• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BR06 DR

Reakcje
0 0 0
Witam.Mam pytanie w imieniu kolegi który interesuje się parowozami pośpiesznymi naszych zachodnich sąsiadów.Mianowicie chodzi teraz o BR06(Kriegslok z "gapą") której model wypuściła Brawa.Czy ktoś z szanownych kolegów jest w posiadaniu jakichkolwiek materiałów na temat w/w lokomotywy lub zna link stronki o BR06?Pozdrawiam:)

OP
OP
Warszawiak
Reakcje
0 0 0
Dziękuję w imieniu kolegi :D .Z tego czego udało mi sie dowiedzieć Niemcy posiadali bodajże dwa egzemplarze tego pośpiesznego parowozu.Piękna maszyna konstrukcyjnie podobna do naszej Pm36-1 przedwojennej 8)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Dokładnie.

Nie raz już zauważyłem, jak ludzie patrząc na lokomotywy z utulinami zaraz je kojarzą z Pm36, nawet jak to jest zagraniczna i inna lokomotywa.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.539 252 31
posiadam dwa egzemplarze książki o parowozach pospiesznych niemieckich w otulinach z ogromną ilością fotek , mogę jedną ożenić, jest na prawdę na czym oko zawiesić, pytania na PW,
modele z Brawy były też dwa ,czerwona i zielona , czerwona zmieniła właściciela rok temu .
Co do podobieństwa to najbliżej z naszych było do Pu29 , (jako BR12 201 w 1941 ) różniła się półwózkiem zamiast dwuosiowego jak w Br06 pod budką i średnicą kół oczywiście, nie wspominam też o ilości silników 2 a 3 .

OP
OP
Warszawiak
Reakcje
0 0 0
Koledze FENIX-owi dziękuję za wsparcie.W końcu nie każdy miłośnik kolei musi wszystko wiedzieć a zwłaszcza o obcych parowozach...Pisząc że BR06 jest podobna do Pm36 miałem faktycznie na myśli otulinę aerodynamiczną nie wspominając już o pozostałych elementach konstrukcji... :)