• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co to za wagon?

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Witam, na targach wygrałem taki zestawik do waloryzacji od EFC. Chciałbym użyć tego zestawu, ale nie wiem jaki wagon mógłby służyć za bazę. Może będziecie wiedzieć? ;)
Skanowanie 172.jpg

escobar

Znany użytkownik
Reakcje
234 7 0
hej odpowiedź masz w opisie... wagon krytej budowy wersja z płaskim dachem oznaczenia polskie (Kdt) niemieckie (Gr) późniejsze (G10)
wyszukaj sobie w necie fotki, możesz w zależności od twoich możliwości finansowych użyć prostego wagonu od Piko po Roco (fotki wyżej) Fleischmanna, Marklina czy Brawa...
najtańszy wagon to koszt ok. 50 złoty, Brawa to już powyżej stówki...

OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
OP
OP
olek1398

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Mam jeszcze pytanie, jak to rozłożyć? Resztę elementów rozłożył, ale nie mogę oddzielić podwozia od nadwozia. Wiecie jak to zrobić, nie chcę tego wagonu popsuć... ;)
20130104_191048.jpg
20130104_191041.jpg

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
Ale delikatnie z tymi czterema ząbkami przy podważaniu, bo lubią się łamać i później trzeba kleić lub czymś odspodu np małymi śrubkami mocować budę z kratownicą podwozia wagonu.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
Tak na przyszłość to:
- przed taką operacją przygotuj dwa śrubrokręty zegarmistrzowskie oraz dwie wykałaczki lub zapałki zależnie co masz pod ręką,
- jednym śrubrokrętem podważasz lekko jeden ząbek, a drugim odpychasz pudło od ramy podwozia, a powstałą szczelinę wciskasz wykałaczkę/zapałkę,
- to samo robisz z drugim ząbkiem i wsuwasz głębiej wykałaczkę/zapałkę,
- drugą stronę załatwiasz tak samo, nie mniej jednak jeden ząbek na cztery przeważnie zawsze lubi się ułamać.

Niestety nie mogłem tego napisać wcześniej z powodu obowiązków domowych, ale może Tobie i jeszcze komuś sprzyda się ta rada na przyszłość - powodzenia.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 14
Tabor 29
Tabor 4
Tabor 0