Mam pytanie do znawców tematu czy te odlewy nadają się do czegoś ???
Po pierwsze przeczytaj to co napisałem ponad Twoim pytaniem.
Po drugie, lecąc aukcjami po kolei jak linki wstawiłeś:
1 - Po co kupować to jako odlew żywiczny, skoro to jest kopia starego modelu Piko, których ogrom egzemplarzy można spotkać na Allegro.
2 - Podobnie jak wyżej, przy czym oryginał to nowa produkcja. Też tego pełno na Allegro w różnych malowaniach, za niewielkie pieniądze, a przynajmniej od razu z napędem i wszelkimi detalami.
3 - Link ten sam co w punkcie 1.
4 - Piracka kopia modelu SM48 Chrisa White'a z USA. Jakość oryginału już jest taka sobie, czym więc może być kopia tego?
5 - Kopia kopii, albo i nawet kopia do potęgo "n". Ogólnie jakość już na zdjęciach widać że taka sobie, roboty będzie ogrom, a efekt mizerny. No i istnieje już na rynku model fabryczny firmy Piko, coraz łatwiejszy do zdobycia i za normalne pieniądze.
6 - Piracka kopia modelu Jan-Kola. Jak wyżej kopia kopii. Ostoja to jakaś jedynie fantazja na temat, zero detali. Również potrzeba ogromu pracy, a efekt do niczego będzie.
Moja rada dla Ciebie.
Zamiast teoretycznie kupić tanio jakiś odlew, lepiej pozbieraj dłużej a kup model fabryczny. Powyższe modele (nie licząc ST43) akurat do drogich nie należą, a przynajmniej jak kupisz cały model to masz wszystko. A tak kupisz odlew bez detali, a co najważniejsze bez napędu, wózków, elektroniki, oświetlenia. Wtedy zaczniesz i tak kombinować by kupić jakiś model jako dawcę tych części. I co, wyjdzie taniej?