• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co to za dekoder?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.034 577 30
Niedawno kupiłem stary model z zamontowanym dekoderem. Ciekaw jestem, czy ktoś wie, co to może być?

IMG_4414a.jpg
IMG_4415a.jpg

I żeby nie zaczynać kolejnego tematu, drugie pytanie też tutaj. Na modelarskim "złomie" kupiłem taką płytkę, którą chcę wykorzystać do cyfryzacji innej, starej lokomotywy, nie mającej gniazda. Czy ktoś wie, czy można gdzieś kupić wtyki pasujące do tych łączówek na końcach? Pozwoliłoby to na uniknięcie lutowania przewodów do lamp, co ułatwiłoby montaż modelu (światła są w obudowie)? A może ktoś ma takie wtyki do odstąpienia?

IMG_4403a.jpg
IMG_4407a.jpg
IMG_4412a.jpg

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.034 577 30
Dzięki za podpowiedź. Z informacji, podanej na tej stronie, nie bardzo mogę się zorientować, czy coś będzie pasowało. Moje gniazda mają 7 styków, rozmieszczonych co ok. 1,2 mm (nie mam bardziej precyzyjnego narzędzia pomiarowego) w jednej linii, ale co drugi kontakt jest lekko wysunięty do przodu (widać to, choć kiepsko, na powyższych zdjęciach). Musiałbym to wziąć do ręki, a to niestety, może być trudne.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
508 8 0
Z drugiej strony łatwiej chyba jednak będzie zdemontować te gniazda i połączyć to kabelkami. Te taśmy co są podlinkowane wyżej mają określona długość. Może być problem ze zmieszczeniem tego. Co innego gdy producent robi pod konkrety model, są odpowiedniej długości i kształcie.

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.034 577 30
To akurat chyba nie problem, taśmę bym uciął na właściwą długość, rozdzielił żyły i dolutował do lamp. Chodzi mi tylko o podłączenie luźnych przewodów do tej płytki - wolałbym zrobić to z użyciem wtyczki, pasującej do tych gniazd, zamiast lutować przewody bezpośrednio do płytki. Jeżeli nie znajdę wtyków, to jednak będę musiał tak zrobić.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
508 8 0
OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.034 577 30
Nie wiem, czy 1,25 mm. zmierzyłem odstęp między co drugimi kontaktami i wychodzi mi ciut mniej, niż 2,4 mm - podzielone przez 2 daje poniżej 1,2. Gniazda są na płytce, potrzebne mi są wtyki (męskie) z 7 pinami co ok. 1,2 mm.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Kolega Marqus już napisał co to za dekoder, moje podejrzenia padły na soundtraxxa

Ostatnio edytowane:
OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.034 577 30
moje podejrzenia padły na soundtraxxa
Z pewnością nie jest to dekoder dźwiękowy. Ten Lenz, wspomniany przez kolegę Marqusa to chyba dość stary, czy ktoś jeszcze dziś stosuje takie złącze? Na stronie Lenza pod takim numerem niczego nie ma. Tak, czy tak, pytałem z czystej ciekawości, dekoder działa i wszystko jest OK. Dziękuję Kolegom. Dalej natomiast szukam wtyczek do tej płytki...

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.034 577 30
Czy to znaczy, że końcówkę takiej taśmy wkłada się bezpośrednio do tego gniazda? Jeżeli tak, to właśnie o to mi chodzi - żeby tylko miała 7 żył w odstępie ok. 1,2 mm.

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.034 577 30
Boję się, że tak będę musiał zrobić. Ale wtedy zdejmowanie obudowy z podwozia będzie trudne, a miejsca na zapas przewodów jest tam mało.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 1 0
No to muszę szukać takiej taśmy. Ale kupowanie tego przez internet wydaje mi się ryzykowne, jeżeli nie mogę przymierzyć do mojej płytki.

Ale w tworzywie są chyba przewody miedziane?
Jest tam zdjęcie tej taśmy której poszukujesz? to czarne gniazdo to to ?Ja mam gdzieś jakąś jak odszukam jutro , mogę Ci dać ,mi nie potrzebne ,nie ciesz się jeszcze bo nie pamiętam jaki tam jest rozstaw

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.034 577 30
Tak, to jest to gniazdo widoczne od przodu na ostatnim zdjęciu. Jest 7 kontaktów co ok. 1,2 mm. Zdjęcia taśmy nie mam. Z góry dziękuję, ale za bardzo się tym nie przejmuj.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 2
DCC 1
DCC 10
DCC 13