• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budownictwo budynek stacyjny

macias999222

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie.

Zwracam się w tym poście z pomocą dotyczącą możliwości uzyskania planu takiego budynku stacyjnego, który ukazany jest na moim zdjęciu. Chcę wykonać taki budynek w skali H0 do makiety, ale nie za bardzo wiem gdzie mogę plan takiego budynku zdobyć.

Załączniki

lyck

Użytkownik
Reakcje
192 1 0
Taki plan może w ogóle nie istnieć, a jeśli już to jako powojenny bardzo prosty szkic z natury. Oryginalne plany najprędzej spłonęły jak większość akt RBD Stettin. Zrób zdjęcia enface (czyli stojąc dokładnie naprzeciw boków), zmierz miarką parę pionowych i poziomych rozmiarów, foty wklej do Corela czy Illustratora (trial na początek zupełnie wystarczy), warstwę z fotami zablokuj, a na nowej obrysuj bryłę, okna, drzwi. Mając pojedyncze wymiary (np. okien) z proporcji da się policzyć resztę rozmiarów. Efekt może być lepszy niż wspomniany szkic z nieruchomości. Byleby zdjęcia dało się zrobić nie stojąc za blisko, bo wtedy perspektywa zniekształci proporcje.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
374 26 4
Im bardziej patrzę na zdjęcie *995 tym bardziej mi tam brakuje drewnianego magazynu. O tym że go tam brakuje świadczy ta dziwna rampa. O tym że drewnianego - ściana ogniowa wyciągnięta ponad dach.

Śliczny budynek.

Twardy

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Im bardziej patrzę na zdjęcie *995 . . .
Hubert nie koniecznie , mogła tam być zasadnicza część budynku stacyjnego a rampa to resztka po peronie .
Za to dobudówka przednia od strony torów mogła wtedy nie istnieć .
Bo na zdjęciu DSC03998 w prawej części widać coś dziwnego między obecnym peronem a budynkiem .
eee to takie wolne dywagacje ;)

ale chyba to Ty masz rację http://kolej.one.pl/index.php?dzial=sta ... od=0&do=0&

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 1