• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BR 52 by Liliput

ArturSwider

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Hi,

Koledzy, mam jedno ważne dla mnie pytanie.

Czy model BR 52 produkcji Liliputa jest wart kupienia?

Oglądałem go wczoraj w sklepie i wydawał mi się troszkę jakiś taki nie taki...

Cena 1100zł. Może ktoś ma i mógłby coś napisać, o tym właśnie modelu.

Jaka jeszcze firma profukuje BR 52 w H0, i którą w taki układzie polecacie?

Z góry dziękuję za odpowiedź. :grin:

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Liliput ma za długą budkę brygady, w dodatku rażą też wózki tendra, i do tego cena dość wysoka. Większość ludzi odradza.
GUtzold tak, ale model z tendrem Florisdorf, bo z einheitem jest model REKO kolei DR, gdzie kocioł ma inny kształt [ta wyższa propozycja Adeona].

BR52 robił też kiedyś Trix.

Max

Użytkownik
Reakcje
4 0 0
najlepiej kupić model z drugiej ręki, jest znacznie tańszy....
Modelu liliputa nie polecam, gdyż kiepsko jeżdzi w porównaniu do Guetzolda... Ma przeskalowane choć ładne korbowody, dotego zdarza się że są wykonane z zasiarczonego metalu(są kruche) i często się łamią.... Zdecydowanie polecam model guetzolda, najlepiej używany, wtedy mógłbyś go zdobyć za mniejsze pieniądze, bo już od 120eur i miałbyś wybór w tędrach.... Jest jeszcze trzecia możliwość: Trix, i wcale nie jest drogi. Swego czasu miałem możliwość kupna takiego z tendrem sztywnoramowym za te same pieniądze co ten sam model guetzolda. Niestety go nie kupiłem, ponieważ nie znałem tego modelu i wciąż nie znam. Jednak żałuję decyzji bo jednak Trix to Trix

Max

Użytkownik
Reakcje
4 0 0
Chociaż, ten guetzold którego kupiłem ma silnik fauhabera. Jedyny mankament to brak opakowania, ale taki model z przesyłką za niecałe 600zł, to moim zdaniem mowi samo za siebie jaki model kupić....

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ja też ostatnio choruje na br52 gdyż chcialem przerobic sobie na TY42 a do tego nadaje się tylko lok z tendrem wannowym (przynajmniej z tego co sie zorientowałem prawie 100% miało wannowe) i dlatego bliżej mi do liliputa niż do gutzolda.

Max

Użytkownik
Reakcje
4 0 0
No tak ale tak jak pisałem można spokojnie dostać używanego guetzolda z wannowym
choćby tu http://cgi.ebay.de/HO-Guetzold-45100-Da ... dZViewItem

niestety cena jest dość wysoka i może spokojnie dojść(choć nie musi) do 120-150eur, ale jeśli poobserwujesz www.ebay.de to napewno coś znajdziesz w cenie do 120-130eur, musisz jeszcze liczyć od 4-16eur za przesyłke(zwykła-kurier)(musisz czytać opis, musi być też w rubryce:" Versand nach": Weltweit - co oznacza, że sprzedający zgadza się na tranzakcje zagraniczne)+ 10zł na list polecony, priorytetowy do niemiec(z kasą).

choć faktycznie masz racje bo może być trudno dostać wannowego nie reko z ostoją blachownicową, ale naszczęście w modelach dużo się one nie różnią i za pomocą 2-ch blaszek(choćby z apm)możesz zrobić z ostoi belkowej, blachownicową

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Bedę musiał rozważyć sprawę. Tylko z ebaya nie wiadomo na jaki egzemplarz się trafi :/ dla mnie ważna jest kwestia dobrego napędu bo wywalając sporą kase na model który bedzie kiepsko jeździł byłbym lekko mówiąc nieco zdenerwowany :twisted:

Max

Użytkownik
Reakcje
4 0 0
Musisz uważnie czytać opisy, ja dorwałem 52 za normalną cene z silnikiem Fauhabera, poza tym co jak co, ale niemcy są bardziej słowni niż polacy....

Jeden z moich znajomych kupił wagon z powiedzmy nr 111, a dostał prze pomyłkę powiedzmy z nr 120, który już posiadał. Napisał do sprzedającego i..... Dostał pocztą drugi z nr 111, a w ramach przeprosin ten z nr 120 mógł zatrzymać.... i to się nazywa uczciwość!!!!(a mówimy o wagonach po 50eur szt.)

kozak

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dane wełlug lokshop.de :

Lok 555 0153 CSD
GUE54200
187,48 Euro
bestellen
NV N

Lok 555 0301 CSD
GUE54201
187,48 Euro

Może warto by bylo rozwazyć zakup ZTCW liliput chodzi około 205 Euro.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
hmm pisze choć z opóźnieniem, ja optowałbym za BR 52 Trixa, własnie czekam na przesyłkę, bo okazyjnie trafił mi się prawie ideał za nienormalnie małą kaskę, bo 150zł bez kosztów wysyłki :D

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Jesli chcecie kupować Liliputa z myśla o przeróbce na Ty2, to sie niezbyt opłaca,
ze względu na nietypowy osprzęt na kotle, budka też nieteges.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 43
Tabor 0
Tabor 28
Tabor 8
Tabor 14