Właśnie NIE
Dorośli i dzieci mający radość zabawy modelami kolejek!
Niespełnieni ortodoksi tylko krytykują!
W Niemczech takich nazywa się pogardliwie " Nietenzechler" /liczący nity na tendrze/ czyli ci co nie mają radości z zabawy, a doszukują się wszystkich nieprawidłowości!
Niech żyje radość z modelarstwa!
To ciągła dyskusja, napisałem na ten temat kiedyś felieton
http://www.nostalgiazapara.pl/node/10886
Kwestia zasadnicze są wg mnie takie:
Pierwsza jest taka, że każda zabawa - nawet w chowanego czy w berka - ma jakieś zasady i reguły. I one powinny być przez organizatora określone i przez uczestników przestrzegane. A jeśli się przestaje ich przestrzegać to nie jest zabawa, tylko chaos.
Druga jest taka, jak sobie wyobrażamy naszą zabawę - czy ma iść w kierunku jazd po makiecie zgodnie/prawie zgodnie/na ile zgodnie z zasadami obowiązującymi na kolei, czy też jeździmy jak chcemy, czym chcemy i jak chcemy.
Trzecia kwestia jest taka - i nawiązuje do drugiej - że różne grupy i różne osoby rozmaicie podchodzą do zasady drugiej.
Dla jednych np jazda ma być wg czasu rzeczywistego, dla innych dla czasu przyspieszonego.
Jedni chcą jeździć taborem tylko z jednej epoki, inni chcą mieszać epoki podczas jednej sesji.
Jedni nie uznają jazdy lokomotyw elektrycznych bez trakcji, dla innych to nie ma znaczenia.
I tak dalej, i tak dalej.
Dla mnie jakimś absolutnym minimum i podstawą jest zasada utrzymania ruchu na makiecie zgodnie z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa na kolei. Czyli
1) Między dwoma posterunkami lub na odcinku SBL może znajdować się tylko jeden pociąg.
2) Zestawiamy pociąg z taboru pasującego do siebie co najmniej epoką i malowaniem (niekoniecznie datą rewizji)
3) Używamy prawidłowo sygnalizacji (dyżurni) i komunikacji między posterunkami (dyżurni) i stosujemy się do jej wskazań (maszyniści)
4) Jeździmy ze skalową prędkością, płynnie ruszamy i zwalniamy, odpowiednio manewrujemy (z tym jest najwięcej problemów)
5) Nie używamy wagonów zabawkowych, skróconych, nieistniejących (z tym też jest problem u niektórych)
Kolejny etap
6) Stosujemy odpowiednie osygnalizowanie lokomotyw i składów
I tak dalej i tak dalej, patynowanie taboru, jazda manewrowa, fremo...