• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czy tory Mehano nadają się na makietę.

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Witam kolegów modelarzy. Jestem nowym użytkownikiem forum choć z waszych porad korzystam tak naprawdę już kilka tygodni. Chciałbym zapytać was czy tory mehano można zastosować na makiecie? Przyznam, że ich jakość nie zachwyca, ale mają niezłą cenę. Szyny są metalowe tylko, że to aluminium (tak Mi się wydaje). Czy po jakimś czasie patyna jaka na nich powstanie nie spowoduje, że lokomotywy będą jeździć jakby miały kaszel? Inna rzecz to złączki które jak zauważyłem są bardzo miękkie i pewnie będą się rozchodzić. Czy ktoś może potwierdzić moje obawy? A może warto w nie zainwestować? Pozdr.

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 0 2
Witaj.

Miałem tory Mehano w swojej kolekcji (z jakiegoś zestawu startowego) i nie polecam ich. Po wysypaniu szutru, pomalowaniu zaczęły najpierw śniedzieć, a potem rdzewieć (więc to chyba nie "amelinium") :)

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
Temat torów był już nieraz poruszany na forum, Mehano generalnie odradzam, lepiej zainwestować choćby w Piko A-gleis, dostępność bardzo duża a i ceny przyzwoite.
Przy takiej inwestycji jak makieta na torach bym raczej nie oszczędzał

OP
OP
dark

dark

Użytkownik
Reakcje
13 1 1
Tak właśnie podejrzewałem. Mam trochę torów Fleischmann jednak na łukach moja BR 44 Roco w barwach OBB ma trochę problemów. Jestem początkującym "mini" kolejarzem i nie wszystkie niuanse są Mi znane. Przeglądałem ofertę Piko i rzeczywiście cenowo przystępna. Jeszcze jedno małe pytanie co do tworzenia łuków. Czy lepiej korzystać z wykonanych fabrycznie (R2,3 itp), czy może lepiej użyć Fleksów?

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0
Jeżeli się da utworzyć torowisko z standardowych (R2 itp.) to używałbym właśnie ich, z fleksami jest trochę więcej kombinacji a i cena odpowiednio wyższa.
Ja mam A-gleis + korek+ szuter i nie narzekam a układam je póki co na podłodze bez makiety :)

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.223 66 5
Mehano również bym odradzał, ale nie wyrzucałbym ich. Zanim zaczniesz robić makietę, możesz sobie je wykorzystać na jakiejś dioramie (dioramach), na których warto poćwiczyć techniki :)

r-mik

Pan Chlewik
Reakcje
145 30 0
Tak właśnie podejrzewałem. Mam trochę torów Fleischmann jednak na łukach moja BR 44 Roco w barwach OBB ma trochę problemów. Jestem początkującym "mini" kolejarzem i nie wszystkie niuanse są Mi znane. Przeglądałem ofertę Piko i rzeczywiście cenowo przystępna. Jeszcze jedno małe pytanie co do tworzenia łuków. Czy lepiej korzystać z wykonanych fabrycznie (R2,3 itp), czy może lepiej użyć Fleksów?
Jeśli łuki sa standardowe to najlepiej użyć gotowych bo z wyginaniem flexów jest troche problemów.

Reakcje
0 0 0
Mam trochę torów mehano (odcinki proste, łuki, zwrotnice). Błąd popełniłem, że je kupiłem, ale to przez mój brak doświadczenia i wiedzy rok temu. Teraz są mi nie potrzebne. Polecam tory piko, roco i zwrotnice Tilliga do zastosowania na makiecie.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.853 65 3
Nie wiem jaki promień łuku ma R2 Piko A gleis ale czasem dobrze jest dać taborowi pewien "komfort" poruszania sie. Z tego co wiem to większe parowozy Roco jezdza po minimalnym łuku r422mm. Ja na razie używam amerykańskiego rozmiaru R18" czyli r457mm. Najlepiej wybierz podobny rozmiar lub nieco większy. Minimalny promień łuku toru po jakim moze sie poruszać model danego producenta to zwykle deklaracja ze model na tym łuku sie nie wykolei ale nie koniecznie oznacza to swobodne poruszanie się. Dośc czesto lokomotywy jadąc po łuku minimalnym zwalniają z powodu wzrostu oporu.