu częstotliwościowego.
Jak 07 startuje to bynajmniej jest czego posluchac , takie piski to niech se sluchaja niemce i inne takie.
mysle tak samo, ale podobno ESU nie ma ANI jednego dekodera eloka z rozruchem oporowym, ktos moglby to nagrac i wgrywac do ESU tym urzadzeniem ESU programmer czy jakos tak
Nie mam pojecia jak tworzy sie dzwieki do dekoderow, ale slyszalem dzwieki stworzone do gry MS TRAIN czy jakos tak , byly to dzwieki do 3TE10M I WIERZCIE MI!!!! to sa dzwieki prawdziwej lokomotywy i to w pelnym zakresie jej pracy, a te wszystkie loksundy to o kant dupy mozna rozbic ZADEN, powtazam ZADEN nie jest nawet zblizony do oryginalu.

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Darek W napisał(a):
Szymon napisał(a):
Darek W napisał(a):
mauser napisał(a):
Ten "śpiew" w czasie startu to odgłos falowników i silników asynchronicznych w czasie rozruchu częstotliwościowego.
Jak 07 startuje to bynajmniej jest czego posluchac , takie piski to niech se sluchaja niemce i inne takie.
mysle tak samo, ale podobno ESU nie ma ANI jednego dekodera eloka z rozruchem oporowym, ktos moglby to nagrac i wgrywac do ESU tym urzadzeniem ESU programmer czy jakos tak
Nie mam pojecia jak tworzy sie dzwieki do dekoderow, ale slyszalem dzwieki stworzone do gry MS TRAIN czy jakos tak , byly to dzwieki do 3TE10M I WIERZCIE MI!!!! to sa dzwieki prawdziwej lokomotywy i to w pelnym zakresie jej pracy, a te wszystkie loksundy to o kant dupy mozna rozbic ZADEN, powtazam ZADEN nie jest nawet zblizony do oryginalu.
ESU do parowozow nie jest takie tragiczne, do gagarina tez slyszalem i jest w miare ok, do Elokow to slabe masz racje

poza tym co by nie mowic to ESU wykorzystuje swoja quasi-monopolistyczna pozycje na rynku sound-dekow - nikt mi nie wmowi ze dek z dzwiekiem i paroma ukladzikami wiecej + jakis gowniany glosniczek musi kosztowac 400-500 pln podczas gdy dobry dek lenza gold bez sounda tylko 110 pln - 4-5 razy wiecej? bullshit - ESU liczy jak za zboze bo nie maja konkurenta

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
Ja kiedyś, wreszcie po raz pierwszy, zechciałem mieć w modelu dekoder ESU LokSound. Chciałem, bo byłem ciekaw ile to jest warte. Dźwięki do BR232.

Byłem w sumie rozczarowany. Kasy kosztuje to bardzo wiele, a nie jest tego warte. Odgłosy brzmią w zasadzie tak, jak to jest w grach komputerowych. Niby coś fajnego, ale tak nie do końca. Niektóre dźwięki mają w tle szum, bo je zgrywano z live, ale nie usunięto zbędnych dźwięków. Syrena działa w tym przypadku jako funkcja załączana na raz, a nie w ten sposób, że trąbi tak długo jak dana funkcja działa. W niektórych schematach dźwiękowych słyszałem, że poszczególne dźwięki potrafią być za głośne względem odgłosów silnika. Głupie też mi się wydają odgłosy maszynisty mówiącego przez radio, czy zapowiedzi na peronie. Spodziewałem się w sumie czegoś lepszego za taką cenę.

Inna sprawa to tony tych dźwięków. Raczej nigdy się nie uda zasymulować prawdziwych odgłosów, bo prawdziwe są w bardzo niskich tonacjach, zaś głośniczki do modeli nie przenoszą takich częstotliwości. To takie bardziej głośne brzęczenie, niż dźwięki silnika.

Przyznam także, że w niektórych nowo zamówionych modelach też chcę mieć te dekodery, ale nie uważam ich za urządzenia naprawdę przełomowe, warte swej ceny i niezbędne w każdym modelu. Bajer, ale niedopracowany trochę.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
CoCu napisał(a):
Byłem w sumie rozczarowany. Kasy kosztuje to bardzo wiele, a nie jest tego warte. Odgłosy brzmią w zasadzie tak, jak to jest w grach komputerowych. Niby coś fajnego, ale tak nie do końca. Niektóre dźwięki mają w tle szum, bo je zgrywano z live, ale nie usunięto zbędnych dźwięków. Syrena działa w tym przypadku jako funkcja załączana na raz, a nie w ten sposób, że trąbi tak długo jak dana funkcja działa. W niektórych schematach dźwiękowych słyszałem, że poszczególne dźwięki potrafią być za głośne względem odgłosów silnika. Głupie też mi się wydają odgłosy maszynisty mówiącego przez radio, czy zapowiedzi na peronie. Spodziewałem się w sumie czegoś lepszego za taką cenę.
To że rewelacyjny nie jest to się zgodzę,ale dźwięki można pozmieniać tzn.przypisać do danych Fx i da się regulować głośność poszczególnych.Ogólnie masa ustawień i możliwości włącznie z możliwością wgrania własnego schematu dźwiękowego lub modyfikacją istniejącego.Co do dźwięku to trochę wiedzy o akustyce wystarczy a w ofercie mają duży wybór głośników.Trzeba mieć pojęcie o temacie a nie pisać głupoty.

Reakcje
2 0 0
tomek 05 napisał(a):
To że rewelacyjny nie jest to się zgodzę,ale dźwięki można pozmieniać tzn.przypisać do danych Fx i da się regulować głośność poszczególnych.Ogólnie masa ustawień i możliwości włącznie z możliwością wgrania własnego schematu dźwiękowego lub modyfikacją istniejącego
Jeśli się nie mylę to bez użycia Lokprogrammera zmiany poziomu głośności poszczególnych dżwięków zrobić się nie da :?: . W CV 63 można zmienić tylko ogólny poziom dżwięku... a może się da poprzez zmianę któregoś CV... tylko którego :?:

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.543 18 0
W ESU można ustawić głośność w:
CV 121 - głośność dzwonu
CV 122 - głosność syreny
CV 123 - głośność dźwieków towarzyszących
CV 124 - jest to konfiguracja dźwieków towarzyszących ale ich ustawienia się nigdy nie podejmowałem, wpisuje się tam sumę poszczególnych ustawień - nie mam ich przetłumaczonych wiec nie kombinuję.

Może poprosić admina by temat dekoderów dźwieku przeniósł do osobnego watku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 4
DCC 8
DCC 27
DCC 11
DCC 23