• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czy tabor kolei piaskowej jeździł na liniach PKP w PRL.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
W sumie pytanie laika...ale zacząłem zastanawiać się jak to było z taborem kolei piaskowej - wiem, że mieli własne parowozy, spalinowozy i elektrowozy oraz mniej lub bardziej specjalistyczne wagony do przewozu piasku...ale czy zdarzało sie, że wagony czy też całe składy należące do kolei piaskowej jeździły na liniach PKP? Czy nie wychylały się poza sieć linii przemysłowych?

Pytam, bo zastanawiam się nad zakupem wagonów kolei piaskowej w epoce IV i zastanawiam się czy nie strzelę gafy podczepiając je pod skład IV epoki PKP.

L

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.489 552 30
Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że pociągi Kolei Piaskowych jeździły liniami PKP na określonych trasach, tam, gdzie fragmenty sieci "piaskowej" nie miały ze sobą innego połączenia. Odbywało się to chyba na zasadzie umowy z PKP. Na pewno było tak w Lubińsko-Głogowskim Zagłębiu Miedziowym, gdzie pociągi KGHM korzystały z sieci PKP. Oczywiście cały czas mówię o czasach IV epoki, sprzed 1989 roku. Natomiast mam wątpliwości, czy bywały składy mieszane. Ale może tak, np. na sieci Kolei Piaskowych, gdy wagony (lub grupy wagonów) PKP trzeba było przesłać w obrębie tej sieci?

A jakie wagony Kolei Piaskowych z IV epoki są dostępne na rynku?

Reakcje
364 3 0
Jeździły, w ramach tzw. peagu. Kojarzę też opowieści śp. Jurka Wasilewskiego, że w latach 1980. jak PKP nie dawało rady odip pociągi z węglem taborem PMP PW docierały bodaj do Opola...

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
A w grę wchodzi przede wszystkim zestaw talbotów 24V Maczki-Bór Kleina.
Tabor kolei piaskowych stykał się na pewno z taborem PKP na torach należących do kopalń.
Ale czy były składy mieszane to też wątpię. Może w jakiś naprawdę incydentalnych wypadkach, albo na początku epoki piatej gdy koleje pisakowe zaczęly prowadzić ekspansję i wynajmować/kupować wagony od PKP.