• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dźwięk Ty2, Ty42

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
Pytanie do speców od parowozów – czy ten dźwięk BR52, jaki jest w tym filmie odpowiada polskiemu dźwięku Ty2, Ty42? Czy gwizd lub agregaty brzmią inaczej? Moim zdaniem ten dźwięk wymiata wszystkie inne, jakie są na rynku I chce go mieć w moich „Te-igrekach”.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
ESU Loksound V4.0 - glośniki te same, jakie są zaplanowane do Schlesienmodelle SU45.

Ostatnio edytowane:

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.201 10 1
Jeśli ma prasę smarną Boscha (pod pomostową) a polska Ty2 ma np. prasę smarną Freidmanna dwustopniową lub austriacką to dźwięk raczej będzie nie ten. Nie wiem jak będzie ze sprężarką. Podobnie jest jeśli lokomotywa ma oryginalną gwizdawkę to ok, jak pięciotonową to już odpada. Ta brzmi tak Reszta powinna się zgadzać.
Swoje niech doda Fenix, on jest w tym temacie ekspertem.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
@Maslo, dźwięk był nagrywany na austriackiej BR52.

@Ranger, dzięki za informacje. Ponieważ to dźwięk z austriackiej lokomotywy to może się zgadzać. Ale agregaty i gwizdawkę można wymienić, muszę się tylko z sprzętem wybrać i nagrać, i kolega, który zrobił ten dźwięk mi to podmieni.
Ale żeby być pewny, to zdanie Pana @FENIX by było mile widziane.

Ostatnio edytowane:

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
19 0 0
Czyżby? Ja od FENIXa dostałem "tęcze" w wątku telewizora. Czy też odpoczynek nie jest totalny a jedynie od pisania.

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
Dobra, ale skad mozna nabyc kompletny dekoder z tym konkretnym dzwiekiem?

Arturoo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Dźwięki tworzone przez firmę leosoundlab należą do perfekcujnych i są klasą samą w sobie,
Ofertę dźwięków można podejrzeć tutaj http://www.leosoundlab.at/category/kleine-spur?page=2
Firma tworzy dźwięki dla takich producentów dekoderów jak : Doehler&Haass, ESU.
Dźwięk do BR38/P8 czyli nasza Ok1 jest równie perfekcyjny a według mnie nawet lepszy
Tutaj link do projektów dźwiękowych D&H http://doehler-haass.de/cms/pages/produkte/soundsystem/soundprojekte.php
Jak widać sporo z nich zostało wykonanych przez Leosoundlab, co do dźwięku prasy,sprężarki itd nie wypowiadam się gdyż nie posiadam słuchu absolutnego i raczej nie odróżniam takich szczegółów. To co mogę zaznaczyć to dźwięk o którym mowa jest nagrany na trasie Linz-Grein lokomotywa to BR52. 1227 i dostosowany do modeli Roco i Liliput.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.606 558 30
Podobnie jest jeśli lokomotywa ma oryginalną gwizdawkę to ok, jak pięciotonową to już odpada. Ta brzmi tak
Ta pięciotonowa, amerykańskiego typu, była w zasadzie stosowana tylko na Ty246 i Ty51. Wiem, że montowano takie czasem na innych lokomotywach, ale była to radosna twórczość własna drużyn i warsztatowców.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
Witam
Dźwięki tworzone przez firmę leosoundlab należą do perfekcujnych i są klasą samą w sobie, ...
Zdecydowanie popieram :) (y)

Zdecydowałem się na współprace z Christianem (widać go tutaj na dachu, dla dobrego dźwięku daje wszystko :cool:) bo on po prostu jest najlepszy z branży i Schlesienmodelle tylko z nim będą nagrywali dźwięki w przyszłości. Schlesienmodelle ma z LeoSoundlab zwartą umowę, że wszelkie dźwięki polskich pojazdów szynowych tylko będą robione dla Schlesienmodelle. On właśnie też opracował aktualny dźwięk do SU45 firmy Schlesienmodelle, którego można nabyć u ELVIS’a. Ale najważniejsze jest, że Christian jest lojalny wobec swoich klientów i można być pewnym, że u niego zakupione dźwięki nie wypłyną do konkurenta, tak jak u producenta dekoderów. Dźwięk Schlesienmodelle SU45 jest nadal w naszych rękach i nie wypłynął pod stołem po cichu na dekodery do konkurenta, ani nie wylądował do darmowego pobrania na stornie producenta dekoderów. Tym razem nie ma możliwości dla garażowych handlarzy ściągać sobie nasz dźwięk za darmo, i sprzedawać „dedykowane dekodery” do naszych modeli, żerując z naszej pracy za darmo :mad: Niech sobie dalej składają z Youtube ;)

Konkurent teraz lata rozpaczliwie jak mucha w latarce za dźwiękiem do swoich modeli SP45/SU45, bo myśleli, że my to znowu nagramy z ESU, my włożymy robotę i kasę, a oni to dostaną pod stołem za darmo, tak jak ELVISA i mnie wydudkali z dźwiękiem do EU07 i SM42. Not this time gentlemen! :podstepny: Mieli na stole wszystkie dźwięki, jakie są do SP45/SU45 i stwierdzili, że te im oferowane są do niczego (miedzy innymi YouTube się kłania…). Słyszeli też dźwięk do modeli SP45/SU45 Schlesienmodelle, wiem z pewnego źródła, że strasznie się im podobał, ale oczywiście nie odważyli się zapytać o współprace, bo chyba zdawali sobie sprawę, że po aferze z dźwiękami do EU07 i do SM42, ja bym najwyżej poczuł lekkie swędzenie w środkowym palcu...:ostrozny:

Dźwięk do SP45/SU45 planowałem wyłącznie do moich modeli na dekoderach z gniazdami MTC21. Plux22 w ogóle nie przewidywałem. Jedyny powód, dlaczego udostępniłem dźwięk na dekoderach Plux22, aby można je montować do modeli firmy PIKO, jest, że Pan Andrzej Wilk prosił o to, żeby taki świetny dźwięk był dostępny dla każdego modelarza. Jedynie przez szacunek, jaki odczuwam wobec Pana Wilka, ja ten dźwięk udostępniłem dla wszystkich klientów modeli SP45/SU45.

Więc teraz, jak jest dźwięk dostępny dla klientów wszystkich producentów modeli SP45/SU45, nasuwa się pytanie, dlaczego konkurent na chama chcę ten dźwięk dublować, jeżeli już jest dobry dźwięk na rynku (że prawdopodobnie nie osiągną jakości jak Leo, to inna sprawa…).
Dlaczego nie dublowali w przypadku EU07, pomimo że wszystkie EU07/EP07, EU06, i ET41 firmy PIKO jadą na dźwiękach ELVIS/Schlesienmodelle? Nie tak trudno się tego domyśleć :rolleyes:
Może to da ludziom trochę do pomyślenia, którzy ciągle twierdzą, że Schlesienmodelle dubluje konkurenta. Ten przypadek pięknie pokazuję jak rzeczywistość wygląda (n)

Możecie się w przyszłości spodziewać dalszych dźwięków kultowych lokomotyw od grupy ELVIS/Leo/Schlesienmodelle. Mamy już nagrane 6Dg, ST43, SU46, ET22, następnie wyruszamy, aby nagrać Kibla i Sputnika, no jak się uda złapać/załatwić dwa dalsze cuda ;)

Dźwięk do siódemek i ET41 też mam zamiar nagrać od nowa, bo jak posłuchałem, co Leo jest w stanie zrobić z ET22, to stwierdziłem, że aktualny dźwięk EU07 jest najwyżej średniej jakości.

Ostatnio edytowane:
B

bobby74

Gość
Czy np. dźwięk do ST43 będzie gdzieś do pobrania? kupienia? sam dźwięk czy z dekoderem? co to za różnica czy na PluX22 czy na 8pinowym?

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
Do pobrania nie. Do kupienia z dekoderem, owszem. Różnica prosta. Jak my nie będziemy sprzedawać tego dźwięku na dekoderach Plux22, to do modelu firmy PIKO tego dźwięku nie założysz. Bo modele firmy Schlesienmodelle mają gniazdo MTC21, i dekodera z modelu Schlesienmodelle nie da się zamontować w modelu PIKO z gniazdem Plux22. Tak samo z gniazdem 8-pinowym.

Rozważam możliwość do pobrania. Ale wtedy trzeba podać przy zakupie numer seryjny dekodera, i wtedy dostanie się plik z dźwiękiem, który tylko będzie działał na tym jednym dekoderze. Jak dekoder się spali, to też po dźwięku, i trzeba nowy plik kupić. Ryzyko po stronie klienta, niestety.

Niestety jesteśmy do tego zmuszeni, aby chronić naszą inwestycje przed podpinaczami i darmozjadami, jak było w wypadku EU07, którzy ściągali nasz dźwięk ze strony ESU, i potem sprzedawali „dedykowane” dekodery po zaniżonych cenach, aby nam psuć interes. Dlatego będziemy takie metody tępić gdzie się tylko da.

1

12g

Gość
Bo modele firmy Schlesienmodelle mają gniazdo MTC21, i dekodera z modelu Schlesienmodelle nie da się zamontować w modelu PIKO z gniazdem Plux22.
Jak się popieści to się zmieści.:D
Rozważam możliwość do pobrania. Ale wtedy trzeba podać przy zakupie numer seryjny dekodera, i wtedy dostanie się plik z dźwiękiem, który tylko będzie działał na tym jednym dekoderze
Czyli zmiana dostawcy dekodera na Zimo? Z tego co wiem to ESU niema takich zabezpieczeń

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 3
Tabor 36
Tabor 2
Tabor 0