• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co wybrać??

AdrianWNS

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. Jestem Adrian i jestem tutaj nowy. Od urodzenia kocham kolej ,zawsze miałem jakieś zestawy H0 na baterie ale to już przeszłość. Postanowiłem zakupić sobie zestaw startowy , tylko nie wiem co wybrać i mam nadzieję , że ktoś z forum mi pomoże.
Do wyboru mam:
Analog:
-Zestaw ICE3 firmy PIKO (470zł)
-Zestaw osobowy piętrus z lokomotywą SU 16-005 (360zł)
-Zestaw ICE1 Firmy Roco (450zł)
Cyfra:
-Zestaw startowy BR218 firmy Roco (800zł)
Teraz pytania: Jaka firma Roco czy Piko? Czy lepiej uzbierać więcej kasy i kupić zestaw cyfrowy? Może polecicie coś lepszego??
Przeznaczenie: makieta z szybką koleją + metro.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.409 17 2
AdrianWNS napisał(a):
Dzięki za szybką odpowiedż.
Jeszcze takie małe pytanko. To prawda , że PIKO to jednorazówka?
Jednorazówka to może nie ale jej trwałość jest raczej nienajlepsza Choc jeśli bedziesz o nia dbał to troche pochodzi

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Lokomotywy PIKO to loteria, jak trafisz. Jedne jeżdżą kilka lat bezproblemowo, inne po paru dniach się rozpadają. Zdecydowanie polecam ROCO, miałem parę pikolców, ale część szybko się rozwaliła, reszty szybko się pozbyłem. Pozatym w modelach ROCO jest więcej szczegółów i przestrzennych detali. Jeśli chodzi o tory i wagony to specjalnych różnic nie ma.
A jeśli chodzi o sterowanie --> DCC

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
sterowanie DCC wiec zestaw Roco

loki? hmm roznie ja mam dwa loki PIKO BR180 i 371 i nie ustepuja one Roco ani iloscia detali ani wykonaniem, co do trwalosci nie wiem bo jezdze malo. PIKO sa ciche bardzo.

Co prawda odnosnie PIKO powinienes uwzglednic ze oni maja dwa segmenty rynkowe tzw. Hobby wiekszosc produkcji sa uproszczone ale nie mam zadnej no i maja professional bez uproszczen zadnych - do moich jest jeszcze multum czesci do zainstalowania samemu - wszystko przestrzenne lacznie z drabinkami, uchwytami itd. poza tym oswietelnie na LED a roco mam tylko jedna na LED.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Szymon napisał(a):
sterowanie DCC wiec zestaw Roco

loki? hmm roznie ja mam dwa loki PIKO BR180 i 371 i nie ustepuja one Roco ani iloscia detali ani wykonaniem, co do trwalosci nie wiem bo jezdze malo. PIKO sa ciche bardzo.

Co prawda odnosnie PIKO powinienes uwzglednic ze oni maja dwa segmenty rynkowe tzw. Hobby wiekszosc produkcji sa uproszczone ale nie mam zadnej no i maja professional bez uproszczen zadnych - do moich jest jeszcze multum czesci do zainstalowania samemu - wszystko przestrzenne lacznie z drabinkami, uchwytami itd. poza tym oswietelnie na LED a roco mam tylko jedna na LED.
Chodziło mi o wersję Hobby, gdyż Kolega AdrianWNS do takich podał linka. Nigdy nie miałem loków PIKO w wersji profasjonalnej, a jedynie ROCO. Więc w tej kategorii nie mam porównania. O PIKO czytałem jednak, że nawet modele w wersji profesjonalnej nie mają zbyt trwałego napędu. Czytałem, że po pół roku użtkowania trzeba było wymienić silnik.

Reakcje
9 1 0
krzychu12231 napisał(a):
O PIKO czytałem jednak, że nawet modele w wersji profesjonalnej nie mają zbyt trwałego napędu.
Potwierdzam. Z własnego doświadczenia wiem, że Piko w wersje profesjonalne pakuje tez słabe silniki. Mimo że lepiej wyglądają z zewnątrz od tych w wersji hobby, w środku to samo trójpolowe badziewie z miniaturowymi pseudoszczoteczkami, które padają po pół roku przeciętnej eksploatacji. Silniki praktycznie nie nadają się do serwisowania, bo są nieotwieralne.

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
nie wiem, na MIBA jest kilka testow, niektore loki pisza ze maja funfpolige inne drei
szukalem z ciekawosci na sieci, gdzies znalazlem wzmianke ze w PIKO wyzszych modelach sa silniki "Mabuchi" ale nic wiecej, przejzalem katalog PIKO nie pisza nic, w katalogu czesci zamiennych sa 4 silniki ale tez ani slowa o specyfikacji - moze rzeczywiscie skoro sie nie chwala to sa 3 polowe
ale moje dwa loki 180 371 jezdza zbyt cicho i plynnie nawet na min predkosciach zeby to byly 3 polowe chyba a moze sie myle

OP
OP
A

AdrianWNS

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiec zestawik już zakupiony i zabawa na całego. Wybrałem Roco DCC (BR 218 + 2 wagony IC). Teraz tylko dokupić torowisko (geoline) i zabrać się za makietę. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 3