Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Często na ebay.de można wiele ciekawych rzeczy z Oe wynaleźć. Ponieważ nie jestem fachowcem i nie mam na tyle wiedzy, to zwracam się z prośbą o pomoc w odpowiedzi, czy takie cuda jeździł u nas ?
Z moich danych wynika że takie wózki do transportu wagonów normalnotorowych na torach wąskich były min na Koszalińskiej Kolejce, ale tylko w początkowym jej istnienia okresie - do około 1921-25. W tym okresie nastąpiła częściowa przebudowa i modernizacja kolejki i wprowadzono transportery. Pod polskim zarządem, po 1945 były już tylko transportery. Ale podobno gdzieś na południu Polski dość długo one funkcjonowały.
Z tego co wiem to na kolejce Górnośląskiej w okresie międzywojennym jeździły podobne wózki na linii Gliwice Trynek - Racibórz. Być może po wojnie tez przez jakiś czas ale nie mam w tej chwili konkretnych informacji ( muszę sięgnąć do opracowania Krzysztofa Soidy). Natomiast w latach 80-tych natknąłem sie na dziwną platformę "samoróbę" na wózkach z łożyskowaniem osi wewnętrznym i jak przypuszczam mogła być wykonana z wykorzystaniem tych rolboków