• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawość

J

Jurek ST44

Gość
Witam , mam pytanie . Natrafiłem w jednej z relacji na stwierdzenie ; "Tylko nie szyny 2,5 mm i rozjazdy 15st!!!! ". Pytam się czemu ? Każdy robi coś dla siebie i z tego co mu się podoba albo na ile go stać . Czy to będzie moduł , czy makieta zawsze będzie cieszyć posiadacza .

OP
OP
J

Jurek ST44

Gość
Jeśli dobrze rozumuje , to chodzi chyba o to ,że nie na wszystkich zjazdach modułowych , takowe profile torow są akceptowane . Czy tak ?

OP
OP
D

Docteur

Gość
Według normy FREMO szyny powinny mieć wysokość co najwyżej 2,1mm (Code 83), a rozjazdy o kącie zwrotu powyżej 12 st. nie są dopuszczalne.
Norma PMM (Polskiej Makiety Modułowej) dopuszcza wysokość szyny 2,1 lub 2,5mm (Code 83 lub 100), rozjazdy jw.
Oczywiście powyższe normy dotyczą tylko budowy modułów, które będą używane na imprezach modelarskich. Niedotrzymanie tych zapisów może spowodować wyłączenie modułu z imprezy.
Na domowej makiecie nie ma takich ograniczeń, każdy może budować z takiego materiału torowego, jaki mu pasuje.

OP
OP
J

Jurek ST44

Gość
Czyli wymóg FREMO. Jak zbuduję moduł 2M z dwoma prostymi torami 2,5mm to się zmieszczę w " przedziale " imprezowym ?:) Norma Polska

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Piko A-gleis są dobre na torcik, czy jako tory do zabawy na podłodze, posiadają niską cenę... :D wysokość szyny code 100 czyli 2,5mm może nie wygląda odpowiednio estetycznie, ale umożliwia spokojny bieg bardzo starego taboru z szerokim obrzeżem kół (bez stukania o mocowania szyn) Rozjazdy 15 stopniowe są krótkie - nie zajmują dużo miejsca. Niestety nie wszystkie lokomotywy (szczególnie parowozy) są w stanie przejechać przez taki rozjazd. Poza tym brak polaryzacji rozjazdu uniemożliwia ruch krótkim lokomotywom.:niepewny: No i same tory wyglądają bardziej zabawkowo i łuki są "tramwajowe" co jednak umożliwia spokojną zabawę na torciku... itd... itd...Dyskusji na ten temat było bardzo dużo, wystarczy sobie poszukać, tematów "Jakie tory na makietę" czy "co lepsze Piko, czy Roco" było multum :ROFL:
Jak wspominał Docteur wyżej opisane czynniki (szczególnie kąt rozjazdu i polaryzacja) sprawiają, że tory Piko nie są używane na makietach modułowych

No tak,
A czemu by nie dołożyć paru złotych i kupić porządne tory modelowe Tilliga, albo flexy Roco? ;)

OP
OP
J

Jurek ST44

Gość
Dzięki za wyjaśnienia . Pytam ,bo im więcej się naczytałem ,tym głupszy jestem. Nad zwrotnicami pomyślę ,aż tak zaawansowany w ich zakupach nie jestem aczkolwiek cena trochę hm... zaporowa. Flexy Roco mam , A-Gleisy łukowe R-2 też , i zwrotnice BWL i BWR.

OP
OP
D

Docteur

Gość
Dobrze powiedziane Paparazzi 97. Poza tym rozjazdy Piko A-Gleis mają kąt zwrotu 15 stopni, co skutecznie eliminuje je z modułów.
wichura3 Różnica w cenie między flexem PIKO A-gleis Code 100 a np. TILLIG Elite Code 83 wcale nie jest kosmiczna (wg cennika Modelmanii 18 zł za PIKO vs. 20 za TILLIGa), a różnica w wyglądzie znaczna. Decyzja, jak zawsze należy do Ciebie.

OP
OP
J

Jurek ST44

Gość
Sęk w tym że flexy Roko mam z 5 sztuk . Reszta to A-Gleisy na torcik 1,10 cm na 195 cm , z potrójnym torowiskiem prostym. Wszystko nówki. Moim zamierzeniem będzie zbudowanie modulu na imprezy , a prócz tego pare modulow dla siebie do domu . Szkoda mi sie tego pozbyć .

OP
OP
D

Docteur

Gość
Jeśli flexy Roco mają wysokość szyny 2,1mm, to zachowaj je do budowy modułów na imprezy, a Pikolce weź do budowy makiety domowej i będzie wszystko grało :)

OP
OP
D

Docteur

Gość
Roco Code 100? To jakieś starsze muszą być, bo z tego co pamiętam to Roco nie produkuje szyn 2,5mm od bodaj 2008 roku. Co do rodzaju torów, stosowanych na modułach to powinieneś raczej zapytać ich właścicieli.
Ja swoje FREMO-moduły buduję na TILLIG Elite Code 83, więc mam wysokość szyny 2,07mm :)

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Wichura,

Spokojnie Code100 czyli 2.5mm wysokość szyny na imprezach przejdzie, no chyba że będziesz celował w imprezę FREMO:87 lub FREMO-Fine. Na polskich imprezach nikt nie będzie Ci robił problemów. Wcześniejsze odpowiedzi dobrze wskazują, że FREMO zaleca Code 83 czyli 2.1mm jednak nie zabrania Code100. Koła RP25 nie będą miały problemów z Code100. Na co musisz zwrócić uwagę to jeśli już robisz makiete (moduł) to że musisz użyć wszędzie tych samych torów aby nie było różnic w wysokości. Czyli jak kupisz rozjazdy Code83 lub Code75 to będziesz musiał użyć też takich flexów.

O wiele ważniejszą sprawą jest kąt rozjazdów i promień luku. Tu FREMO jest bardziej stanowcze, i mówi że największy dopuszczalny kąt to 12stopni. Oraz najmniejszy łuk to 1000mm I tego musisz się trzymać w 100%. Co prawda norma preferuje 2000mm jako minimalny łuk ale to od niedawna. Jest cała masa makiet z łukami 1000mm, na bocznicach ten mniejszy łuk nie będzie przeszkadzał.

Kwestia łuku oraz kąta jest związana z RP25 i przy imprezach FREMO gdzie odbywa się wiele manewrów są to kwestie bardzo ważne aby nie było wykolejeń.

OP
OP
J

Jurek ST44

Gość
Nie chodzi o to , pytam się jaki sobie przygotowac na imprezę , z LL500 nie ma problemu , a jak zrobię 2M bede się miał do kogo podlączyć ?