• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BR 45 - 22145 TRIX

mieszuch

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam po dłuzszej przerwie.

Zakupiłem właśnie model parowozu BR 45 TRIX (numer katalogowy 22145).

Na dzisiaj wrzucam zdjęcie producenta bo mój BB robi tragiczne - jutro odpale aparat i zarzucę więcej zdjęć jeśli będziecie zainteresowani.

Krótki opis po jednym dniu:

Model w pełni metalowy tzn. kociał, ostoja, koła, wiekszość elementów na lokomotywie oraz tender.
jak dla mnie to bardzo dużo detali - większość elementów na lokomotywie jest przestrzenna, troszke duża jest przerwa między lokomotywą a tendrem ale chyba da sie to regulować.

Napęd jest w lokomotywie (dlatego nie cierpie parowozów Roco tzw. "pchaczy") - silnik jest bardzo cichy i mocny, rusza od min. ustawienia na MultiMouse i jedzie przy takiej prędkości jednostajnie (bez szarpania). Nie wiem niestety czy jest to C-Sinus gdyz TRIX zaprzestał podawania tej informacji. Model posiada 8 pinowy dekoder wraz ze zmiennym oświetleniem.

Po 1h spędzonej na oglądaniu modelu nie zauważyłem absolutnie żadnych wad czy niedociągnięć jakie koledzy raportujecie w przypadku Brawy Pt-31 (swoja drogą dziwne bo posiadam Brawy BR06, BR19, E73, E77 i BR119 i kazdy z nich jest wykonany świetnie).

Oczywiście TRIX pod względem napędu bije Brawę, jest cięższy (full metal), posiada świetny silnik (ktoś wie co to za silnik jeśli nie C-Sinus?) oraz przeniesienie napędu całe metalowe.

jestem bardzo zadowolony z zakupu - jutro postaram sie wrzucic zdjęcia dobrej jakosci. jesli ktos miałby jakieś pytania to służę.

Aha no i cena 1,8 tys. za 30 cm duży metalowy parowóz towarowy ze świetnym napędem i bez widocznych żadnych wad wykonania - no ale to nie PKP co dla większości kolegów jest podstawową wadą.

Ogólnie po BR01, BR03 i kilku innych utwierdziłem sie w przekonaniu że TRIX to extraklasa (proszę nie mylic z linia TRIXA za 300-600 PLN bo to jest cos jak PIKO Hobby).

Polecam kolekcjonerom DRG (innym tez).

Załączniki

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.637 255 31
model zaje..ty ,posiadam ,rewelacja ,

Oczywista jak kolega namalował ,model wyjęty z pudla żadnych wad ,wszystko zmontowane w kulturze bezklejowej,kółeczka jak z mojej wytwórni malarskiej,
piękna elektronika ,kablówka na płaskich drukach elastycznych ,XXI wiek model godny polecenie nawet PKP'owcom

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.637 255 31
czy jeździłeś z dekoderem?
u mnie gniazdo 21 pin , piękna zwora do analogu
SINIK MAXON Hochleistungsmotor (Glockenankermotor)
i tu się zaczęły jaja ,założyłem zwykły dekoder i zaczęło się szarpanie ,okazało się , ze potrzeby jest dekoder o innej specyfice do silników typu Maxon, po prostu dekoder z nowej generacji przystosowany do Maxona.Powodem był układ ,duża masa modelu i wysokorotacyjny szwajcar Maxon. Dla nie wtajemniczonych dodam , że to takie Pt31 prawie, wydłużone o jedną oś wiązana i jedną oś toczną pod tendrem więcej.
A przypomniałem sobie :idea: ,ze starego typu dekoder można dopasować poprzez zmniejszenie wartości CV lastgierungu.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.637 255 31
Tomek K napisał(a):
Prawie jak Pt 31...... Prawie robi wielką różnicę. Z Pt 31 to ma tyle wspólnego, że jest parowozem :LOL:
no chyba nie wziąłeś tego serio, pisałem to dla tych co drg omijają dużym i szerokim łukiem gładząc po dachu ulubione rumuny.
No chyba maja więcej wspólnego niż z gagarinem czy bigbojem. :p

Załączniki

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.637 255 31
Lucjanek napisał(a):
FENIX napisał(a):
czy jeździłeś z dekoderem?
u mnie gniazdo 21 pin , .
rozumiem że model ma gniazdo 8pin , czy zatem taki zwykły dekoder roco będzie odpowiedni??

http://www.allegro.pl/item972464550_dekoder.html

szkoda że model bez dźwięku (już dawno bym go kupił) ale chyba teraz kupię
pisze wyraźnie , dekoder 21 pin
czyli taki co ma plytke z 22 dziurkami,bez nóżek,zwróć uwagę aby ten dekoder byl do maxonów!!! bo będzie ci szarpać
najlepiej oryginalny TRIXA

Załączniki

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.238 52 6
Tak, kultura pracy trixów jest nieoceniona. mam 01 z dźwiękiem i Poezja dla oka i ..... 12 ciężkich wagonów pospiesznych z oświetleniem. Fakt, mniejsza ilość detali, ale to jak trixy jeżdżą rekompensuje w pełni ich mniejszą szczegółowość. Mam też elektryczny zespół trakcyjny w I epoce z Jeleniej Góry. Mnie głowa odpada, gdy sunie on po szynach.

Darth Maul

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
462 1 0
Ja mam pytanie do właściciela BR45 jaki jest minimalny promień łuku dla tej lokomotywy? Mam Br44 i jestem z niej bardziej zadowolony niż z roco. A co do tendra to na pewno jest metalowy?Ja w Br44 mam plastikowy:(

M

Melchior

Gość
Do listy zadowolonych posiadaczy Trixów, dołączę się z Kofem II .
Prędkość minimalna w tym modelu jest wręcz niespotykana 1cm/ 1 minutę.

wolfik

Znany użytkownik
Reakcje
1.062 1 0
Melchior napisał(a):
Do listy zadowolonych posiadaczy Trixów, dołączę się z Kofem II .
Prędkość minimalna w tym modelu jest wręcz niespotykana 1cm/ 1 minutę.
A ja z moją Ludmiłą (jedynym Trixem jakiego posiadam - na razie). Pojeździć nie mam gdzie ale jak wezmę to żelastwo do łapy to mi się robi dobrze na duszy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 12
Tabor 2
Tabor 13
M
Tabor 4
M
Tabor 7