• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Br120 Piko na ST44-jak przerabiać???

H0 fan!!!!

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Witam wszystkich!
Na forum jestem nowy :oops:
Szukałem,lecz dużo nie znalazłem.
Mianowicie,postanowiłem przerobić moje stare Br120(lecz w stanie idealnym) na polską ST44.
Posiadam model lokomotywy,odlane czoła z polskimi reflektorami,akrylowe farby Pactra,oraz aerograf.
Będzie to moja pierwsza przeróbka,więc proszę Panów modelarzy o rady typu:
-jak pozbyć się starej farby?
-usuwanie tabliczek?
-jak pomalować budę?
-czy farby które mam są odpowiednie?
-jak pomalować?
-jak nałożyć kalki
itp.itd.
Przyda mi się każda wskazówka :)

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Skoro przyda Ci się każda wskazówka to zajrzyj do numerów KMiD 2/2000, 1/2001 oraz 2/2001. Tam jest artykuł "Oryginał i model: spalinowa lokomotywa towarowa ST44" w 3 częściach podzielonych na te trzy numery. Na podstawie tego uzyskasz dużo informacji.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
-jak pozbyć się starej farby?
W moim przypadku wystarczyła godzinka w płynie hamulcowym DOT4 (wersja dla samochodów bez ESP :!: Bo ta dedykowana dla ESP wżera plastik :? )
-usuwanie tabliczek?
Skalpelik, wprawna ręka i dużo cierpliwości
-jak pomalować budę?
Aerografem, ale przed najlepiej na czymś poćwiczyć aby zniwelować efekt skórki pomarańczy. Jeśli potrzebujesz malować z użyciem dwóch kolorów to zamaskuj sobie jakąś taśmą modelarską (tamiya, albo do maskowania aut w lakierniach samochodowych - też dobra taśma)
-czy farby które mam są odpowiednie?
Są dobre ;)
-jak pomalować?
Patrz punkt -jak pomalować budę?
-jak nałożyć kalki
Używając płynów Micro SET i Micro SOL, do kupienia na alledrogo. Do tego dużo cierpliwości i wprawnej ręki.

;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Z czystym sumieniem polecam zmywacz farb akrylowych WAMODU, który zmywa chyba wszystkie farby, a o płynie hamulcowym ja osobiście radzę zapomnieć, by w przyszłosci uniknąć bardzo przykrych niespodzianek.

kotebi

Aktywny użytkownik
Reakcje
63 0 0
Witam Grzesiek90 radze bardzo uważać na kreta bo dziurki w skórze się mogą pojawić i zapach niezaciekawy. Nie ryzykuj takich żrących substancji lepiej weź DOT4.

OP
OP
H0 fan!!!!

H0 fan!!!!

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Kamil Kopera,zgadza się tam jest o tym dużo.
Niestety nie mam dostępu do tych numerów.

Uriel,co do malowania to masz rację poćwiczę na starej budzie od jakiegoś amerykańca.
Tylko co z farbą,jak to rozcieńczyć i czym?,bo chyba taka prosto ze słoiczka się nie nada?
Co do reszty to mam dużo cierpliwości i szybko się uczę :D

Zbyszek,spróbuję z tym płynem Dot4 ;) Rekomendowany już przez dwie osoby.

grzesiek90,Ciepła woda i kret?nie wypaliło nic? Kotebi ma racje,to silnie żrące :)

Chłopaki!!!Dziękuje wam wszystkim za te cenne informacje.
Więc w najbliższym czasie pozbywam się lakieru i zastanawiam sie jak wczepić czoła z polskimi reflektorami..

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
H0 fan!!!! napisał(a):
Tylko co z farbą,jak to rozcieńczyć i czym?
Pactrą nigdy nie malowałem za pomocą aerografu ale farba ta jest wodnorozcieńczalna, więc możesz ją wymieszać z wodą, ale nie za dużo. Prosto ze słoiczka jest raczej na pewno za gęsta dla aerografu.

grzesiek90

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
kotebi napisał(a):
Witam Grzesiek90 radze bardzo uważać na kreta bo dziurki w skórze się mogą pojawić i zapach niezaciekawy. Nie ryzykuj takich żrących substancji lepiej weź DOT4.
Wiem, że silnie żrące dla tego każdą pracę przy krecie wykonuje na wolnym powietrzu i w gumowych rękawicach. ostatnim czasem wiele mam z nim do czynienia, ponieważ usuwam rdzę z wnętrza baku w starym motocyklu i dobrze tez ściąga stary lakier.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Malowanie....jezeli urzywasz farb akrylowych...kup sobie specjalny plyn do rozcienczania...jezeli malujesz aerografem.Caly wic polega na tym azeby farba wylatujac z dyszy nie schla za szybko !!!! Wtedy to sie nazywa malowanie....proszkowe :D . Mozesz takze zastosowac odrobine plynu do mucia naczyn...daje ten sam efekt....spowalnia zasychanie farby w ....locie ! :LOL:

OP
OP
H0 fan!!!!

H0 fan!!!!

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ok Panowie!!! :D
Jako takie pojęcie już mam:)
Więc w najbliższy weekend zaczynam zabawę.

...jeszcze jedna sprawa,muszę usunąć całe czoło od listwy ozdobnej w dół w miejsce którego pójdzie żywiczny zamiennik z wiadrami.
Powiedzcie mi proszę,czym to najlepiej wyciąć??
Mini szlifierka z Allegro da rade?
Czy są jakieś tańsze sposoby?

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
szkoda ciąć czoła na taki odlewik z żywicy lepiej kup sobie od KLUBY toczone reflektorki , wywierc dziurki na nie i je zamontuj, stare reflektorki usuń i zaszpachluj, możesz użyc do zatkania super glue idealnie wypełni dziurki .....................

OP
OP
H0 fan!!!!

H0 fan!!!!

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Kamil Kopera,specjalne podziękowania dla Ciebie!!!!
Materiały bardzo się przydadzą !!!! ;)

Co do samej budy Br120 wczoraj straciła reflektory,oznaczenia i paskudną listwę ozdobną.

Dziś w planach zdzieranie starej farby,

OP
OP
H0 fan!!!!

H0 fan!!!!

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Panowie,mam jeszcze 2 pytanka.

Kiedy przykleić oznaczenia fototrawione?przed nałożeniem podkładu,czy po pomalowaniu całości?

Druga sprawa to samo malowani,jak jest najlepiej?]
Najpierw pomalować całą budę na zielono i potem dodać żółte czoła oraz pomarańczowe paski?czy na odwrót??

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
180 16 1
Co do malowania, to wg mnie żółty na początek. Z doświadczenia wiem, że to ciężko kryje.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Bude po zdjeciu starej farby i tak musisz pomalowac podkladem....dobry efekt daje Tamiya spray...lub...Motip...samochodowy :D Malowac zaczynasz zawsze od jasniejszych farb. Lepiej polozyc wiecej cienkich warstw niz 2 .....z zaciekami :D

OP
OP
H0 fan!!!!

H0 fan!!!!

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Na budę położyłem,podkład samochodowy,ale innej firmy.
Ćwiczyłem trochę na starej budzie V200,wyszło nawet nawet,nie powiem.
Aż sam się zdziwiłem,jednak użyłem do maskowania taśmy papierowej malarskiej i w kilku miejscach zerwała mi farbę wraz z podkładem.
Być może nie odtłuściłem należycie?Czy może to wina taśmy?

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Raz....ze pewnie nie odtlusciles nalezycie powierzchni pod podklad...dwa ...kup tasme Tamiya...zolta ...superek!!! Nie jest taka silna...i ma ta zalete ze jest bardzo podatna na powierzchnie profilowane ..ladnie mozna nia okleic niemal wszystko :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 21
Tabor 5