• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Cyfryzacja lokomotywy Roco 63533 SBB FFS CE 6/8 Krokodyl

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Model kupiłem na ebayu - i tu od razu drobna uwaga. Sprzedawca zamieścił opis zupełnie nie zgodny z rzeczywistością. Model nie ma gniazda do dekodera. Nie był kompletny i miał połamany sprzęg. Brakowało kilku śrubek mocujących cięgła i od samego początku jeździł "kulawo" - nie był więc sprawny jak pisał sprzedający. No cóż- ryzyko zakupu internetowego...
Sam model okazał się trudniejszy niż przypuszczałem w przeróbce na cyfrę. Podstawowa sprawa - metalowa rama i podwozie było wykorzystywane jako jeden biegun zasilania. Wymagało usunięcia dwóch zabieraków i kilku innych połączeń zaznaczonych na zdjęciu. Wymagało także izolacji drugiej szczotki silnika która była zwarta z obudową silnika.
Nie ma też przewidzianego miejsca na dekoder a co za tym idzie nie wejdzie standardowy dekoder, trzeba stosować wersje mini. Ja kupiłem Zimo 622.

Na szczęście model jest kompletny.

IMG_2670.JPG

Elementy do usunięcia na płytkach oświetlenia po obu stronach

IMG_2671.JPG

Elementy do usunięcia z płyty głównej. Blaszkę po prawej stronie zdjęcia usuwamy jeśli nie bedziemy korzystali z sieci trakcyjnej - a właśnie ja tam mam.

IMG_2672.JPG

Tak wygląd oryginalna izolacja tulejki szczotki silnika

IMG_2708.JPG

Drugą szczotkę trzeba izolować w podobny sposób

IMG_2707.JPG

CDN.

OP
OP
M

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Małe wyjaśnienie, bo raz napisałem że model jest kompletny a raz że nie. Kompletna jest buda, mechanika nie. Brak śrub, połamany sprzęg. Niby drobiazgi ale wkurzające.
PS> Czemu nie mogę edytować pierwszego postu tylko muszę pisać wyjaśnienia?

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.338 145 0
PS> Czemu nie mogę edytować pierwszego postu tylko muszę pisać wyjaśnienia?
Minął zapewne czas na dopuszczalną edycję. Teraz to jest chyba godzina

Z innej beczki - nie mogłeś zareklamować zakupu w eBay?

I sprawdziłbym na sucho pobór prądu przez silnik - może się okazać, że wybrany dekoder może być pod tym kątem za słaby / na granicy upalenia.

OP
OP
M

MaciejWesola

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Pobór prądu sprawdziłem :) to zrobiłem jako pierwsze. Silnik jest porządny z 5-cio polowym komutatorem i dwoma kołami zamachowymi.
Co do ebaya - no teoretycznie mogłem, tyle że te niedoskonałości daje się prosto obejść lub usunąć a kupić taki fajny model za 100 funciaków nie trafia się za często. Napisałem tylko opinię po zakupie że sprzedający wstawia nierzetelne i nieprawdziwe wpisy.
Stwierdziłem że nie warto. Kiedyś reklamowałem wagon na ebayu - gościu wysłał inny niż opisywał, a mnie nie pasował bo był za długi - i trwało to dwa miesiące.
Model wymagał ponadto wymiany smarów, bo były w stanie skupienia określanym jako stały :) kamienny :).
No ale dobrze - jedźmy dalej.
Działa już oświetlenie - jedna dioda LED prostokątna obsługuje dwie dolne i górną lampę.
Została zainstalowana w miejsce żarówki wraz z rezystorem 1.5 kOma.
Zanim jednak to uruchomiłem natknąłem sie na jeszcze jedną zasadzkę - otóż uchwyt do żarówki był połączony galwanicznie z jednym z zabieraków. W sumie nic dziwnego, bo to drugi biegun jej zasilania - pierwszy to masa podwozia.
Na fotce poniżej pokazuję która ścieżkę trzeba przeciąć i jak wygląda po przecięciu.

IMG_2718.JPG

IMG_2720.JPG

Prostokątna dioda LED jest dwukolorowa - biało/czerwona - ale jest za mało miejsca na zrobienie separacji górnego światłowodu żeby zrobić czerwone tylne lampy ( tylko dolne oczywiście) . Może kiedyś...
IMG_2724.JPG

No i Krokodyl ładnie świeci.

IMG_2726.JPG

Muszę jeszcze rozeznać czemu jedna z przekładni trochę za bardzo hałasuje i przeróbka/renowacja gotowa!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 6
DCC 23
DCC 18
DCC 13
DCC 13