• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cysterny 416R, 417Ra

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
635 3 1
Poszukuję fotek cystern 416R, 416Ra, 417Ra, Ktoś może pomóc ?
Myślę, że szanse na to, aby ktoś mógł pomóc są raczej niewielkie (prawdopodobieństwo bliskie "0"), ale to tylko dlatego, że wybrał Pan wagony wyjątkowo "unikatowe"...
Cysterna 417Ra została wyprodukowana tylko w 1 egzemplarzu, jako wagon prototypowy, natomiast cysterny typu 416R wykonano zaledwie w ilości 2 szt.
Również wagony typu 416Ra, wyprodukowano tylko jako serię informacyjną w ilości 52 egzemplarzy, a więc w ilości "niedostrzegalnej" na ówczesnych PKP.
Muszę przyznać, że ja nie widziałem nigdy na własne oczy żadnego z wagonów w/w typów i dlatego przypuszczam, że istnieje bardzo niewiele zdjęć tych wagonów (o ile w ogóle istnieją?), oprócz powszechnie znanych zdjęć z katalogów "Kolmexu" (416R i 417R). Nie znam np. w ogóle żadnego zdjęcia cysterny typu 416Ra!
Oczywiście na zdjęciach "Kolmexu" wagony te mają malowanie "targowe" (wystawowe), a nie o to chyba Panu chodziło...?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Myślę, że szanse na to, aby ktoś mógł pomóc są raczej niewielkie (prawdopodobieństwo bliskie "0"), ale to tylko dlatego, że wybrał Pan wagony wyjątkowo "unikatowe"...
Cysterna 417Ra została wyprodukowana tylko w 1 egzemplarzu, jako wagon prototypowy, natomiast cysterny typu 416R wykonano zaledwie w ilości 2 szt.
Również wagony typu 416Ra, wyprodukowano tylko jako serię informacyjną w ilości 52 egzemplarzy, a więc w ilości "niedostrzegalnej" na ówczesnych PKP.
Muszę przyznać, że ja nie widziałem nigdy na własne oczy żadnego z wagonów w/w typów i dlatego przypuszczam, że istnieje bardzo niewiele zdjęć tych wagonów (o ile w ogóle istnieją?), oprócz powszechnie znanych zdjęć z katalogów "Kolmexu" (416R i 417R). Nie znam np. w ogóle żadnego zdjęcia cysterny typu 416Ra!
Oczywiście na zdjęciach "Kolmexu" wagony te mają malowanie "targowe" (wystawowe), a nie o to chyba Panu chodziło...?
Dziekuje za informacje. Te typy zostały wybrane bo dają szanse zrobienia modeli w skali Z w miarę trzymających proporcje z wykorzystaniem dostępnych wózków Marklina które maja swoje ograniczenia - odległość od czipa skrętu do końca wagonu z uwzględnieniem sprzęgu ...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
D
Koleje w Polsce 5
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 0