• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Co podłożyć pod tor na wzniesieniu? Pytanie początkującego

Acatus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzień dobry wszystkim, jestem początkującym makietowiczem i mam pytanie co byście poradzili, zasugerowali.

Puszczam tory dookola pokoju w bloku,potrzebuje aby tor pokonał "wzniesienie" w postaci nogi od szafki tzw RTVki. Co byście polecili żeby podłożyć pod tor w miejscu gdzie tor sie wznosi? Tak to wygląda, na razie podłożyłem gąbkę.
IMG_20230506_105659.jpg

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.387 0 0
Możliwości jest wiele. Można np. wyciąć taką rampę z arkusza polistyrenu. W sklepach modelarskich są dostępne formatki HIPS o różnej grubości formatu A4. Myślę, że 1mm powinno wystarczyć. Na początku ciąć można nożykiem segmentowym. Po wycięciu przeszlifować i skleić klejem do polistyrenu (również dostępny w sklepach modelarskich).

Prace możesz zakończyć na tym etapie, ale jeżeli Ci się spodoba, to można dalej kontynuować przyklejając docięte odcinki fleksów, malując rampę, dodając zasilanie, ukształtowanie terenu, itd.

Jako inspiracja rampa, którą jakiś czas temu wykonałem tym sposobem:

rampa 1.jpg

rampa 2.jpg