• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Czteroosiowa platforma PKP Energetyka

TomaszEL

Użytkownik
Reakcje
156 1 0
Witajcie :)
Zamysł jest taki aby stworzyć platformę czteroosiową do składu roboczego energetyki. Taką z kontenerem, toi-tojem, HDSem i różnorakim bajazolem. Użyję do tego platformy Res Rivarossi HR 6525.
Tak mniej więcej miało by to wyglądać:

20230503_174532.jpg 20230503_174644.jpg

A jak będzie to się okaże :)

Bardzo proszę o sugestie i krytykę, tą pracą będę się uczył tej ciekawej sztuki.
Dziękuję.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.566 60 1
Bardzo proszę o sugestie i krytykę, tą pracą będę się uczył tej ciekawej sztuki.
Pytanie czego chcesz się dowiedzieć? Zmywacz Wamodu aby zmyć napisy, po tym zabiegu myjesz model wodą z płynem do mycia naczyń, jeżeli ostoja wagonu jest czarna (nie widzę tego na zdjęciu) to ją zamaskuj po czym pomaluj wagon podkładem, najlepiej białym (różowy kolor też się sprawdza z tego co wyczytałem) potem maluj żółtym. Nie wiem czy masz sprej czy aerograf natomiast żółty kolor jest wredny do malowania, trzeba nakładać kilka cienkich warstw aby dobrze pokryło. Jeżeli będziesz potrzebował kalek polecam kolegę @SP47-001 .

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.252 30 1
Nasuwa mi się takie pytanie - w jaki sposób ma być sterowany ten żuraw HDS ? Żurawie zazwyczaj są montowane na drezynach nigdy nie widziałem takiego bezpośrednio na wagonie.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.252 30 1
W tym przypadku Jacku jest ok, ponieważ widać zabudowany zespół napędowy tych HDS - ów ( silnik napędzający pompę hydrauliczną ) na modelu kolegi tego nie ma a taki napęd miałem na myśli .;)

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
629 1 0
ART In Energy (firma z Koluszek) ma moduł z HDS-em na platformie (nie wiem gdzie "ukryli" zasilanie) - więc można. Pytanie tylko czy PKP stosuje podobne rozwiązanie?

DSC09808k.jpg

DSC09790k.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.420 512 30
ART In Energy (firma z Koluszek) ma moduł z HDS-em na platformie (nie wiem gdzie "ukryli" zasilanie) - więc można.
Wszystko można, ale zarówno ta platforma ART In Energy, jak i zwłaszcza wagon KZN Bieżanów to nie są zwykłe platformy na których coś po prostu postawiono, a specjalistyczne pojazdy (ten ART faktycznie na bazie zwykłej platformy kłonicowej, choć dość mocno przebudowanej), na których zainstalowano odpowiednie wyposażenie. Więc moim zdaniem kolega @TomaszEL ma dwie możliwości: 1) zrezygnować z HDS, 2) dołożyć jakieś urządzenie ze źródłem energii dla żurawika. W obu wariantach może to być albo fikcja, albo model wzorowany na jakimś prawdziwym pojeździe roboczym. Ale tak, jak jest na fotkach wyżej, raczej nie powinno zostać.

Fictorque

Aktywny użytkownik
Reakcje
585 0 0
Wszystko można, ale zarówno ta platforma ART In Energy,(...) to nie są zwykłe platformy na których coś po prostu postawiono, a specjalistyczne pojazdy (ten ART faktycznie na bazie zwykłej platformy kłonicowej, choć dość mocno przebudowanej)
Pozwolę sobie, nie zgodzić się z tym. Patrząc na te zdjęcia platforma ART IN to zwykła platforma Rgs na której nałożono 3 moduły techniczne wchodzące w gniazda kontenerów. Nie widzę modyfikacji samego wagonu. Nie mówię, że to proste, ale po rozpięciu instalacji i ściągnięciu kontenerów (co może trwać na spokojnie dniówkę) z powrotem otrzymamy zwykłą platformę. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku wagonu do spawania szyn firmy Morris czy pewnych wagonów technicznych PKP Energetyka na bazie platform przegubowych.

Niemniej fakt, faktem, takie rzeczy da się zrobić na platformach z gniazdami pod kontenery (litera g w serri wagonu).
Na platformie Res nie ma za bardzo do czego się utwierdzić. Ale to już decyzja kolegi odnośnie realizmu.

Wieczorem postaram się wrzucić jakieś zdjęcia, bo wydaje mi się, że widziałem (co prawda z 6 lat temu) platformy Res w technicznej roli.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.487 19 9
ART In Energy (firma z Koluszek) ma moduł z HDS-em na platformie (nie wiem gdzie "ukryli" zasilanie) ?
Agregat zasilający HDS jest prawdopodobnie umieszczony w tej czarnej skrzyni, zabudowanej na tym samym 20-stopowym module technicznym. Na zdjęciu ta skrzynia jest akurat zasłonięta słupem latarni.

Fictorque

Aktywny użytkownik
Reakcje
585 0 0
Z małym poślizgiem, ale znalazłem w archiwum coś, co wygląda na bardzo zbliżone do tego co chcesz zrobić:

99 51 9 530 168-5 PL-PKPE 424Z mod. 03-1516 |6|REV|D.G|31.02.13|
Kraków Nowa Huta NHA; 11.03.2018 12:00;

KR_nh_11mr18 (33).JPG

KR_nh_11mr18 (46).JPG

KR_nh_11mr18 (37).JPG
KR_nh_11mr18 (39).JPG
KR_nh_11mr18 (35).JPG

OP
OP
TomaszEL

TomaszEL

Użytkownik
Reakcje
156 1 0
Zastanawiam się, hipotetycznie, czy w wagonach tego typu (Res) możliwe było by zamontowanie agregatu podpodłogowego, jeśli takowe w ogóle istnieją. Coś na wzór agregatów chłodniczych w ciężarówkach, jak na zdjęciu poniżej.
ZKO COOL Hero 1920 x 989 lq60.jpg

Zdjęcie ze strony: https://www.cargobull.com/pl/nos-solutions/temperierter-transport/z-ko-cool#Rama i podwozie

Na platformie Res nie ma za bardzo do czego się utwierdzić.
Troszkę mnie to martwi i zaskakuje. Ostoja wagonu wydaje się solidną podstawą, ciekawe jak duże modyfikacje należało by przeprowadzić? Oczywiście w realnym wagonie nie w modelu.

OP
OP
TomaszEL

TomaszEL

Użytkownik
Reakcje
156 1 0
OP
OP
TomaszEL

TomaszEL

Użytkownik
Reakcje
156 1 0
Sprawy powoli się klarują, odpuszczę sobie HDS na tej platformie. Ale nie martwcie się, będzie na następnej :)
Troszeczkę wystraszony wpisem kolegi (wcześniej też już takie informacje słyszałem)
natomiast żółty kolor jest wredny do malowania,
postanowiłem popróbować. Wydobyłem z czeluści dawne pikowskie platformy z kontenerami, kurcze ładne te kontenery trzydzieści lat temu zrobiłem :)
20240516_200130 (2).jpg
20240516_200155 (2).jpg

Na jednym z nich poćwiczę żółcenie.
Wieści niebawem.

OP
OP
TomaszEL

TomaszEL

Użytkownik
Reakcje
156 1 0
I praca nad pierwszym kontenerem rozpoczęła się.
Niestety ekscytacja tak mnie poniosła że nie zrobiłem żadnego zdjęcia procesu :(
Jak widzieliście wcześniej kontener był używany, nie dopieszczałem go, pomalowałem zaraz po zerwaniu poprzednich oznaczeń.

20240519_164123.jpg
20240519_164132.jpg
20240519_164141.jpg
Jak na "Mój pierwszy raz" oceniam się na dostateczny+ Po ciemku wygląda idealnie, nawet o kalkomanię się postarałem :) Łagodnie mówiąc: ma swój urok.
W połączeniu z wagonem Robo:
20240519_164619.jpg
20240519_164628.jpg

Teraz czeka na swój wagon, albo jako prototyp wyląduje pod szopą jako magazyn na grabie.

Do malowania użyłem podkładu AMMO 2027 ONE SHOT PRIMER - BEŻOWY myślę że po raz ostatni. Zapycha aerograf, co chwila glut, no po prostu nie. Ale jak na pierwszy raz to dobra szkoła :) Żółty to XF-3 Flat Yellow Tamiya 81703 malowało się bardzo dobrze i żółty nie był taki straszny "jak opowiadają" Czerwony to XF-7 Flat Red Tamiya 81707 jak na pasek to też jest ok. Po kalkomanii Lakier Tamiya 82123 LP-23 Flat Clear efekt dobry- nie wiem czy może być lepszy. Poza tym że można lepiej kalkomanię położyć.
20240519_165015.jpg

A tak wygląda moja lakiernia :)
f1678211-3107-46df-9205-642b46c07ed3.jpg

Dziękuję.

OP
OP
TomaszEL

TomaszEL

Użytkownik
Reakcje
156 1 0
W wolnej chwili powstają trapy/ podesty przejść międzywagonowych. Trapy zaadaptowane z wagonu 120A od Piko kupione jako części zapasowe.
Wygląda to tak:
20240117_184056.jpg
20240117_184102.jpg
20240118_163234.jpg

Powoli nastrajam się do malowania.

Dziękuję