• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Budowa pięknego Pm36-1

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Postanowiłem rozpocząć budowę zestawu Pm36-1 od piotr66. Pomyślałem, że podzielę się informacjami, które znalazłem. Wózki z lokomotywy Alco PA-1/PB-1 mają taki sam rozstaw osi jak BR1. Zmodyfikuję ten wózek i użyję części do budowy ramy z zestawu Revell. Zaletą tego wozka jest to, że wszystkie koła będą napędzane przez zębatki, a boczne drążki można wykorzystać z zestawu Revell. Również silnik będzie montowany bezpośrednio do przekładni ślimakowej w wózku.

środki kół są odlane z metalu, muszę jeszcze dorobić obręcze kół. A rama Revell zostanie zmodyfikowana tak, aby reprezentowała rame Pm36.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.103 10 1
Koła są gotowe, muszę je tylko pomalować. Czy ktoś wie, czy koła i rama w tej lokomotywie były faktycznie pomalowane na czerwono. Czy może jest to możliwe, że były czarne?
Z przepisów wszystkie pasażerskie parowozy mialy czerwone ramy. W wielu przypadkach byly tak brudne, ze wyglądały jak czarne.
Pomalowane na czarno egzemplarze zdarzały się rzadko.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.139 536 30
Z przepisów wszystkie pasażerskie parowozy mialy czerwone ramy.
Tylko że Pm36-1 był pomalowany w nietypowe barwy, na granatowo, nie całkiem zgodne z ogólnie obowiązującymi przepisami, więc wnioskowanie na temat malowania tego konkretnego parowozu na podstawie przepisów ma raczej niewielki sens.
Chętnie bym zobaczył te przepisy.
Model Pt31 i Pm36 w USA, ma czarne ramy!
A jak były pomalowane inne elementy tych modeli i skąd pewność, że były pomalowane w pełni zgodnie z przepisami, a zwłaszcza zgodnie z oryginałami? Szczególnie dotyczy to właśnie modelu Pm36-1. W tym wątku kolega @teigrekty2 zamieścił kolorowe współczesne zdjęcia tego modelu, ale nie ma pewności, że model nie był w jakiś sposób "odświeżany" w ciągu tych kilkudziesięciu lat. Jednak widać, że model nie ma autentycznych barw, przynajmniej jeśli chodzi o zewnętrzną otulinę.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.603 112 11
Koła są gotowe, muszę je tylko pomalować. Czy ktoś wie, czy koła i rama w tej lokomotywie były faktycznie pomalowane na czerwono. Czy może jest to możliwe, że były czarne?
Ja bym po prostu pomalował aby wizualnie było ładnie. Nic lepiej nie idzie razem jak niebieski/granatowy z czerwonymi akcentami. Patrz na elektrowozy PKP Cargo, świerzo pomalowane z czerwonymi pantografami pięknie się prezentują. Popatrz na te pięknotki: http://eisenbahncanada.com/?models=sl7-streamlined-steam-locomotive-ho-002
Lub nawet brytyjski Mallard.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Prowadziłem w kierunku czerwonego, ale nie byłem do końca pewien koloru kół. Dzięki chłopaki za dyskusję, pomaluję koła na czerwono.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
Swoje domniemania opieram na modelu Pt31, niewiarygodnie szczegółowym i idealnie oddającym malowanie parowozu.
Widać to choćby po tabliczkach.
Pt31 na pocztówce też ma czarną ostoję.
Przypadek?
Gdybym malował Pm36, to na pewno byłaby granatowa, srebrne pasy i logo PKP na otulinie, czarna ostoją, czerwone koła z białymi obręczami.
Wiązary i korbowody, oraz pozostałe elementy rozrządu kolor stalowy, z czerwonymi zagłębieniami jak to ma miejsce na naszych parowozach.

Załączniki

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Swoje domniemania opieram na modelu Pt31, niewiarygodnie szczegółowym i idealnie oddającym malowanie parowozu.
Widać to choćby po tabliczkach.
Pt31 na pocztówce też ma czarną ostoję.
Przypadek?
Gdybym malował Pm36, to na pewno byłaby granatowa, srebrne pasy i logo PKP na otulinie, czarna ostoją, czerwone koła z białymi obręczami.
Wiązary i korbowody, oraz pozostałe elementy rozrządu kolor stalowy, z czerwonymi zagłębieniami jak to ma miejsce na naszych parowozach.
Nie pomyślałem o spojrzeniu na inne parowozy z tamtych lat do porównania. to bardzo dobra informacja, dzięki za rekomendację.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.139 536 30
Nie pomyślałem o spojrzeniu na inne parowozy z tamtych lat do porównania. to bardzo dobra informacja,
Mam wątpliwość, co już wyraziłem:
Tylko że Pm36-1 był pomalowany w nietypowe barwy, na granatowo, nie całkiem zgodne z ogólnie obowiązującymi przepisami,
Więc porównywanie z innymi parowozami, malowanymi standardowo (zgodnie z przepisami) nie ma większego sensu.

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
Jeżeli włożysz mi te przepisy, przeproszę za wymądrzanie się.
One są jak Yeti, wszyscy o nich mówią a nikt ich nie widział. Dlatego obstawiam, że kolor podwozia Pm36 był znormalizowany, poza tendrem i otuliną.
Jestem gotów założyć się o butelke dobrej whisky, że mam rację.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.889 32 2
W każdym razie prof. Zembrzuski w swoich wspomnieniach nic nie mówi o kołach, a jedynie o kolorach otuliny. Można przypuszczać, że gdyby koła były innego koloru niż typowe, to może by o tym wspomniał. Oczywiście to tylko domysły. Poza tym nie można wykluczyć że były przemalowywane, do Paryża granatowe jak we Francji a w eksploatacji w kraju czerwone... Wtedy obie "frakcje" miałyby rację :)

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
zdecydowałem się na czerwony kolor kół. oto kilka zdjęć ramy i świeżo pomalowanych kół.
Fajną rzeczą w tym projekcie jest to, że rama nie musi być idealna, musi tylko pasować do otworów na oś.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.889 32 2
Mógłbyś coś więcej napisać o twoich zestawach kołowych? Kto je robił, jaką techniką? Jaka jest dokładność? Zrobić takie koła z metalu to duża sztuka.

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Mógłbyś coś więcej napisać o twoich zestawach kołowych? Kto je robił, jaką techniką? Jaka jest dokładność? Zrobić takie koła z metalu to duża sztuka.
Koła robię sam z gumowej formy, używając Mold Max 60. skopiowane były plastikowe koła z zestawu Revell. a metalem jest Pewter (Cyna), topi się w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu ich z formy koła są obracane na tokarce. Obręcze są wykonane z litego okrągłego mosiądzu na tokarce, następnie całość jest dociskana razem.
to naprawdę nie jest takie trudne, obejrzyj kilka filmów na youtube. Na początku miałem problem z zrobieniem kół, szprychy nie wypełniłyby się całkowicie. więc podgrzałem formę elektryczną opalarką i wtedy każde koło wyszło idealnie. Dodaj również talk do formy, pomaga to płynąć metalowi.

https://www.smooth-on.com/products/mold-max-60/
https://www.rotometals.com/pewter-alloys/

Mold Max 60

Pewter

Pręt mosiężny 24mm do robienia Obręczy

to są koła do SM42, a większe do EP05

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.889 32 2
Ten twój pomysł aby wykorzystać zestaw Revella jest bardzo ciekawy. A koła - szczerze cię podziwiam, ja też odlałem już sporo z metalu, ale z kołami był taki problem że przy przetaczaniu szprychy są zbyt słabe, nie miałeś problemu z uzyskaniem osiowości? Wytoczenie obręczy z wałka też nie jest takie proste. Te koła do SM42 też ty robiłeś?

OP
OP
Arturp

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 2 5
Ten twój pomysł aby wykorzystać zestaw Revella jest bardzo ciekawy. A koła - szczerze cię podziwiam, ja też odlałem już sporo z metalu, ale z kołami był taki problem że przy przetaczaniu szprychy są zbyt słabe, nie miałeś problemu z uzyskaniem osiowości? Wytoczenie obręczy z wałka też nie jest takie proste. Te koła do SM42 też ty robiłeś?
Dzięki, zobaczymy jak wyjdzie ten projekt.
Nie mam dużego problemu z obracaniem kół, Jednorazowo ścinam pomiędzy 0.05 i 0,1 mm z koła. Do toczenia obręczy kupiłem narzędzie do formowania kół S4, trzeci od dołu. tutaj jest link. Ale to dla profilu P:87 widziałem gdzieś profile kodów .88 i .100, ale nie mogę znaleźć linku.
S4 Wheel form tool
Toczenia obręczy
Clipboard02.jpg

Tak, też zrobiłem koła SM42. są to kopie od Piko. Dla tych odcinam obręcze z kół H0 a następnie są one dociskane na odlew.