• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model własny Cysterna Limanowa

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
307 0 0
Cześć,
kupiłem od kolegi drukarkę 3D, więc stwierdziłem, że może da się wydrukować na niej jakiś model kolejowy. Zbierając materiały na stację Tymbark znalazłem fajne zdjęcie przedwojennej stacji w Limanowej:

Po dłuższym poszukiwaniu udało mi się znaleźć film z lat 30 z rafinerii w Sowlinach, a na którym widać te same cysterny już z oznaczeniami PKP:

A następnie tu na forum znalazłem zdjęcie takiej cysterny "z czasów młodości" w kolejach CK:
https://forum.modelarstwo.info/thre...ziemskiego-w-opawie-czechy.42360/#post-721672
Jako bazę wymiarową przyjąłem plany cysterny z hamulcem na stronie o historii fabryki w Sanoku: http://autosan.cba.pl/historia/historia02.html
Na takiej podstawie mozolnie powstaje model 3D:

Narysować da się wszystko, ale wydrukować już niekoniecznie, a jeszcze to później musi mieć jakąkolwiek sztywność. Dlatego po próbnych wydrukach ostoi "w skali" musiałem pogrubić to i owo i wstawić wzmocnienia. W sumie wydrukowałem ostoję chyba 6 razy. Na ten moment mam wydrukowany model ostoi, który jeździ i się nie łamie:

Koła są z Evemodel, lekko za małe (10,7 mm). Koła z Piko 11,5 mm, będą idealnie w skali.
Aktualnie drukuję zbiornik razem z podstawą, zobaczymy jak wyjdzie. Sam zbiornik bez osprzętu i "denka" wyszły całkiem ładnie:

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
307 0 0
Cześć,
na modelu 3D nie przybyło zbyt wiele, tylko zawór spustowy:

Trwają natomiast próby wydruku zbiornika z podstawą i mocowaniem. Najpierw spróbowałem opcji najprostszej - wydruk wszystkiego w jednym kawałku. Efekt słaby - cienkie części się zdeformowały i połamały przy usuwaniu podpór:

Może gdyby je mocno pogrubić efekt byłby lepszy. Zamiast pogrubiać zdecydowałem, że sprzężenia i opaski wydrukuję osobno i przykleję do zbiornika. Części składowe wyglądają tak:

a po próbnym sklejeniu na szybko tak:

Klej mi powypływał, zobaczę czy będzie go widać po malowaniu. Najwyżej przeszlifuję lub skleję jeszcze raz. Postawiłem zbiornik na podwoziu:

Do środka zbiornika wkleiłem śrubę, także waga wagonu jest już całkiem słuszna.
Ogólnie to płaskie elementy lepiej by było zrobić z blaszki, ale nie mam za bardzo czym ich równo wyciąć. Eksperymenty trwają.

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
307 0 0
Cześć,
skończyłem rysować model 3D cysterny:

W rysowaniu bardzo pomocne były zdjęcia cysterny z rafinerii w Kralupach (zdjęcie Herbert Ortner z wikimedia):

Wiele szczegółów konstrukcyjnych jest takich samych jak widać na zdjęciach cysterny limanowskiej. To co głownie się różni to wymiary. Na zdjęciach widać, że w cysternie z Kralup budka jest wyższa niż zbiornik, a w limanowskiej odwrotnie. Dlatego też stwierdziłem, że zostaję przy bazowaniu na wymiarach wg rysunków z Sanoka. Przez chwilę nawet zmieniłem w moim modelu rozstaw osi na 3,4 m, ale wyglądało to dziwnie.
Teraz będę sukcesywnie drukował części wg skończonego modelu 3D. Dałem sobie spokój z drukowaniem części próbnych, bo po każdej poprawce rysunków wydruk robił się nieaktualny. Mam już próbnie sklejone dwa zbiorniki, sześć podwozi, w tym jedno pomalowane i sporą garść drobiazgów typu pomosty, drabinki, sprzężenia itd. Muszę sprawdzić co z tego wykorzystam, resztę wydrukować od nowa.

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
307 0 0
Cześć,
wydrukowałem wszystkie docelowe części i zacząłem składać model. Jako opasek użyłem tym razem blachy miedzianej 0,1 mm. Chyba wygląda to nieźle:

Ponieważ drukowałem wszystko z zapasem to składam od razu dwa modele:

Tak wygląda wydruk budek hamulcowych:

Pomalowałem i zmontowałem pierwszy zbiornik z podwoziem:

Budki są już oszklone i pomalowane i czekają na montaż:

Tak jak i części na drugi wagon:

Teraz przede mną najtrudniejsza część - barierki i poręcze. Próbowałem je wydrukować, ale efekt nie wygląda jakby miał przeżyć lądowanie komara. Będę więc je robił z drutu. Kupiłem już druty stalowe i mosiężne o średnicach od 0,2 do 0,5 mm. Zobaczymy jak wyjdzie. Model i tak będzie raczej gablotowy, bo już "udało" mi się złamać stopień i zderzak gdy model spadł mi z 5 cm na stół. Dociążanie nie było chyba dobrym pomysłem :)

Ostatnio edytowane:

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.337 3 0
Gotowy okalkowany model to będzie perełka! Jakbyś się jeszcze pokusił o zderzaki weinerta oraz sprzęg "haczyk", to model zyska na wyglądzie dwykrotnie (na plus oczywiście):love:

OP
OP
K

kolighyt

Aktywny użytkownik
Reakcje
307 0 0
No właśnie co do kalek, to zobaczymy jak wyjdzie. Nie mam ich jeszcze narysowanych i się zastanawiam nad wersją malowania - kkStB czy PKP. To malowanie, które teraz zrobiłem to raczej opcja pierwsza - nowa cysterna. Bo na zdjęciu z lat 30 cysterna wygląda na czarną/strasznie brudną. Kupiłem arkusze do druku kalkomanii i zobaczę co wyjdzie. Może obie? :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 1
Tabor 55
Tabor 24
Tabor 6