• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Czym zdjąć lakier z modelu plastikowego 1:24?

Gunter

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli dałem temat w złe miejsce to przepraszam.

Popełniłem kilka błędów na moim pierwszym modelu w skali 1:24, porobiły się zacieki i zmatowienie. Potrzebuje zdjąć lakier (lakier akrylowy w spreju), ale nie wiem czego użyć. Domyślam się że rozpuszczalnik zrobi z plastiku gumę więc chce użyć czegoś mniej inwazyjnego.

Czego mogę użyć?

Slash

Aktywny użytkownik
Reakcje
76 0 0
Najprościej i najtaniej to zacząć od tego. Do dostania w hipermarkecie. Cena niska, zapach mało inwazyjny

Jeśli nie da rady to krok dalej. Zmywacz firmy WAMOD, do dostania w sklepach modelarskich. Lepiej nie wdychać.

W ostateczności "Airbrush tool cleaner" tej samej firmy. Ale to już substancja dość jadowita w obyciu.

W każdym z powyższych przypadków na pewno farba sama magicznie nie zejdzie w 100% i będzie trzeba jej trochę pomóc starą szczotką do zębów.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.824 62 1
Zmywacz Wamodu mogę śmiało polecić, szybko sobie poradzi z farbą w spreju. Weź sobie tylko jakiś pojemniczek, polej model zmywaczem i po chwili poszoruj (ja to robię pędzelkiem z krótko przyciętym włosiem) - farba zacznie ładnie się zmywać.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
343 38 1
Na forum był polecany zmywacz do paznokci ale taki z gliceryną. Markę i nazwę zapomniałem. Kiedyś jeszcze polecano płyn hamulcowy do aut.