• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Chemia Chemia do mycia aerografu

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Witajcie,

czy używał ktoś z Was acetonu do mycia aerografu? Zastanawiam się czym przeprowadzić mycie po malowaniu farbami nitro-celulozowymi Gunze C, podkładami tej samej firmy i farbami nitro-akrylowymi Weinerta. Czy aceton nie zniszczy O-ringów z materiału który zwie się Viton? Używam aero H&S Ultra.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 1 0
Witajcie,

czy używał ktoś z Was acetonu do mycia aerografu? Zastanawiam się czym przeprowadzić mycie po malowaniu farbami nitro-celulozowymi Gunze C, podkładami tej samej firmy i farbami nitro-akrylowymi Weinerta. Czy aceton nie zniszczy O-ringów z materiału który zwie się Viton? Używam aero H&S Ultra.
Jak kiedyś przepłukałem acetonem aerograf to uszczelki popuchły i przepuszczały ,musiałem je wymienić ,ja bym nie ryzykował na Twoim miejscu

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
No właśnie tego się obawiam. Obok Wamodu oraz drogiego Mr. Tool Cleanera od Gunze zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem czystego izopropanolu. Ponoć dobrze czyści aero. Może stosował już ktoś ten specyfik przy myciu sprzętu?

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 1 0
No właśnie tego się obawiam. Obok Wamodu oraz drogiego Mr. Tool Cleanera od Gunze zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem czystego izopropanolu. Ponoć dobrze czyści aero. Może stosował już ktoś ten specyfik przy myciu sprzętu?
Jak malowałem farbą olejną Humbrol, Revell aerograf myłem benzyną ekstrakcyjną, nawet moczyłem 24h i nic mi nie spuchło , jako ciekawostkę gdy nie miałem pod ręką zapasowych uszczelek ratowałem się wydłubując mini uszczelki z zapalniczek jak były ciut za małe to moczyłem je w acetonie aby spuchły ,wystarczało na 10 min malowania , odnalazłem sklep gdzie mają oringi we wszystkich chyba rozmiarach jakie tylko są po 50 groszy za sztukę

K

KiersNo

Gość
Witajcie,

Wymień sobie uszczelki na te od Evolution, tam jest teflon.
Sam używam EVO i mieszanka Acetonu z Izopropylem nie robi na nim żadnego wrażenia no możne za wyjątkiem gumowego oringa pod zbiorniczkiem od farby, napuchnie ale jak wyschnie jest ok.

Jest też fajna i tania chemia o nazwie Cleanlux czyli zmywacz do Sidoluxu.
Czyści spoko ale nie zostawiaj w nim aero na długo bo chrom zrobi się czarny.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.106 58 5
Zależy jaki aerograf zazwyczaj japońskie np. Gunze wytrzymują rozcienczalniki acetonowe ,ale jakieś tanie z aledrogo raczej nie . Chodzi oczywiście o uszczelki ,ja mam H&S i chyba nie odważyłbym się myć go całego w acetonie . Części metalowe ok ,ale uszczelki zdemontowałbym dla świętego spokoju. Czasami samą dyszę myje w acetonie technicznym ,reszta benzyna ekstrakcyjna.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Dzięki Panowie za kilka informacji.

KiersNo - poszukam takowych i spróbuję wymienić, mam nadzieję że będą w razie czego pasowały. U mnie pod zbiorniczkiem od farby nie ma żadnych uszczelek.

Meggido - te O-ringi wykonane są wg. instrukcji obsługi z materiału o nazwie Viton, z tego co się orientuję jest to jakiś rodzaj tworzywa.

Z

Zv

Gość
Ja od dawna maluję niedrogą podróbką Iwaty i myję spokojnie cały w acetonie, maluję weinertami i gunze - zero problemów z uszczelkami. NIc nie popuchło nie straciły elastyczności. Ale NIGDY nie zostawiam go bez mycia po malowaniu.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.199 33 1
Kamil ja również myję aerograf w acetonie technicznym (kupuję w Brico 7zł za pół litra:)) i żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Kamil ja również myję aerograf w acetonie technicznym (kupuję w Brico 7zł za pół litra:)) i żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem.
Zbyszku, czy podobnie jak Maciej używasz pseudo-Iwaty?

Panowie, mam wielką prośbę do osób które posiadają aerograf H&S Evolution: czy mógłby mi ktoś zrobić zdjęcie tej teflonowej uszczelki np przy dyszy? U mnie w Ultra wygląda to tak jak na zdjęciu w załączniku. To jest ta białą uszczelka, jest twarda i przypomina takie tworzywo jak ABS.

DSCN0099.jpg

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
384 10 1
Hmm, aż dziwne że aceton nie rusza Ci uszczelek...

PS: ten biały O-ring u mnie jest z materiału o nazwie Viton, prawdopodobnie jest to odmiana teflonu ale jeszcze nie jestem w 100% pewien.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 13
Techniki modelarskie 15
Techniki modelarskie 10