• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Czym obsadzić góre ?

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tą mam zamiar zrobic z łapki na muchy... ale ktore trawska wybrac...
Po co Ci trawka jak dopiero zamierzasz planować wykonanie sadzarki?
Wejdź sobie np do sklepu modelmanii i tam w odpowiedniej zakładce masz trawki i sobie wybierz, czy koniecznie podać numery zestawów które najlepiej Ci odpowiadają.

Kiepsko i jeżeli tego nie widzisz to czarno widzę dalej.

OP
OP
V

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
sadzarka z łapki na muchy nie jest skomplikowana...

Dany - naprawdę nie pomagasz...
może nie mam drygu do zieleni i sadzenia traw.. Tym zajmuje się moja żona.. ale chciałem jej podsunąć jakieś sprawdzone pomysły.. Zobacz moj temat w dziale makieta / planuje ... jak na razie nie widze tam czarnych chmur..
jesli nie chcesz pomóc w temacie to Twoje komentarze są zbędne.. chyba logiczne jest że trawka sie nie postawi dęba bez młotka albo elektrostatyki!

Darek1957

Znany użytkownik
Reakcje
1.479 0 0
Wybarwij szarą farbą akrylową. Po wyschnięciu pomaluj wikolem 50/50 wikol/woda całą powierzchnię, ale nie jednolicie.
Następnie wysiej trawę elektrostatycznie. Miejsca pozbawione wikolu będą odzwierciedlały skały.

OP
OP
V

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
Robiłem to pigmentami polecanymi tu na forum..... teraz przed wysiewem planuje wikol z wodą zaaplikować w miejsca wysiewu.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Przeczytałem i wynika z niego , że bez pozwolenia 7 latka i zgody żony nic sam nie jesteś w stanie zrobić . Na dodatek pytasz się orzeczy które zależą od Twojej wyobrażni i pojęcia estetyki albo takie które można znaleźć jednym kliknięciem myszy w googlach np, istnieją gotowe szlabany lub całe przejazdy i drzewka
Ta makieta nie będzie Twoja tylko żonino synowo forumowa. Oczywiście będą ludzie radzić lepiej lub gorzej bo się nudzą na forum ale dalej kiepsko widzę budowę i wykorzystanie finalnego produktu. Nawt nie wiesz po co to robisz. Nie postarałeś się o podstawowa więdzę na temat epok modelarskich jakiś fotek z realu.
Jedyna nadzieja to laser. Spytaj żony czy możesz iść na najbliższą stacje koejową, sfotorafuj jakieś kolejowe budynki a następnie wytnij to laserem. Jak żona sklei to pokaż na forum i od razu zyskasz uznanie i szacunek bo to robią tylko najlepsi. A jak poprosisz admina to może usunie dotychczasowe posty.

OP
OP
V

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
dany bzdury piszesz i tyle.
skoro buduje makietę z synem to i on ma coś do gadania.. nie każdy może jest tak doskonałym estetą jak Ty. a może i szkoda... nie pytam się jak mam siać trawę czy jak to pomalować ale jakich komponentów użyć. Widzę jednak, że Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Myślałem że to forum jest po to aby pytać i czerpać wiedze.. ale widzę że są też tu tacy którzy swoją wiedzą i doświadczeniem podzielić się nie chcą ( a może nie mają czym ?). Dobrze że ich jest tu mniej..
Co do jednego masz racje. TO nie będzie tylko moja makieta.. jest to wspólna dobra zabawa dla całej rodziny. I jak w każdej grupowej działalności jest podział ról i odpowiedzialność...
Nawiązując do sklejania to głównie robię to ja...
po co mi epoki do sadzenia trawy ? kolory trawy czy skał się zmieniły przez lata?

z mojej strony Danny to koniec rozmowy..

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.721 112 11
dany bzdury piszesz i tyle.
skoro buduje makietę z synem to i on ma coś do gadania.. nie każdy może jest tak doskonałym estetą jak Ty. a może i szkoda... nie pytam się jak mam siać trawę czy jak to pomalować ale jakich komponentów użyć. Widzę jednak, że Ty masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Myślałem że to forum jest po to aby pytać i czerpać wiedze.. ale widzę że są też tu tacy którzy swoją wiedzą i doświadczeniem podzielić się nie chcą ( a może nie mają czym ?). Dobrze że ich jest tu mniej..
Co do jednego masz racje. TO nie będzie tylko moja makieta.. jest to wspólna dobra zabawa dla całej rodziny. I jak w każdej grupowej działalności jest podział ról i odpowiedzialność...
Nawiązując do sklejania to głównie robię to ja...
po co mi epoki do sadzenia trawy ? kolory trawy czy skał się zmieniły przez lata?

z mojej strony Danny to koniec rozmowy..
Kolego, niestety kolega "Dany" ma tu troche racji, przeciez inni podali Tobie rozne odpowiedzi. Ja sam napisalem o tym portalu, czy wjezdzie do tunelu jak kto woli, nawet portale ceglanych parowozowni wyklada sie inaczej a co dopiero portale tunelu gdzie zasadniczym zadaniem materialu jest nie wyglad, ale podtrzymywanie wielu ton materialu. Jesli bedziemy cos budowac w malej skali to ja rozumiem ze od razu sie o tym uczymy co i dla czego jest tak zbudowane, a nie inaczej. Koleka "Dany" tez Poruszyl wazna sprawe; czyli wybranie sie w plenery i obserwowanie jak to jest naprawde, nie mowiac juz o zagladaniu na strony fotograficzne internetu, zdjec z realu jest przeciez cala masa.

OP
OP
V

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
potrzebuje. widziałem Twoją wiadomość.
Kolego, zanim Bedziesz sadzil rozne krzaki, drzewa i krzewy cierniste to trzeba calkiem przerobic ten portal tunelu. Nigdzie takiego czegos nie Zobaczysz, to by sie walilo jeszcze w trakcie budowy. Polecam znalesc watek np. o linii pomiedzy Walbrzychem i Klodzkiem gdzie znajduja sie trzy pary tuneli, fajna strona o tym watku to dolnyslask.org.
teigrekty2 ten portal to tylko przymiarka. nawet nie jest osadzony - nie mówiąc o Tym że nie pasuje gabarytowo..
Chodzi CI o sam ukłąd cegiał na całości czy budowa łuku ? bo jeśli o łuk chodzi to tak jak mowie jest to stara wresja.. nowa miała być taka..
20140130_201845.jpg
[DOUBLEPOST=1391688431,1391688108][/DOUBLEPOST]Rysując mój portal kierowałem się gotowymi portalami jak i zdjęciami.. na przykład takim..

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.721 112 11
No wlasnie o uklad cegiel/kamienia chodzilo. Tamten jest w kratke, ten nowy jest o wiele lepszy, zdjecie prawdziwego przedstawia wlasnie sposob krojenia kamieni tak ze po zlorzeniu stanowia konstrukcje samonosna jak i bardzo wytrzymala.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
ale jakich komponentów użyć
.
Trawy elektrostatycznej co już parę razy radzono. Trawa to polipropylen. To użyj polipropylenu.
Zmieniły bo zmieniały się przepisy i wykorzystanie pasów wzdłuż torów.
Kolor skał zmienia się przez lata to oczywiste, Stare skały wypiętrzone o orogenezie hercyńskiej mają znacząco inny kolor niż znacznie młodsze Tatry

OP
OP
V

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
No wlasnie o uklad cegiel/kamienia chodzilo. Tamten jest w kratke, ten nowy jest o wiele lepszy, zdjecie prawdziwego przedstawia wlasnie sposob krojenia kamieni tak ze po zlorzeniu stanowia konstrukcje samonosna jak i bardzo wytrzymala.
no widzisz bo to była tylko pierwsza warstwa.. na zdjęciu z pomalowaną góra dałem tylko warstwę cegieł bez dociętego łuku..

więc po co krytykować z góry ? ;)[DOUBLEPOST=1391716862][/DOUBLEPOST]
Trawy elektrostatycznej co już parę razy radzono. Trawa to polipropylen. To użyj polipropylenu.
Zmieniły bo zmieniały się przepisy i wykorzystanie pasów wzdłuż torów.
Kolor skał zmienia się przez lata to oczywiste, Stare skały wypiętrzone o orogenezie hercyńskiej mają znacząco inny kolor niż znacznie młodsze Tatry
widzisz i można.. bez szyderstwa i uszczypliwości odpowiadać rzeczowo na posty.
doceniam!

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jezeli chodzi o portal to jest wyłącznie ozdobny . W środku wyraźnie widać deskowanie betonu. Poza tym to właśnie różnica epok . Teraz zostawili by sam beton nie troszcząc się o piękno.
Wszystkie trawki są z tego samego materiału.