• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Czym zastapic rozbite nadwozie ST44-985?

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
119 1 0
Problem jest banalny ale dokuczliwy. ST44-985 spadł na podłogę i się potłukł. Chciałem kupić do niego nadwozie ale jest niedostępne. Sa natomiast budy innych np ST44 003. Podpowiedzcie proszę czy można dokonać takiej zamiany?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.369 544 30
Obudowa od ST44-003 ma inne, małe światła czołowe. Technicznie pewnie będzie pasowała, ale to inna lokomotywa. Swoja drogą, jeżeli to się da zrobić, to kolega @Mario będzie miał model, który już dawno jest niedostępny w handlu. Nie mam niestety teraz możliwości sprawdzenia możliwości zamiany. Model ST44-003 ma działające światła czerwone, 985 nie, ale nie wiem, czy we wnętrzu są jakieś różnice i czy w podwoziu 985 da się te czerwone światła uruchomić.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
Tak jak Kol. Andrzej Harassek napisał, technicznie będzie pasowała. Pomimo, że jest to w pewnym sensie inna lokomotywa, to konstrukcja tych modeli jest taka sama. Dlatego nie powinno być problemu. Z tego co się orientuję, to w 985 trzeba będzie po prostu uzupełnić czerwone mikro-żarówki, w które te lokomotywy nie były z wiadomych względów i rozwiązań technicznych reflektorów 985, fabrycznie wyposażone.
Ta pusta "oprawka" (złącze), było fabrycznie wyposażone w mikro-żarówki, własnie wykorzystane m.in. w ST44-003 i innych M62 Roco, do oświetlenia czerwonych końcówek lokomotywy..

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
708 54 1
Ostatnio edytowane:

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
A nie lepiej zakupić pudło od ST44-190, odbłyski czyli lustrzanki, dać do kolegi Telewizor11 na konwersję.
Zakupić jeszcze tabliczki od Ostbahna.
I temat masz załatwiony.
Ja bym tak zrobił.
Ale decyzja Engineer należy do Ciebie.

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Poza światłami i obudowami reflektorów te budy (985 vs 003) różnią się jeszcze układem żaluzji, tłumikiem i wyposażeniem dachu. Dużo mniej pracy jest do wykonania przy zmianie 190 na 985 (żaluzje główne i listwa czołowa) lub.... po prostu zrobienie innego numeru.

Psborsuk

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
55 0 0
@Mario , a nie da rady jej skleić? Jestem w trakcie renowacji pikowskoegp E46, który lata temu zaliczył lot próbmy ze stołu. Po rozklejeniu, oczyszczeniu, ponownym sklejeniu i zaszpachlowaniu z zewnątrz nie widać śladu uszkodzenia.

OP
OP
Mario

Mario

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
119 1 0
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i podpowiedzi. Bardzo doceniam to, ze poświęcacie cas na rozwiązanie moich problemów.

Nie dopowiedziałem, ze nie zależy mi jakoś specjalnie na tym, żeby mieć ST44 985. Chyba nawet 003 bardziej by pasował do klimatu makiety/tortu
jaki klecę.

Buda nie jest bardzo rozbita ale na tego typu reparacjach to się w ogóle nie znam (z plastyki w szkole zawsze miałem kiepskie noty) wiec nawet się za to nie biorę. Zamówiłem 003 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jurga mnie tez to, ze ST44 003 jest bardzo trudno dostępny.

Załączam tez zdjęcia ostoi i rozbitej budy

Załączniki