• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cyjanoakryl i węgiel

matt_pl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, pytanie zupełnie nie związane z modelami ale sposób na rozklejenie na pewno już z tym związany. Otóż przypadkowemu sklejeniu uległy dwa elementy z węgla (nasadowe). Chodzi o tyczkę wędkarską, problem jest taki że powierzchnia ta jest dosyć szczelna ponieważ jest w środku ( część żeńska w środku była klejona CA który nie wysechł a część męska została tam włożona ). Teraz pytanie jak to rozkleić szpara jest tam na tyle mała że próby cięcia nożykiem do tapet poległy. Chciałem się dowiedzieć czy aceton lub Debonder dadzą radę to spenetrować i ewentualnie nie uszkodzą włókna węglowego?
Chciałem w szpary podać aceton za pomocą małej igły i strzykawki.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.900 5 0
Aceton powinien rozpuścić cyjanoakryl. Raczej nie powinien ruszyć włókna węglowego, ale trzeba zrobić próbę na niewidocznym miejscu. Debonder też powinien pomóc i będzie mniej agresywny, ale też sprawdziłbym go jak reaguje.

J

Jurek ST44

Gość
Zadzwoń do salonu wędkarskiego tam gdzie mieszkasz i sie dowiedz. W Polsce też musi być serwis, tym bardziej że to znana firma.

OP
OP
matt_pl

matt_pl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolego jedynym oficjalnym dystrybutorem w Polsce jest 1 firma i od niej wiem że serwis do którego wysyłają mieści się we Włoszech. Druga sprawa że wysyłka tego będzie prawdopodobnie niemożliwa bo długość tych dwóch zespojonych elementów wynosi z 3 metry

J

Jurek ST44

Gość
Napisałem w dobrej wierze. Jak serwis jest we Włoszech to bym zadzwonił do znanego byle jakiego co jest w Polsce i sie zapytał co robić. Węgie ljest wytrzymały ale i wredny bo może pęknąć w kazdej chwili i nie wiadomo gdzie, szczegółnie jak ingerowałeś nożykiem do tapet.

OP
OP
matt_pl

matt_pl

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ok, dowiedziałem się że aceton nie uszkodzi węgla. Jakiś pomysł jak zanurzyć element o długości 3m (na środku złącze) chodzi o środek. zrobiłem z butelki zbiornik ale nie wiem czym to uszczelnić z dołu żeby nie weszło w żadną reakcję.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
debonder do strzykawki, bardzo cienka igła i wstrzykiwać w szczelinę.
Tak bym to zrobił
Najwyżej fara zejdzie. Nie sadze żeby włókno się uszkodziło.
Aceton raczej nie rozpuści cjanoakrylu
Powodzenia

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.249 39 0
Ja rozklejalem elementy metalowe sklejone CA specyfikiem do rozklejania albo czyszczenia plam CA Wamodu i się udało. Czy zareaguje z wędka nie mam pojęcia. Ten specyfik jest w formie planu o konsystencji wody.