Model kupiłem na ebayu - i tu od razu drobna uwaga. Sprzedawca zamieścił opis zupełnie nie zgodny z rzeczywistością. Model nie ma gniazda do dekodera. Nie był kompletny i miał połamany sprzęg. Brakowało kilku śrubek mocujących cięgła i od samego początku jeździł "kulawo" - nie był więc sprawny jak pisał sprzedający. No cóż- ryzyko zakupu internetowego...
Sam model okazał się trudniejszy niż przypuszczałem w przeróbce na cyfrę. Podstawowa sprawa - metalowa rama i podwozie było wykorzystywane jako jeden biegun zasilania. Wymagało usunięcia dwóch zabieraków i kilku innych połączeń zaznaczonych na zdjęciu. Wymagało także izolacji drugiej szczotki silnika która była zwarta z obudową silnika.
Nie ma też przewidzianego miejsca na dekoder a co za tym idzie nie wejdzie standardowy dekoder, trzeba stosować wersje mini. Ja kupiłem Zimo 622.
Na szczęście model jest kompletny.
Elementy do usunięcia na płytkach oświetlenia po obu stronach
Elementy do usunięcia z płyty głównej. Blaszkę po prawej stronie zdjęcia usuwamy jeśli nie bedziemy korzystali z sieci trakcyjnej - a właśnie ja tam mam.
Tak wygląd oryginalna izolacja tulejki szczotki silnika
Drugą szczotkę trzeba izolować w podobny sposób
CDN.
Sam model okazał się trudniejszy niż przypuszczałem w przeróbce na cyfrę. Podstawowa sprawa - metalowa rama i podwozie było wykorzystywane jako jeden biegun zasilania. Wymagało usunięcia dwóch zabieraków i kilku innych połączeń zaznaczonych na zdjęciu. Wymagało także izolacji drugiej szczotki silnika która była zwarta z obudową silnika.
Nie ma też przewidzianego miejsca na dekoder a co za tym idzie nie wejdzie standardowy dekoder, trzeba stosować wersje mini. Ja kupiłem Zimo 622.
Na szczęście model jest kompletny.
Elementy do usunięcia na płytkach oświetlenia po obu stronach
Elementy do usunięcia z płyty głównej. Blaszkę po prawej stronie zdjęcia usuwamy jeśli nie bedziemy korzystali z sieci trakcyjnej - a właśnie ja tam mam.
Tak wygląd oryginalna izolacja tulejki szczotki silnika
Drugą szczotkę trzeba izolować w podobny sposób
CDN.