• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Cegiełki modelarskie, skąd, czy i za ile?

Ja Murarz

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Witam wszystkich modelarzy! Przychodzę z bardzo ważnym dla mnie pytaniem, otóż, chciałbym pójść o krok dalej jeżeli chodzi o tworzenie modeli kamienic.
Zastanawiam się czy opłaca się kupować mini cegiełki modelarskie? Z tym że potrzebuję ich dosyć dużo, ponieważ modele które buduję mają wymiar ok. 1 metr długości i jakieś 50-80 cm wysokości. Podaję te miary orientacyjnie gdyż każda kamienica różni się wyglądem.

I teraz tak:
Znalazłem gdzieś w necie że istnieje cement do takich mini cegieł który można używać powtórnie, po ponownym rozmieszaniu z wodą.
Więc myślę że jest to dosyć opłacalne.

Tylko pytanie co do cegiełek. Skąd brać ich takie ilości potrzebne do moich prac? Czy allegro to dobry wybór? A może ktoś z forumowiczów ma na sprzedaż?
Kompletnie nie wiem co zrobić. Jednak chciałbym jak już wspomniałem pójść o krok dalej i tworzyć bardziej realistyczne modele. Pozdrawiam i liczę na pomoc! :)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.581 513 29
Ściana odlana z gipsy stomatologicznego i tu dwie możliwości, albo gładka i relief wykonujesz sam żmudną pracą przy pomocy rylca, druga to model matka nie wiem z czego bo nie wiem jakimi technologiami dysponujesz odlew z silikonu i powielanie ze wspomnianego gipsu, da się obrabiać, łączyć , dzielić itp. Mur z cegieł to duży koszt i katorga.

[QUOTE="WrocT, post: 1142982, member: 6388" Na forum nie widziałem by ktoś budował z cegiełek w skali H0 czy Z.[/QUOTE] Dawno temu pokazywałem ziemiankę i komin wykonany z cegieł od Huberta przez mojego syna syna, ale to dawno temu.

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Zamiast rzucać się od razu na głęboką wodę i iść w ewentualne niepotrzebne koszty, to kup na początek jeden zestaw tych cegiełek od Hugwy i spróbuj coś z nich zbudować, choćby kawałek prostego muru. Wtedy ocenisz czy taka budowa cegła po cegle ma sens czy może jednak skorzystać z innego rozwiązania przy budowie modelu kamienicy.

OP
OP
Ja Murarz

Ja Murarz

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
Panowie chcę Wam serdecznie podziękować za niesamowite wsparcie wobec mojej osoby, wydaje mi się że chyba zrezygnuję z tego pomysłu :/
Wątpliwe by jednowarstwowa ściana na 50cm wysokości wytrzymała... To będzie trochę za dużo roboty a przede wszystkim wydanych pieniędzy.
Pozdrawiam Was wszystkich!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.543 556 30
Pewnie Was nie zdziwi ale nie wiem jak liczyć skalę danego modelu.
Chyba jednak nas zdziwiło, mnie bardzo. Jak można w ogóle podchodzić do jakiegokolwiek modelarstwa nie wiedząc co to jest skala modelu i jak się ją wylicza?
Jedyne co mogę podać to wymiary już całej gotowej kamienicy. Jak wyżej wspomniałem około 90 cm długości i 50 cm wysokości, ale wiadomo każda kamienica będzie miała inne wymiary
Każda modelowa kamienica będzie miała inne wymiary, jeżeli modelujemy różne prawdziwe kamienice. Jedna ma parter i dwa piętra, inna pięter pięć, więc w tej samej skali model tej drugiej będzie mniej więcej dwa razy niższy od pierwszego.

Jeśli chodzi o skale, to przyjmijmy, że jedno piętro ma w realu powiedzmy 3 metry wysokości. W modelu w skali 1:10 jedno piętro będzie miało 30 cm, a w skali 1:100 - 3 cm. Tak więc informacja, że gotowa kamienica ma 50 cm wysokości niczego nam jeszcze nie mówi, bo w skali 1:10 będzie to domek z parterem i niskim poddaszem, a w skali 1:100 wyjdzie 15-piętrowy wieżowiec. O ile wykonanie tego pierwszego (domku z poddaszem) metodą murowania z pojedynczych cegieł, wprawdzie mocno uciążliwe, wydaje się jeszcze możliwe, o tyle budowa wieżowca z pojedynczych cegiełek o długości ok. 2.5 mm jest raczej mało realna - pomijam fakt, że 15-metrowych wieżowców nie buduje się z cegieł.

Wojtek`61

Aktywny użytkownik
Reakcje
51 7 3
[QUOTE="Andrzej Harassek, ... pomijam fakt, że 15-metrowych wieżowców nie buduje się z cegieł.[/QUOTE]

Tylko gdzie takie 15-metrowe wieżowce są, bo ta wysokość jest mniejsza niż długość EU07 ?