• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

CC7001

wojtekba

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, wygrzebałem ze zbiorów teścia, starą, rozebraną na części lokomotywę CC7001 SNCF, produkcji PIKO. Silniki chodzą, choć generalnie trzeba wszystko przeczyścić i przesmarować.
Jak złożyłem całość do kupy, to wcale nie jestem pewien czy wszystkie części w tej lokomotywie są. Bo wózki (i metalowa rama, na której się opierają) są bardzo luźno osadzone w obudowie - "latają" bardziej niż potrzeba. Mam wrażenie, że jak potrząsnę lekko lokomotywą, to cała zawartość z niej wypadnie.
Czy ma ktoś do takiej lokomotywy wykaz części lub ma pomysł skąd takie coś zdobyć? Dla porządku dodam, że dużo czasu spędziłem w necie na bezskutecznych poszukiwaniach.

Reakcje
41 0 2
Witam,

Tego rodzaju lokomotywy robiło PIKO w latach 70-tych. Była to moja pierwsza kolejka. Model ten, a raczej zabawka, gdyż nie ma on wiele wspólnego z francuskim pierwowzorem, nie jest produkowany od dawna, co najmniej od lat 90-tych. O ile pomnę, to też się tam coś przesuwało, zresztą był to wyrób dość awaryjny.
Jeżeli koledze zależy na tego typu lokomotywie, to lepiej poszukać coś z JOUEF-a.
Niemal identyczne lokomotywy jeżdżą też w Hiszpanii i Holandii. Tutaj modele robi (albo robił) ELECTROTREN.

POZDRAWIAM

Przemytnik

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Witam
Posiadam taką Lokomotywę sprawną.Niestety nie mam do niej instrukcji ,ale jak jesteś zainteresowany mogę zrobić zdjęcia środka.Może to pomoże w stwierdzeniu czy brakuje w niej jakich części na podstawie zdjęć.Cykać foty?

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Też posiadam taką lokomotywę. Udało się nawet przerobić na DCC.
Tutaj efekt przeróbki: http://www.youtube.com/watch?v=RQ5GnBMqBtk
Instrukcji do lokomotuwy też nie posiadam. Po prostu jej nie było. Sprzedawana była w zestawie z trzema srebrnymi wagonami i torami w formie jaja. Cena z końca lat 60-tych (chyba) 550 zł za zestaw.
Jeśli zrobisz fotki swojej po rozebraniu na kawałki i prześlesz mi na maila to postaram się pomóc.
Rozebranie jest dziecinnie proste. Wystarczy odkręcić śrubę znajdującą się pomiędzy wózkami.