Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Cześć.
Mam kilka pytań dotyczących modelu tytułowej cysterny. Chcę nieco zwaloryzować ten model, brakuje mi jednak podstawowej informacji jaki to typ wagonu. Cysterny kolejowe występują w wielu rodzajach, o czym zdążyłem się przekonać po wstępnych poszukiwaniach. Mam na myśli przede wszystkim epoki V i VI. Może ktoś się w tym orientuje, ułatwiło by mi to szukanie zdjęć referencyjnych. Nie wiem nawet czy Piko nie poniosła trochę fantazja, co często zdarza się np.producentom modeli ( klejeniem "plastików"zajmuję się praktycznie ponad 30 lat).
Czy np.ten szew ( jak sądzę ślad po łączeniu form wtryskowych) na górnej części zbiornika jest do usunięcia, czy to próba odtworzenia spawu? Załączam kilka zdjęć modelu i opisu na opakowaniu.
Cześć.
Mam kilka pytań dotyczących modelu tytułowej cysterny. Chcę nieco zwaloryzować ten model, brakuje mi jednak podstawowej informacji jaki to typ wagonu. Cysterny kolejowe występują w wielu rodzajach, o czym zdążyłem się przekonać po wstępnych poszukiwaniach. Mam na myśli przede wszystkim epoki V i VI. Może ktoś się w tym orientuje, ułatwiło by mi to szukanie zdjęć referencyjnych. Nie wiem nawet czy Piko nie poniosła trochę fantazja, co często zdarza się np.producentom modeli ( klejeniem "plastików"zajmuję się praktycznie ponad 30 lat).
Czy np.ten szew ( jak sądzę ślad po łączeniu form wtryskowych) na górnej części zbiornika jest do usunięcia, czy to próba odtworzenia spawu? Załączam kilka zdjęć modelu i opisu na opakowaniu.
W rzeczywistości jest to cysterna Jumbo produkcji Astra Rail Industries w Aradzie (albo nieliczne w Drobecie-Turnu-Severin) w latach '00.
W tym przypadku model piko jest całkiem zbliżony, ale nie do końca poprawny. Tutaj lepszą bazą byłby model firmy ROCO, który faktycznie bazuje na tej rodzinie cystern. Model ma oznaczenia w Epoce V ( 80 DB [P] ), a jeszcze nie VI obowiązującej od 2006 roku ( 80 D-WASCO ).
Podejrzewam, że te wagony wyprodukowano na samą końcówkę Epoki V i nie zdążyły się za bardzo ubrudzić, przed naniesieniem VKM-ów (owe D-WASCO zamalujące DB). Jak możesz to wrzuć zdjęcie napisów na modelu nad prawym wózkiem.
Tak, szew na szczycie zbiornika to efekt formy modelu, w rzeczywistości tam nic nie ma jest gładko.
Dopiero teraz mogę Tobie podziękować za odpowiedź. Daleko mi do poziomu "spec" w znajomości taboru kolejowego i pewnie długo bym jeszcze szukał potrzebnych informacji. Do tego konkretnego modelu tego wagonu mam ogromny sentyment ze względu na osobę która mi go podarowała Wszystkie pozostałe "beczki"podobnego typu(?) mam właśnie z Roco i Brawy (Uia). To właśnie na Rocowskich konstrukcjach planowałem się wzorować przy waloryzacji Piko, ale nie wiedziałem czy to dobry kierunek.Czy posiadasz jeszcze w zbiorach fotki drugiej strony tego typu wagonu, ewentualnie też górę, wraz z pomostem? Potrzebuję też informacji gdzie znajdę numer tego koloru którym jest pomalowany cały zbiornik? Pewnie będzie to w specyfikacji RAL? Podejrzewam że nie uda mi się tak subtelnie usunać szwu by nie zedrzeć warstewki farby. Teoretycznie mógłbym dodać później ślady eksploatacji, ale nawet na Twoich fotkach widać że góra jest jak nowa. Subtelną patynę zrobię tylko na wózkach, ramie i poczernię zestawy kołowe. Załączam też fotkę o której pisałeś. Czy to ten fragment który miałeś na myśli? Pozdrawiam
Dopiero teraz mogę Tobie podziękować za odpowiedź. Daleko mi do poziomu "spec" w znajomości taboru kolejowego i pewnie długo bym jeszcze szukał potrzebnych informacji. Do tego konkretnego modelu tego wagonu mam ogromny sentyment ze względu na osobę która mi go podarowała Wszystkie pozostałe "beczki"podobnego typu(?) mam właśnie z Roco i Brawy (Uia). To właśnie na Rocowskich konstrukcjach planowałem się wzorować przy waloryzacji Piko, ale nie wiedziałem czy to dobry kierunek.Czy posiadasz jeszcze w zbiorach fotki drugiej strony tego typu wagonu, ewentualnie też górę, wraz z pomostem? Potrzebuję też informacji gdzie znajdę numer tego koloru którym jest pomalowany cały zbiornik? Pewnie będzie to w specyfikacji RAL? Podejrzewam że nie uda mi się tak subtelnie usunać szwu by nie zedrzeć warstewki farby. Teoretycznie mógłbym dodać później ślady eksploatacji, ale nawet na Twoich fotkach widać że góra jest jak nowa. Subtelną patynę zrobię tylko na wózkach, ramie i poczernię zestawy kołowe. Załączam też fotkę o której pisałeś. Czy to ten fragment który miałeś na myśli? Pozdrawiam
Zobacz załącznik 1044900
Nie oczekuję, że będziesz się rzucał o daty rewizji, (ja sam siedzę w TTce, gdzie one i tak są zasadniczo nieczytelne gołym okiem), ale skoro mamy zdjęcie oryginału i modelu, przeanalizujmy co widzimy:
Na ramie modelu mamy: |6|REV|ASTRA|11.04.03|, czyli wagon wyjechał z fabryki w Aradzie w kwietniu 2003 roku, następny przegląd zbiornika po 4 latach, czyli: |04.07|, zgadza się. Tak oznaczony jak model wagon jeździł przez 3 lata (2003-2006) kiedy wypadnie mu przegląd |4|REV|... .
Wtedy zamalowane zostaje pole fabrycznej rewizji, i naniesione nowo przeprowadzonej, a jako, że wypadnie to w 2006 roku, od razu naniesiony zostanie też VKM (czyli to, o czym pisałem: 80 DB zamieni się w: 80 D-WASCO).
Co ciekawe daty gwarancji lakierniczych są inne na modelu niż w rzeczywistości:
Gewährleistung ASTRA
Stoffe und Bau b. 01.05.05 //dwu letnia gwarancja od daty produkcji
Anstrich b. 01.08.07
Moim zdaniem tutaj PIKO uprościło sobie sprawę i wykorzystało już istniejący tampodruk oparty na nowszym wagonie.
Te daty nie są zmieniane przy kolejnych rewizjach.
Odnośnie malatury wagonu... Ten wagon ma dwadzieścia lat i wygląda bardzo dobrze. Może to jego urok, może to Maybeline... obstawiam, jednak, że beczka wagonu była odmalowana. Szczególnie jak popatrzymy sobie na to zdjęcie:
33 80 7836 448-8 Zans D-WASCO | Kraków Nowa Huta |
Tak, tak wygląda wagon po 20 latach eksploatacji, widać beżową farbę podkładową wychodzącą na wierch. Ten egzemplaż był częściowo odmalowany, coc ciekawe z zachowaniem napisu i gwiazdek (co nie jest takie oczywiste), natomiast nasz bohater (według mnie) miał całą beczke odmalowaną pare lat temu (może w tym 2019). Pomarańcz górnych gwiazdek i "o" widać już płowieje.
Odnośnie koloru... Będę szczery, malarstwo praktykowałem na modelach samolotów, czołgów, pochodzę z innej szkoły niż koledzy tutaj. Pytanie się o kolor RAL oryginału (gdzie WASCOSA przecież na spokojnie mogła poprosić o swój WŁASNY kolor nie występujący w normatywnych tabelach) szukanie farbki o kolorze zbliżonym do tego RALa i oczekiwanie, że poprawka pokryje się z kolorem użytym przez producenta modelu jest... naiwna. Ja do tego podchodziłbym jak lakiernik na samochodzie. Możliwie zbliżony kolor, przyjrzenie się róznicy kolorów między modelem a farbą, dodanie paru kropel kolorów suplementarnych, powtórzenie tego kilka razy według uznania i malowanie natryskowe zmodyfikowanego fragmentu z możliwie płynnym gradientem przejścia. Jak mieszałem farby aby przemalować model Daewoo Nexii na zielony metalic to finalnie zmieszałem 7 farb. (Ale tam oprócz koloru celowałem także w pożądaną intensywność metaliku). No, ale cóż... Ja to ja.
Nie znalazłem pobieżnie oficjalnego koloru ERMEWY. Musisz sam poszukać.
Co dalej? Widzimy, że wagony na współczesnych zdjęciach są pozbawione drabinek w zgodzie z obecnymi trendami (żebyś widział wszystkich tych starych mikoli narzekających na FB na likwidacje drabinek na cysternach, nie są wstanie tego nie skomentować). Same podesty na szczycie są tam nadal. (chociaż ta wyblakła ma zlikwidowany ostatni segment podestu od (nieistniejącej już) drabinki).
Nie mam właściwie więcej zdjęć tego konkretnego zakresu cystern, ale mam zdjęcia od góry cysterny tego samego typu, również z 2003 roku tylko On Raila:
Nie, wiem, czy to Ci wystarcza. Jak potrzebujesz jeszcze jakiś fragment to sprecyzuj, zobaczę co się da zrobić.