• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

co to za logo na pudełkach modeli PIKO sprzed 30 lat?

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Ostatnio z sentymentu pewnego kupiłem stary zestaw startowy firmy Piko, produkcja sprzed około 30 lat. Na pudle oprócz starego logo Piko, nazwy zestawu i podziałki modelarskiej, znajduje się jak dla mnie tajemnicze żółto-czarne logo. Wszystko jest wydrukowane na opakowaniu. Poniżej przedstawiam jego skan.
logo.jpg
Chciałem trochę porozmawiać z wujkiem Google na ten temat, ale ponieważ nie za bardzo wiem tak naprawdę z czym mam do czynienia, to i nie mam punktu zaczepienia do poszukiwań. Jedynie znalazłem zdjęcie także jakiegoś starego pudełka Piko, gdzie owe logo jest w formie naklejki, a nie nadrukowane. Oto to zdjęcie.
logo na pudełku.jpg
Jeśli ktoś z Was wie, co to za logo, to prosiłbym o informację, gdyż mnie to zainteresowało.
Ciekawe też co oznacza liczba 7405.

Marwin

Użytkownik
Reakcje
71 8 0
Mogę się mylić, ale jest to informacja o tym, że produkt spełnia wymogi dotyczące emisji zakłóceń elektromagnetycznych (kompatybilności elektromagnetycznej z innymi urządzeniami) co w przypadku modeli objawiało się szczególnie w postaci zakłóceń w radiu czy odbiorniku TV.

Obecnie ten symbol można spotkać nadal i wygląda on tak:
csm_emv_logo_387ddbd884.png

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 18
Tabor 15
Tabor 16