• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czyszczenie torów...

R@dek

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 0 0
Witam.Od jakiegoś czasu irytuje mnie pewna rzecz.Mam problem z ciągle brudzącymi się torami ( Piko A-Gleise)i kołami w moich lokach.Czyszcze je najczęsciej czystym spirytusem.Zaraz po jest oki ale po paru dniach loki znów nie chcą jezdzic,szarpią itp....Na obręczch kół zbiera sie zielonkawy nalot.Co jest nie halo??:))

OP
OP
R@dek

R@dek

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 0 0
hmm.pomysle nad takim "czyścikiem".A tak właściwie spirytus to dobra rzecz do takich zabiegów kosmetycznych?nie jest on może powodem owego nalotu na kołach?

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
R@dek napisał(a):
A tak właściwie spirytus to dobra rzecz do takich zabiegów kosmetycznych?
To zależy czy więcej czyścisz czy więcej pijesz :D

A tak na serio to możesz czyścić spirytusem. Ja osobiście czyszczę denaturatem i wsztystko jest OK.

PS. temat był już wałkowany wiele razy.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
R@dek napisał(a):
Witam.Od jakiegoś czasu irytuje mnie pewna rzecz.Mam problem z ciągle brudzącymi się torami ( Piko A-Gleise)i kołami w moich lokach.Czyszcze je najczęsciej czystym spirytusem.Zaraz po jest oki ale po paru dniach loki znów nie chcą jezdzic,szarpią itp....Na obręczch kół zbiera sie zielonkawy nalot.Co jest nie halo??:))
Ja przerobiłem dwie platformy DB na czyściki z filcem - puszczam taki składzik raz na tydzień po około 30min i problemy ustępują. Nalot pojawiający się na kołach to kurz zbierany z torów - na czystym torowisku pojawia się dużo wolniej.

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Mnie tez denerwowaly brudne tory zrobilem specjalny wagon do czyszczenia po starej cysternie i wagonie osobowym. cysterna czysci tory a w wagonie osobowym mam zainstalowany system do czyszczenia kontaktow punktowych miedzy szynami bo niestety mam system Marklina. Do cysterny leje spirytus. Nie polecam denaturatu bo jest zanieczyszczony i pozostawia slady na szynie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 2
Techniki modelarskie 1
Techniki modelarskie 26
Techniki modelarskie 1
Techniki modelarskie 6