• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Ciężarówki z NRD

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
Postanowiłem pochwalić się swoim małym zbiorem modeli samochodów ciężarowych z dawnego NRD. Mam tu na myśli modele z NRD, niekoniecznie samochodów produkowanych w tym państwie. Na początek kilka czechosłowackich skód. Modele produkcji Permot już po znacjonalizowaniu i wejściu firmy w skład koncernu VEB Prefo Dresden.

IMG_1938a.jpg
IMG_1939a.jpg
IMG_1943a.jpg
IMG_1946-1a.jpg
IMG_9924a.JPG
IMG_9929a.JPG
IMG_9932a.JPG

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
Jeszcze dwie skody, tym razem w wersji służb miejskich. Nie chcę zakładać nowego tematu dla pojedynczych modeli, więc tu pokażę jeszcze kilka innych modeli, nie same ciężarówki. Dzisiaj śmieciarka i polewaczka oraz wywrotka G5 (nie wiem, co to za marka). Ten ostatni model firmy VEB Berlinplast, trochę gorszy od wyrobów Prefo.

IMG_1941a.jpg
IMG_1942a.jpg
IMG_1944a.jpg
IMG_1945-2a.jpg
IMG_1947a.jpg

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
No i obiecane Ify (tę z podnośnikiem już kiedyś pokazywałem w innym temacie, ale nie mogę już tego znaleźć):

IMG_1949-1a.jpg
IMG_1949-2a.jpg
IMG_1950a.jpg
IMG_9933a.JPG
IMG_9934a.JPG
IMG_9935a.JPG

matekw

Znany użytkownik
Reakcje
19 0 0
Zaczynam się zastanawiać czy ten podnośnik był robiony w innych kolorach (nie chodzi o produkcję S.E.S.)?
A czy masz pudełka do nich?

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
Do podnośnika mam pudełoko, ale chyba nieoryginalne (teraz go nie znajdę), do tych dwóch skrzyniowych oryginalne: "LKW W50 mit Plane" i "LKW W50 mit Ladegut", producent Modell-Fahrzeuge VEB Berlinplast.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.131 387 20
Stare Permoty i Espewe to już klasyka modeli w naszej skali. Podobają się.

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
Dziś modele, kupione w Centralnej Składnicy Harcerskiej bardzo dawno, jak byłem małym dzieckiem, więc są "trochę" zmaltretowane. I tak cud, że przeżyły 40 lat w takim stanie. Jeden to zestaw do przewozu mleka, drugi to spychacz - niestety, jednej gąsienicy brak, poza tym ułamany kominek i inne drobiazgi. Oczywiście pudełek nie mam...

IMG_9920a.JPG
IMG_9921a.JPG
IMG_9925a.JPG
IMG_9926a.JPG
IMG_9927a.JPG

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
Zadam może głupie pytanie, ale co to jest Unic? :oops: I czy te stare modele można gdzieś kupić?

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.131 387 20
Pamiętam czasy, jak człowiek bawił się takimi modelami. Modele stare, ale fajne.

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.913 529 30
Unic fajny,zastanawiam się nad zakupem takiego.
Unic to stara francuska firma. Obecnie (po 1975) Iveco (m.in. z Magirus-Deutz).
Kolego matekw, dzięki za wyjaśnienie, ale czy z wypowiedzi kolegi wujcika mam rozumieć, że ten zestaw z cysterną do mleka to właśnie model ciężarówki tej firmy? Czy może chodzi o spychacz?

A teraz dwa równie stare modele autobusów: Robur i Skoda Karosa (pudełka niestety się nie zachowały):

IMG_9915a.JPG
IMG_9916a.JPG
IMG_9917a.JPG
IMG_9919a.JPG