• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Co się stało z parowozem z Bydgoszczy?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Jakiś czas temu został przetoczony na Bydgoszcz Towarową, nie wiem czy jeszcze tam stoi. Docelowo miał trafić do Muzeum w Wenecji.

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
182 1 0
SMK Żnin wraz z Muzeum szykują się od pół roku by go przyjąć na stan w Wenecji, PKP ma zbyt dużo do rozwalenia jeśli chodzi o lokalne drogi kolejowe to i nie ma czasu dla jakiegoś Tyigreka z Bydgoszczy.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
SMK Żnin wraz z Muzeum szykują się od pół roku by go przyjąć na stan w Wenecji, PKP ma zbyt dużo do rozwalenia jeśli chodzi o lokalne drogi kolejowe to i nie ma czasu dla jakiegoś Tyigreka z Bydgoszczy.
No tak, ale rozwalaniem lokalnych dróg kolejowych to zajmuje się chyba PLK, a właścicielem parowozu jest kto? Cargo?

MAnTonI

Aktywny użytkownik
Reakcje
182 1 0
Dokładnie właściciel to Cargo, ale najkrótsza droga kolejowa do Żnina jest zapuszczona i zamknieta przez PLK (niestabilna linia 206) ----> tak więc dłuuugggooo nie dojdzie do przetransportowania lokomotywy do Wenecji. Cargo zaproponowało podobno nawet bezpłatne dostarczenie. Nie wiadomo jednak jak miałoby to wyglądać, na samochodzie?

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.018 6 0
Jakiś czas temu został przetoczony na Bydgoszcz Towarową, nie wiem czy jeszcze tam stoi. Docelowo miał trafić do Muzeum w Wenecji.
- na dawnym zasieku parowozowni Bydgoszcz Główna na małej wagonowej obrotnicy stał Ty2 i to ten parowóz miałby trafić do ... muzeum w Wenecji ?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
-hm... a jak ? na lawecie czołgowej czy na transporterach wąskotorowych?
Na 600mm nie ma transporterów wąskotorowych. pojedzie pewnie na lawecie, jak ten do Szymbarku k. Kościerzyny.
Pozostaje tylko pytanie. Parowóz będzie odremontowany przez Cargo do stanu powiedzmy dobrego: dostanie lampy etc, czy jako wrak będzie odmalowany na miejscu w Wenecji.

Marek Bydgoszcz

Aktywny użytkownik
Reakcje
25 1 0
... Na Bydgoszczy Towarowej nie stoi, byłem tam dzisiaj jest tylko owa Tkt, zdaje się kiedyś stała na Głównej przy budynku dyrekcji, nie pamiętam, ale Ty42 nadal jest w części towarowej Bydgoszcz Główna za jakimś budynkiem, tyle się dowiedziałem na Cargo dzisiaj, postaram się tam w poniedziałek jakoś wjechać służbowym, tylko nie wiem którędy, przez Pesę?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
... Na Bydgoszczy Towarowej nie stoi, byłem tam dzisiaj jest tylko owa Tkt, zdaje się kiedyś stała na Głównej przy budynku dyrekcji, nie pamiętam, ale Ty42 nadal jest w części towarowej Bydgoszcz Główna za jakimś budynkiem, tyle się dowiedziałem na Cargo dzisiaj, postaram się tam w poniedziałek jakoś wjechać służbowym, tylko nie wiem którędy, przez Pesę?
Pisząc Bydg. Tow. miałem właśnie na myśli tą część stacji, za mostem na Brdzie.