• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Czas i miejsce?

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
513 8 0
Czy może ktoś pomóc w określeniu w jakich czasach mogło być wykonane to zdjęcie i jaka to lokomotywa?
45.JPG

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.153 59 5
Bardzo intrygująca fotka ,wygląda na lokomotywę z pociągu pancernego i na moje oczy chyba oznaczenia DRG ,ale ciężko coś odczytać. Nie interesuje się tą tematyką ,ale ostatnio czytałem o pociągach pancernych i kilka przejęły nasze siły zbrojne w różnych konfliktach ,może to być coś z tego tematu.

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
693 14 0
wyslij zdjecie na jakies forum militarne
typ broni i umundurowanie pomoże
być może lata 20- wojna polsko -bolszewicka
umundurowanie "nieregulaminowe" typowe dla początków państwowości dodatkowo czapka dziwna

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Jeżeli dobrze odczytuję numer - 74 137 jest to parowóz, który na PKP został oznaczony OKi1-43. Zdjęcie zostało wykonane najprawdopodobniej w roku 1945, o czym świadczy poniemiecki mundur i pas sokisty. W momencie przenumerowania parowóz był na terenie dyrekcji poznańskiej. Ale na zdjęciu nie widzę, żadnych cech, które wskazywałyby na opancerzenie parowozu.

grzegorz kita

Moderator Grupy Fremo Polska
Zespół forum
FREMO Polska
KSK 1:1
KSK Wrocław
Reakcje
693 14 0
lokomotywa raczej nie była w skłądzie p pancernego - to malatura maskująca przeciwlotnicza a zatem okres gdy lotnictwo było bardziej zaawansowane , Jarząbek ma racje okres konca II wojny
podobne czapki miał grensutz - niemiecka straż graniczna tylko "wrona zestrzelona"

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Wg mnie to sokista jest ubrany w mundur i czapkę polową formacji powołanej do ochrony kolei - Bahnschutzpolizei. Na klamrze zapewne jest napis Deutsche Reichsbahn.

OP
OP
Marqus

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
513 8 0
Dziękuję wszystkim za cenne odpowiedzi. Kumpel który wysłał mi to zdjęcie napisał też, że to jego dziadek jako SOK-ista w Poznaniu. Przesłał mi też drugą fotkę ale zrobioną później.
Franciszek Urbaniak w pracy.JPG
Wcześniej w innym wątku pytałem też o mundur. Może tym razem ktoś pomoże?