• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:25 Buduję ...

Reakcje
62 2 0
No właśnie nie wiem "co"?
Powiedzieć, że to diorama to jakby powiedzieć, że Trabant to luksusowy samochód.
Kiedyś zbudowałem z kartonu model elektro-spalinowego wagonu pancernego w skali H0 z "Kartonówki" wydawnictwa GPM.
Bo mi się podobał.
Potem o nim trochę poczytałem, trochę pogrzebałem i jak wyszła monografia "Polskie pociągi pancerne 1921-1939" pana Adama Jońcy z bardzo ładnymi zdjęciami tego wagonu postanowiłem pobawić się i zrobić dla samego siebie ten model w skali 1:25.
W trakcie prac (bardzo bardzo powolnych) zastanowiło mnie co z tym wagonem zrobię, gdzie go postawię, bo jak będę go przestawiał tak ciągle z miejsca na miejsce to w którymś momencie po prostu zostanie zniszczony.
Zapadłą więc decyzja o zrobieniu "czegoś" gdzie ten wagon mógłby stać.
W pierwszej wersji miała to być gablotka taka tylko na ten model, ale ponieważ miałem już rozpoczęte sklejanie innego swojego modelu (wariacji na temat - platformy SSml) postanowiłem odrobinę powiększyć gablotkę.
Przeglądnąłem swoje modelarskie 'śmieci' i znalazłem kawałek dykty o wymiarach 110x20 cm - uznałem, że będzie w sam raz.
Z listewek zrobiłem obramowanie, z jakiegoś znalezionego styropianu wypełnienie.
Jak to wygląda widać na załączonym zdjęciu.
Szyny miałem, na podkłady kupiłem w "Castoramie" listewki 10x6x900mm, z pełną premedytacją zakładając że moje podkłady będą krótsze niż powinny być i będą miało 100 mm a nie 104mm.
W pierwszej chwili miałem wielkie plany co na tym kawałeczku terenu będzie, ale potem 'palnąłem się w łeb' - nie mam w zasadzie żadnego doświadczenia w budowaniu makiet wie po co robić z siebie większe pośmiewisko niż trzeba.
Uznałem, że będzie to po prostu kawałek jakiejś podrzędnej linii kolejowej z lat 1938-1939 (dlaczego z tych lat - za chwilę) położonej na w miarę płaskim równym terenie.
Z jakimś większym kamieniem no może jakimś krzakiem - ale to wszystko.
Uznałem, że jako że nie planuję poświęcać się budowaniu większej ilości makiet to zakup sadzarki do trawy jest wydatkiem zbędnym. Użyję jej RAZ i będzie 'leżeć i się kurzyć'.
Pamiętając, że w zamierzchłych latach swojej młodości kiedy górowały makiety zbudowane w oparciu o zestawy "Pico" w składnicach harcerskich można było nabyć arkusze trawy (albo czegoś co tą trawę przypominało) postanowiłem poszukać i nabyć coś podobnego.
Zdając sobie sprawę z tego, że 'trawą' tego nazwać nie można - co najwyżej 'wyrobem trawo-podobnym'.
W chwili obecnej podstawa czeka na zakup bandaża z gipsem z którego chcę zrobić okoliczny teren wokół torowiska i na przyklejenie kartonowego podtorza na którym przykleję pociętą listewkę imitującą podkłady.
Nie wiem jak rozwiązać problem mocowania szyn do podkładów ale tu mam jeszcze odrobinę manewru.

Listewki okalające styropian planuję pomalować albo jakąś brązową bejcą, albo lakierem również brązowym.
Z pokładami postąpię tak jak to jest proponowane w tym materiale:

Nie sądzę, żeby tempo mojej pracy było ... jakiekolwiek, ale postaram się informować o postępach.

Załączniki

OP
OP
WojciechCieciwa
Reakcje
62 2 0
Podobno mówienie samemu do siebie jest albo oznaką geniuszu, albo szaleństwa. Sam nie wiem.

Ale przez te kilka dni coraz to patrzyłem no to powstało i z jednej strony chciałem iść dalej i coś dalej robić a z drugiej coś mnie powstrzymywało ...
Tak jakby czegoś tej 'podstawce' brakowało.
I chyba wreszcie wymyśliłem co mi się nie podobało - ona jest za wąska !
Po postawieniu na niej jakiegokolwiek wagonu nie ma już w zasadzie miejsca na nic po bokach ...
Więc decyzja mogła być tylko jedna: poszerzać.
Fajnie się mówi, z wykonaniem trochę gorzej. Nie mam w domu materiału na podstawę więc trzeba będzie kupić.
A skoro zakupy to kolejny dylemat: jak dużą tą podstawę kupić?
Obecnie moja podstawa ma 110x20cm, z czego po oklejeniu na styropian zostaje: 107,5x17,5 cm
I teraz o ile poszerzyć o 10 czy 20 cm?
Nie mam pojęcia i pomysłu.
Czasu na przemyśliwania mam jeszcze trochę bo w najbliższym terminie nie wybieram się na żadne zakupy.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.549 60 1
Podobno mówienie samemu do siebie jest albo oznaką geniuszu, albo szaleństwa. Sam nie wiem.A skoro zakupy to kolejny dylemat: jak dużą tą podstawę kupić?
Obecnie moja podstawa ma 110x20cm, z czego po oklejeniu na styropian zostaje: 107,5x17,5 cm
I teraz o ile poszerzyć o 10 czy 20 cm?
Nie mam pojęcia i pomysłu.
Czasu na przemyśliwania mam jeszcze trochę bo w najbliższym terminie nie wybieram się na żadne zakupy.
Powiem Ci tak - 20 cm szerokości to nie jest super dużo miejsca w H0 a co dopiero 1:25 :podstepny: Najprościej chyba będzie kupić jakąś półkę z surowego drewna na szerokość - jakby były 50 cm to chyba by było optymalnie jak nie to 40, w sumie wszystko zależy od tego ile masz miejsca w domu i czy diorama będzie stała na meblach czy wisiała na ścianach.

OP
OP
WojciechCieciwa
Reakcje
62 2 0
Siedziałem i myślałem, i myślałem i aż mnie siedzenie od tego siedzenia rozbolało.
Ale fakt to to że - niecałe - 20 cm szerokości to w zasadzie nic.
Okazyjnie (po 5 zł za arkusz) kupiłem 2 arkusze styroduru 500x300mm grubości 50mm. Do tego postanowiłem nabyć arkusz styroduru o grubości 20mm który ma mi imitować 'podsypkę' pod tor.
Nabyłem też 2 'rolki' "szybkowiążącej opaski gipsowej" Gipset 12cm x 3m którą mam zamiar wyłożyć boki mojego 'tworu' ....
Poczytawszy różne opisy - tu na forum też - wyszło mi, że nie zrobiłem za dużej głupoty. Bo jeszcze nic nie otworzyłem, ani nie pociąłem. :)
Zastanawiałem się nad tym co tam dać, ale jakoś ta parowozownia nie przemawia do mojej wyobraźni ..
Choć tak długo, jak długo nie zacznę ciąć możemy dyskutować i wybierać najciekawsze "tło" dla moich późniejszych wypocin.

Na tej podstawce chciałem postawić kartonowy model elektro-motorowego wagonu pancernego wz. 28 (albo moją całkowitą fikcję opartą na tym historycznym modelu - czyli elektro-motorowy wagon pancerny wz.28/38)
Do tego chciałem postawić również kartonowy model platformy kolejowej SSml - relacja z jej testowego klejenia była zaprezentowana dawno temu na forum modelarstwa kartonowego "Konradus".
https://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=128390&t=125610#reply_128390

Modele miały być maksymalnie proste.

Ufff...
To teraz czekam na grad gromów na moją biedną głowę :D