• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cysterna DEC-a

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
A mi , ta cysterna się tak podoba , za co jakiś czas kupuje sobie taką.i nie przeszkadza mi ,ze ma tylko 75%podobieństwa mam 6 i zamierzam nabyć 6 kolejnych. :))

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
no tylko, że to chyba V ep. i mi tam wisi czy jest w realu, czy ni.
U mnie górą będą zielone osobowe PKP z III ep. wraz z gromadą drewnianych węglarek i krytych.

OP
OP
K

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
popowe napisał(a):
A mi , ta cysterna się tak podoba , za co jakiś czas kupuje sobie taką.i nie przeszkadza mi ,ze ma tylko 75%podobieństwa mam 6 i zamierzam nabyć 6 kolejnych. :))
Popieram kolegę, kupiłem ten model ze względu na malowanie które bardzo mi się podoba ;)

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
186 0 1
A ja mam do sprzedania set trzech cystern DEC Geconvvm G100-49202 czteroosiowych, buraczkowych, jakby ktoś był chętny to proszę na priv.

OP
OP
K

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Szukałem w internecie i nie znalazłem,ja swój egzemplarz nabyłem 3 dni temu w sklepie modelarskim w moim mieście. Najlepiej właśnie poszukaj w sklepach modelarskich w swoim mieście,jest duże prawdopodobieństwo że może gdzieś taki model jeszcze jest.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
paziu1000000 napisał(a):
proponowałbym skontaktować się z producentem, może wypuściliby jakąś krótką serię, bo nie widziałem tego wagonu w ich ofercie ...
A bajkę o Łodzi znasz :?: - Łódź się łódź kochanie ...
Serie tego typu bardzo rzadko wracają ponownie na rynek, a jesli już to co kilka lat.
W internecie jest cała masa sklepów, wystarczy, że wpiszesz w wyszukiwarce numer katalogowy wagonu i możesz przeglądać oferty sklepów, zawsze gdzieś trafisz przynajmniej sztukę.
Sam posiadam tylko cztery takie cysterny jako dodatek do czteroosiowcyh, ale w przyszłosci optowałbym za tymi modelami z drugiej ręki, żeby bez żalu spatynować.

Natomiast mnie interesuje, czy takie cysterny oprócz białego koloru, występowały w brązowym - taki mjak czteroosiowe - ale nie znalazłem żadnej informacji w internecie, a już tym bardziej zdjęcia, bo aż by sie człek skusił do przemalowania :D

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
131 3 0
maxeus napisał(a):
Natomiast mnie interesuje, czy takie cysterny oprócz białego koloru, występowały w brązowym - taki mjak czteroosiowe - ale nie znalazłem żadnej informacji w internecie, a już tym bardziej zdjęcia, bo aż by sie człek skusił do przemalowania :D
A 4 osiowe buraczkowe/brązowe dec'i to są i napewno jeździły po naszych szlakach. Wystarczy tu luknąć:
http://www.kolejland.rail.pl/archiwum/wag_tow/dec2.jpg

a tu można kupić za prawie 130 zł :grin:
http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=17_24_163&sort=2a&manuf_id=&epoka_id=&ozn_id=PKP

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
paziu1000000 napisał(a):
A 4 osiowe buraczkowe/brązowe dec'i to są i napewno jeździły po naszych szlakach. Wystarczy tu luknąć:
http://www.kolejland.rail.pl/archiwum/wag_tow/dec2.jpg

a tu można kupić za prawie 130 zł :grin:
http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=17_24_163&sort=2a&manuf_id=&epoka_id=&ozn_id=PKP
Ale ta cysterna co jest na zdjęciu w oryginale jest calkiem innym typem, niż pokazujesz pod linkiem do sklepu w ModelMani - to są dwie różne cysterny o różnych długościach.
Oczywiscie osobiście wolałbym tą pierwsza, ale nie ma gotowca, pozostaje sobie zrobić.
Natomiast ja sobie gdybałem o cysternie dwuosiowej, bo takie jak te białe fajne by były brązowe, ale jak bym sobie sprawił taka fikcję, to by mnie zjedzono za zabijanie realizmu w skali :D

OP
OP
K

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Re: Cysterna Dec

kefiorek napisał(a):
jak myślisz Krzysiek da radę zamówić z 10 sztuk??
Tak jak powiedział kolega maxeus ,trzeba szukać w różnych sklepach internetowych to może trafisz na te modele.Największe prawdopodobieństwo jest na zdobycie tego wagonu w sklepach modelarskich NIE internetowych czyli takich które możesz znaleźć w swoim mieście.Jak wiadomo do takiego sklepu NIE internetowego dostęp jest bardziej ograniczony bo trzeba dzwonić lub iść i sprawdzić ofertę, a sklep internetowy każdy może sprawdzić. Jedną sztukę już masz znalezioną przeze mnie,jak widzisz są szanse na więcej tylko trzeba SZUKAĆ :grin:

Krzysiek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
To ja może nie na temat, ale napiszę tutaj, bo pytanie mi się nasunęło czytając dyskusje na temat długości cystern :p

Dlaczego prawie zawsze na końcu jakiegoś dłuższego składu "cysternowego", na samym końcu jest podczepiana mniejsza cysterna? Pytam, bo zawsze mnie to zastanawiało, a teraz tak sobie myślę, czy skład złożony z kilkunastu takich cystern, zwieńczony takim wagonikiem byłby realistyczny (chociaż w rzeczywistości ta mała cysterna też jest raczej czteroosiowa) ;)

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Krzysiek napisał(a):
To ja może nie na temat, ale napiszę tutaj, bo pytanie mi się nasunęło czytając dyskusje na temat długości cystern :p

Dlaczego prawie zawsze na końcu jakiegoś dłuższego składu "cysternowego", na samym końcu jest podczepiana mniejsza cysterna? Pytam, bo zawsze mnie to zastanawiało, a teraz tak sobie myślę, czy skład złożony z kilkunastu takich cystern, zwieńczony takim wagonikiem byłby realistyczny (chociaż w rzeczywistości ta mała cysterna też jest raczej czteroosiowa) ;)
Przyznam się szczerze, że najczęściej to składy cystern są zabezpieczane węglarką czteroosiową z balastem z żelbetonowych płyt, która ma pełnić funkcję osłony przed najechaniem na cysterny (jak coś nie pokręciłem), a co za tym idzie uszkodzeniem.
Nie jest jednak w stanie odpowiedzieć, czy taka samą funkcję spełnia cysterna o którą pytasz, nie wykluczone, że jest wypełniona ... wodą lub inną substancją niepalną.

OP
OP
K

Krzychu 126

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
gbbsoft napisał(a):
.. a może to cysterna przeciwpożarowa... :D
Ewentualnie w przypadku braku cystern przeciwpożarowych,za składem puszczano wapniarkę z wapnem gaszonym, która miała służyć do gaszenia składu cystern płonących z powodu nadmiernej prędkości składu co jest dośc częstym przypadkiem na naszych szlakach kolejowych ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 4
Tabor 1
Tabor 55
Tabor 6