• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Budy z odlewów żywicznych

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
Poza kilkoma wyjątkami, większość żywicznych bud wystawianych na Allegro to badziewie o bardzo słabej jakości samego odlewu, do tego często o krzywych kształtach i złych proporcjach oraz nie raz nadlewach ciężkich do usunięcia. Pojawia się też sporo "pirackich" odlewów, czyli kopii czyiś modeli, tworzonych bez pozwolenia pierwotnego twórcy.
Reasumując: uważaj co kupujesz.

arczi1986

Znany użytkownik
Reakcje
270 0 1
odlewy te są mało dokładne mają masze nadlewów nie zawsze wszystko jest prosto one nadają się jedynie do poćwiczenia i niczego więcej szkoda kasy

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
Mam pytanie do znawców tematu czy te odlewy nadają się do czegoś ???
Po pierwsze przeczytaj to co napisałem ponad Twoim pytaniem.
Po drugie, lecąc aukcjami po kolei jak linki wstawiłeś:
1 - Po co kupować to jako odlew żywiczny, skoro to jest kopia starego modelu Piko, których ogrom egzemplarzy można spotkać na Allegro.
2 - Podobnie jak wyżej, przy czym oryginał to nowa produkcja. Też tego pełno na Allegro w różnych malowaniach, za niewielkie pieniądze, a przynajmniej od razu z napędem i wszelkimi detalami.
3 - Link ten sam co w punkcie 1.
4 - Piracka kopia modelu SM48 Chrisa White'a z USA. Jakość oryginału już jest taka sobie, czym więc może być kopia tego?
5 - Kopia kopii, albo i nawet kopia do potęgo "n". Ogólnie jakość już na zdjęciach widać że taka sobie, roboty będzie ogrom, a efekt mizerny. No i istnieje już na rynku model fabryczny firmy Piko, coraz łatwiejszy do zdobycia i za normalne pieniądze.
6 - Piracka kopia modelu Jan-Kola. Jak wyżej kopia kopii. Ostoja to jakaś jedynie fantazja na temat, zero detali. Również potrzeba ogromu pracy, a efekt do niczego będzie.

Moja rada dla Ciebie.
Zamiast teoretycznie kupić tanio jakiś odlew, lepiej pozbieraj dłużej a kup model fabryczny. Powyższe modele (nie licząc ST43) akurat do drogich nie należą, a przynajmniej jak kupisz cały model to masz wszystko. A tak kupisz odlew bez detali, a co najważniejsze bez napędu, wózków, elektroniki, oświetlenia. Wtedy zaczniesz i tak kombinować by kupić jakiś model jako dawcę tych części. I co, wyjdzie taniej?

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.938 32 2
Witam! Jestem nowy , gdzie mógłbym nabyć budy do SM42 , ST43 na allegro szukam i nic . Proszę o odpowiedzi . Z góry dzięki
Kolego Gagusiek, proponuje abyś najpierw odpowiedział sobie na pytanie:
1. robię model sam aby wyszło taniej?
2. czy robię po to aby mieć model którego nie ma w ofercie producentów masowych?.
Odpowiedź na pyt 1 - robiąc samemu nie wyjdzie taniej więc nie ma sensu.
Odpowiedź na pyt 2 - to ma sens ale wymaga dużo pracy.
Chyba że chcesz sobie poćwiczyć.
SM42 - patrz odp. 1.
Z tych co podałeś to stawiałbym na SM48 pomijając że jest to nielegalna kopia o nienajlepszej jakości jak pisał Cocu ale na początek mogłaby być, zdobędziesz doświadczenie. Kłopot będzie jedynie z napędem ale możesz prosić o radę na forum bo koledzy robili juz takie lokomotywy.

OP
OP
G
Reakcje
18 0 0
Szukam tanich bo ja te lokomotywy nie robie pod napęd bo makiety nie mam i nie będe miał bo miejsca nie mam . Te lokomotywy mają służyć do wystawy . Dlatego nie chcę wydawać po 500-600 zł z jakimiś napędami , oświetleniem czy dzwiękiem bo i tak nie użyje tego na makiecie.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 122 22
Dokładnie.
Kartonowe mają przynajmniej komplet części i są już pomalowane.

Z takich odlewów jak pokazałeś niczego cieszącego oka nie zrobisz. A nawet jak mają to być modele tylko statyczne, to i tak trzeba do nich dorobić jakieś wózki z kołami i tak dalej. Na Allegro takie modele, ale w oryginale w całości, można kupić naprawdę tanio. Bebechy z nich możesz próbować sprzedać jako części zamienne, na czym jeszcze nieco odzyskasz kasy.

Odlewy mają sens wtedy, gdy przedstawiają coś czego nie robi ktoś inny i to tanio na dodatek. Czasem ktoś wystawia odlewy jakiś lokomotyw typowo PKP, a do nich wiele detali, wszystko w przyzwoitej jakości. Jednak na większości aukcji to są tak naprawdę nic nie warte rzeczy. W powyższych przypadkach lepiej i pewnie taniej i tak wyjdzie kupić gotowy cały model, niż bawić się w wykańczanie tego badziewia.

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Witam! Jestem nowy , gdzie mógłbym nabyć budy do SM42 , ST43 na allegro szukam i nic . Proszę o odpowiedzi . Z góry dzięki
Napisz do kolegi Ostbahn ma budy SM42 i SU45 co jakiś czas wystawia na alle, ale napisz do niego pw, co do budy ST43 to prócz pirackiej kopii tak jak napisali koledzy wyżej nie ma. Masz jeszcze mozliwość w miarę tanio kupić gagarina i go przerobić.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 14