• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co wiemy o EN57 vel kibel w skali N?

storch

Użytkownik
Reakcje
40 0 0
Cześć!
Rozpoczynam wątek po małym researchu. Marzy mi się kibel w skali N. Na alledrogo jak dotąd widziałem już dwie próby: jedną spapraną (gorzej niż Del Prado - wydruki 3d całości, które z oryginałem nie miały NIC wspólnego) oraz baaardzo dawno temu jakieś próbne wydruki wagonów rozrządczych serii do 18xx oraz od 19xx (plaska ściana przednia) i te były całkiem ok. Czy ktoś wie kto to drukował? Znalazłem ciekawych dawców napędu: ET420 Arnold i ET90 Roco. Żaden nie pasuje idealnie, ale długość w miarę się zgadza, z tym że do Roco wagony rozrządcze musiałyby mieć osobne podwozia bo ET90 to pojedynczy wagon. Czy ktoś ma jakieś wiadomości o autorze wydruków?
Pozdraw
Storch

Reakcje
15 1 1
Pomysł stworzenia EN57 w N jak najbardziej tak,nie ukrywam ,że taki wydruk też bym przytulił,bo marzy mi się właśnie w tej skali...Wszystko jest do przejścia ,spasowanie budy,malowanie ,pantografy,kalki to nie problem,gorzej z szybami...Jak je zrobić,ewentualnie jakiś dawca.Boczne szyby mogły by podejść z jakiegoś wagonu osobowego,np m wageny od fl,tylko to czoło...

OP
OP
S

storch

Użytkownik
Reakcje
40 0 0
A nie da się wyciąć z grubszej formatki pcv? Np. okna do lokomotywowni miały takie grube przezroczyste formatki. Przyciąć, wkleić i już. Do bocznych to szukałbym wśród modeli bonanzopodobnych, np. DR Brawa.
Link od Miśka ciekawy. Jest tam też człon silnikowy? No i wszystko trzeba reskalować do N... ciekawe jaki program da radę...
Pozdraw
Storch

Reakcje
15 1 1
Pytanie tylko czy takie przycięcie nie spowoduje zaburzenia "przezroczystości" szybki w miejscu jej obróbki,czy nie zrobi się po obwodzie biała...są też do kupienia przystanki autobusowe np do h0-przezroczyste, ot tak mi przyszło do głowy

OP
OP
S

storch

Użytkownik
Reakcje
40 0 0
Co do szybek, to nie zawsze bieleją zwłaszcza jak się tnie drobną piłeczką włosową. Duuużo gorzej bieleją jak się je klei kropelką. Misiek, te obrazy 3d kibla są z linków, które podaleś? Bo tam takowych nie znalazłem.
Pozdraw
Storch

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.716 141 0
Ostatnio edytowane: