• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Cyfrowy zestaw startowy Piko z Husarzem - funkcje

wll

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Dzień dobry,

Mam krótkie pytanie na temat funkcji oferowanych przez lokomotywę z cyfrowego zestawu startowego Piko z Husarzem.
Z tego co widzę były do tej pory dwa takie zestawy:
  1. (nowszy) z torami z podsypką: https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=28117&vw_name=detail
  2. (starszy) z torami bez podsypki: https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=25614&vw_name=detail
Chciałbym zapytać posiadaczy tych zestawów, zwłaszcza tego nowszego, jakie funkcje posiada ta lokomotywa? Z tego co widzę są dwie: białe światła świecące zgodnie z kierunkiem jazdy (czerwonych nie ma) oraz bieg manewrowy. Światła w załączonym sterowniku Smart Controller light podpięte są pod funkcję 0 natomiast bieg manewrowy pod 6. Niestety, ja nie widzę żadnej różnicy po włączeniu biegu manewrowego. Domyślam się że lokomotywa powinna po prostu jeździć wolniej, ale nie zaobserwowałem tego. Czy tak ma być? Na czym polega dokładnie ta funkcja jazdy manewrowej?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
W

wll

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Hej,

Niestety, używając funkcji 6 (która wedle dołączonej do zestawu instrukcji odpowiada za bieg manewrowy) nie widzę żadnej różnicy. Nawet rozpędziwszy lokomotywę do maksymalnej prędkości (bieg 28), po włączeniu funkcji 6 nie dzieje się zupełnie nic - dalej jedzie z tą samą prędkością. Również włączając/wyłączając funkcję na postoju i dopiero potem ruszając, nie widać żadnej różnicy.

Problem jednak szczęśliwie udało mi się rozwiązać :) Okazało się, iż - wbrew instrukcji - bieg manewrowy nie kryje się wcale pod funkcją 6 tylko pod funkcją 3. Odkryłem to w dość trywialny sposób: widząc iż F6 ewidentnie nie działa, zacząłem po prostu włączać wszystkie pozostałe funkcje po kolei i trafiłem :)

Zdecydowanie wkradła się tu więc mała nieścisłość; instrukcja dołączona do zestawu wprost bowiem mówi iż bieg manewrowy to F6. Dodatkowo, fabryczna konfiguracja Smart Controller'a light ma dla lokomotywy z zestawu podpięte odpowiednie ikonki biegu manewrowego ("samochodzik" dla funkcji wyłączonej i "ślimaczek" dla włączonej) właśnie pod F6 (a więc spójnie z instrukcją). U mnie ta funkcja ewidentnie kryje się jednak pod "trójką". Nie wiem czy tak jest w każdym zestawie, ale gdyby ktoś miał podobny problem to polecam właśnie sprawdzić czy funkcja ta nie jest dostępna pod jakimś innym numerem. Na wszelki wypadek uspokajam że nie jest to żadne uszkodzenie (w zasadzie to tylko nieścisłość w konfiguracji) i można to sobie samemu dość łatwo skorygować - wystarczy w konfiguracji kontrolera usunąć niestandardowe ikonki z F6, podpiąć je pod F3 i gotowe :) PS. W instrukcji jest pokazane jak przypisywać ikonki do funkcji więc nie powinno to sprawiać problemu, ale w razie czego służę pomocą :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
W

wll

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Cześć,

Ciężko mi tak od razu odpowiedzieć na to pytanie, gdyż nie mam jeszcze toru do programowania i z tego co wyczytałem to na normalnym torze nie da się odczytać tych wartości. Chyba, że to jest taki sam tor jak normalny i wystarczy go tylko podłączyć do innego złącza w centralce?

Tak czy siak udało mi się ustalić że w lokomotywie siedzi ten dekoder: https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=864&vw_name=detail - pod podanym linkiem są jakieś specyfikacje i chociażby sekcja opisująca funkcje zgadza się z naszymi powyższymi obserwacjami.

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.516 175 19
A czy widzisz różnice polegająca na szybszym hamowaniu i ruszanie lokomotywy, plus powinno się świecić jedno światło zamiast 3 białych.

Madżong

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Funkcja jazdy manewrowej polega na zmniejszeniu prędkość o połowę i ignorowaniu bezwładności (nie zawsze, czasami do wyłączenia bezwładności jest osobna funkcja), świateł manewrowych nie będzie ponieważ lokomotywa nie ma odpowiedniego obwodu. Spróbój rozpędzić lokomotywę do dość dużej prędkości i włącz jazdę manewrową, wtedy lepiej widać czy działa

OP
OP
W

wll

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Cześć @Friedrich, dzięki za informację, mój zestaw też jest tą wersją z podsypką. Z tego co się orientuję to jest to nowszy zestaw niż ten bez podsypki. Czyli pewnie coś zmienili, ale zapomnieli uaktualnić instrukcji :) W każdym razie wszystko się wyjaśniło - mam nadzieję że ten wątek pomoże też innym. Dla tych którzy zaczęli czytać od tego miejsca: bieg manewrowy nie jest pod F6 (jak mówi instrukcja), tylko pod F3. I tyle, wszystko w porządku :)

OP
OP
W

wll

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Zobacz sobie jeszcze czy przypadkiem pod F4 nie masz osobno wyłączenia bezwładności
Nie miałem czasu sprawdzić w tygodniu, ale dziś weekend więc przeprowadziłem małe testy i... chyba faktycznie jest taka funkcja! :)

Testowałem w następujący sposób: rozpędzałem pociąg do maksymalnej prędkości (28 na SmartControllerze light) i szybko zatrzymywałem skład. Przy czym nie robiłem tego poprzez funkcję awaryjnego hamowania (wciśnięcie pokrętła) ale po prostu przez bardzo szybkie przekręcenie go do zera.

Kiedy funkcja F4 nie była aktywna, pociąg przejeżdżał jeszcze około metr. Kiedy funkcja F4 była włączona, hamowanie zajmowało do 40-50cm (tak "na oko ;) ). Powtarzałem ten test kilka razy.

Co ciekawe, funkcja F4 wpływała na "drogę hamowania" zarówno z włączonym jak i wyłączonym biegiem manewrowym - w każdym z tych trybów włączenie F4 powodowało znaczne skrócenie drogi hamowania, a wyłączenie F4 - wydłużenie.

@Friedrich
Czy mógłbym prosić (oczywiście w ramach możliwości) o sprawdzenie na Pańskiej kolejce? Ciekawe, bo wygląda na to że dekoder "Husarza" ma dodatkową funkcję o której nie było mowy w instrukcji. Miłe zaskoczenie :)

Friedrich

Użytkownik
Reakcje
16 2 0
Sprawdzilem: (prędkość 15) - bez F4 sklad dojeżdża do punktu początku hamowania połową drugiego wagonu. Przy włączonym F4 skład zatrzymuje się w połowie pierwszego wagonu. Czyli rzeczywiście F4 wyłącza bezwladnosc lokomotywy.

Madżong

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Cześć,

Ciężko mi tak od razu odpowiedzieć na to pytanie, gdyż nie mam jeszcze toru do programowania i z tego co wyczytałem to na normalnym torze nie da się odczytać tych wartości. Chyba, że to jest taki sam tor jak normalny i wystarczy go tylko podłączyć do innego złącza w centralce?

Tak czy siak udało mi się ustalić że w lokomotywie siedzi ten dekoder: https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=artikel&vw_id=864&vw_name=detail - pod podanym linkiem są jakieś specyfikacje i chociażby sekcja opisująca funkcje zgadza się z naszymi powyższymi obserwacjami.
Tor to tor, to czy jest do programowania czy do jazdy zależy pod które gniazdo podłączysz

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.007 39 1
W zestawach cyfrowych PIKO HOBBY są dekodery jazdy, również w zestawie 59103 jest tylko dekoder jazdy.
Dekoder dźwiękowy należy dokupić dodatkowo.
Nie musi to być koniecznie dekoder od PIKO (Uhlenbrock).
Może być to dekoder ZIMO, czy ESU + głośnik "kostka cukru" 10x15mm + wgrany dźwięk do Husarii.:)
Ważne by dekoder był z wtyczką 8pin NEM652.
Nem652 Opis gniazda dekodera 8pin.JPG