• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ciekawe zjawiska na PKP

traxx92

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ostatnio wybrałem się na spacer żeby sprawdzić jak się ma torowisko wokół maczek po zimie i trafiłem na dość ciekawe zjawisko.
Po torze na dwóch ostatnich zdjęciach 10 min. wcześniej przejechał gagarin z bruttem i drugim gagarinem na popychu , mimo wszystko prędkość szlakowa na tej lini to 40 km\h.

Załączniki

• 239,2 KB Wyświetleń: 1.364
  • 154,4 KB Wyświetleń: 1.366
  • 216,1 KB Wyświetleń: 1.357

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.234 277 41
Dopóki linia jest we własności Polskich K.P.
To każdy ma nie zbywalne prawo swoje wziąść ... a nie czekać jak po naszych liniach zacznie się bujać tzw. "prywaciarz" za free ... przejmując najlepsze przewozy...decyzją tureckich bydlaków ...

To jest śmieszne i tragiczne że za złodziei uważa się tzw. "złomiarzy" ( pracują nad takim postrzeganiem polskojęzyczne media od wielu lat - z dużym skutkiem ! ) odbierających słusznie co im się należy jako obywatelom R.P.

Natomiast prawdziwych złodziei-katów-likwidatorów w nienagannych garniturach ... postrzega się za vipów P.K.P.

Na ale nie wszyscy mają rozum ... wielu jest upośledzonych trwale nie odwracalnie ... :twisted:

Tak wiem ! Co by się stało gdyby wszyscy ruszyli po swoje ... to co stanie się wolniej wykonane w "białych rękawiczkach" i to do czego będziemy przez następne 66 lat dopłacać !!!

Dobranoc 2 kotki na noc ...
;)

OP
OP
traxx92

traxx92

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
zdjęcie zrobiłem bez zooma a krzywizna tych torów powstała prawdopodobnie na skutek złego podbicia.Dla niedowiarków dorzucam zdjęcie z bliska.

Załączniki

• 238,2 KB Wyświetleń: 1.070

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ja się nie znam na układaniu torów ale wiem jak wyglądają szkody ghórnicze na drogach i domach i całkiem inaczej oddziałowują. Przesunięcia są pionowe a nie poziome.

E

e-lektryk

Gość
Była sobie zima i mróz wielki, skurczyło się i zamarzło torowisko i szyny , ot któregoś dnia przyszła odwilż i słoneczko wyjrzało na cały dzień i co ??? i przez dziurę w lesie ogrzało szyny i torowisko no i się wygieło bo musiało, to co było w cieniu zostało proste bo dalej zamarzniete.
To do pierwszej fotki :D
taką krzywiznę gagarin przejdzie tylko powoli :D

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.156 7 0
do autora tego wątku (traxx92)- czy dalej jeżdżą gagariny z bruttami i z rozkładową prędkością po tych szynach bez złączek?
-może trzeba ułożyć w tym miejscu pryzę krzaków , gałęzi i natychmiast powiadomić o tym kogoś adekwatnego policję ,kolejarzy, straż ?- czy nie ?
-dawno temu w kinie przed jakimś filmem fabularnym wyświetlany był dodatek(film instruktażowy) o podobnym zjawisku (spora przerwa między szynami) na jakimś szlaku kolejowym przebiegającym przez las , gdzieś w naszym kraju .. i dzielnym chłopcu , który to akurat właśnie zauważył i co tchu pobiegł do najbliższego dróżnika powiadomić o tym a ścigał się z czasem i pędzącą rozkładową prędkością Ol49 z bruttem osobowym i właśnie w tym filmie instruktażowym ów chłopiec ochronił to miejsce tak jak opisałem wyżej -co zauważyła drużyna parowozowa i..skończyło się szczęśliwie w tej prawdopodobnej historii ,po tym dodatku "urwał" mi się film fabularny ,który był moim celem pójścia do kina
-ale to pamiętam
- z tymi esami floresami to inna sprawa -po rdzy na główkach szyn można sądzić ,że ruch na tym odcinku ustał - tu gagarin ze swoją masą "poszedłby na grzyby"- chyba ,że pędziłby sto na godzinę z bruttem rzecz jasna
-traxx92 :!: -zrób to co zrobił ten opisany przeze mnie chłopiec w tym filmie instruktażowym czym prędzej :!: Ty tylko wiesz gdzie ta zasadzka czyha na nieświadomych tego zagrożenia drużyn lokomotyw,bo na tym szlaku , po tym torze pociągi pasażerskie miejmy nadzieję , że nie jeżdżą ?

OP
OP
traxx92

traxx92

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Horat otóż zdjęcia pokazałem mojemu tacie który jest maszynistą i wielokrotnie jeździł tamtym szlakiem a on zgłosił to komu trzeba.Jaka jest reakcja ze strony PLK-i nie wiem ponieważ jeszcze tam nie byłem.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 127 22
Hoart napisał(a):
po rdzy na główkach szyn można sądzić ,że ruch na tym odcinku ustał
Otóż rdza na szynach zupełnie o niczym nie świadczy. Dowód? Parę lat temu przeszła przez Warszawę bardzo silna burza. Grzmiało, wiało i lało jak mało kiedy. Worki ze śmieciami latały w powietrzu, wprost przed przednią szybą tramwaju. Powalone drzewa w kilku miejscach pozrywały sieć trakcyjną. Spora część sieci tramwajowej była nieczynna, zaś duża liczba wozów utknęła w wielo-godzinnych zatrzymaniach. Po burzy się wypogodziło, zaś po jakiś 4 godzinach, na torach na ktorych stały "uwięzione" tramwaje pojawiła się rdza. Wyglądało to tak, jakby te tramwaje tam stały już od bardzo dawna. Widać nalot rdzy potrafi się pojawić bardzo szybko.

OP
OP
traxx92

traxx92

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
W sobotę wybrałem się na spacer po lini Maczki-Kazimierz Górniczy i sytuacja wygląda podobnie jak na lini Dorota-Jęzor
Zamieszczam 3 zdjęcia ale takie ubytki występują mnie więcej co 30 metrów.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 14
Koleje w Polsce 3
Koleje w Polsce 330
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 3