Opowiem wam taką historię ; podczas targów Hobby przeprowadziłem dużo rozmów o historii polskiej motoryzacji i kolejnictwa. Podczas jednych z pierwszych imprez 2004-2007 ,podszedł do mnie starszy pan pracujący w HCP na stanowisku inżyniera w dziale produkcji lokomotyw. Opowiadał o przygotowaniu serii lokomotyw spalinowych dla PKP opowiadał jakim wybiegiem była konstrukcja SP47 ,ponieważ ZSSR roiło sobie prawo do produkcji lokomotyw spalinowych dużej mocy ,w domyśle ST44 która miała być lokomotywą wojenną w III WŚ. Wybieg polegał na tym ,że zamiast ST47 zrobiono ,lokomotywę niby pasażerską ,która miała być bazą do testów ,prób itp. Niestety wybieg się nie udał , wystosowano ze wschodu notę protestacyjną ,że takie loki to domena sowietów ,projekt zawieszono ,próbowano go wskrzesić na początku lat 80-tych niestety bez powodzenia. Co do użytych silników taka ciekawostka , HCP prowadziło rozmowy z Sulzerem rozmowy nad skonstruowaniem silników do lokomotyw serii 300 ,niestety Sulzer nie miał silnika o takich parametrach ,a w między czasie jakiś minister kupił licencję od Fiata. Gdyby silnik był Sulzera zapewne byłby lepszy. Jeszcze jedna ciekawa sprawa lokomotywy miały być konstruowane wg. klucza, mianowicie miały zastępować poszczególne serie parowozów ,czyli do lekkich składów osobowych ,ciężkich ,pospiesznych i towarowych. Miałem kiedyś broszurę wewnątrz zakładową gazetkę z HCP gdzie były opisane wszystkie potencjalne lokomotywy z serii 300 i co było : lok. Bo Bo do lekkich pociągów pasażerskich o mocy do 1400KM (Za Ol49 i Ok1),lokomotywa Co Co o mocy ok. 1800KM do pociągów cięższych (SP45), lokomotywa do pociągów pospiesznych /ekspresowych (SU46), oraz lokomotywa towarowa o układzie osi Co Co mocy powyżej 2500KM -za popularne Ty. SP47 to wypadkowa możliwości i kreatywności ówczesnych inżynierów i możliwości PRL-owskich zapędów ,tyle w temacie wiem ,że autorzy książki o lokomotywach spalinowych HCP nie zamieścili tych wiadomości. Dobranoc , w takiej formie jeszcze nikomu o tym nie opowiadałem.