Dziś chciałem pokazać najprostszy etap car faller system, mianowicie montaż drutu prowadzącego na module.
Na naszych modułach zdecydowaliśmy się na drogę wykonaną z tektury modelarskiej o grubości 2mm.
Tektura została przyklejona do modułu za pomocą kleju szybko schnącego do drewna soudal ( może być zwykły wikol).
Następnie została zaimpregnowana lakierem bezbarwnym matowym.
Kolejny etap to odmierzenie drogi na naszych modułach droga jest szeroka na 80mm i jest to standard używany przez wiele firm modelarskich ( Busch , Faller i inni przy produkcji gotowych dróg.
Następnie narysowałem linię w miejscach gdzie będzie ukryty drut w tym wypadku jest on 17mm od krawędzi drogi , tak sobie wymyśliłem by auta jechały możliwie najbliżej prawej krawędzi jezdni.
Kolejny etap to frezowanie rowka pod drut, i można to zrobić na przykład dremelem , my kupiliśmy specjalną maszynkę fallera ze względu na to iż czeka nas dużo pracy i kilka ładnych metrów do zrobienia. Maszynka jest dedykowana do sklejki ale z tekturą też świetnie sobie radzi.
Kolejny etap to montaż drutu , po prostu wciskamy go w rowek, jak już drut siedzi w swoim miejscu zakleiłem go jeszcze dodatkowo kropelką ( taki mój patent po to by przypadkiem się nie wysunął podczas gipsowania.
Gdy już drut należy go zamaskować gipsem .
W następnych postach pokażę kolejne kroki .