Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Serdeczna prośba o informację odnośnie napędu i właściwości jezdnych tego modelu. Czy w tym przypadku również mamy do czynienia z silnym i trwałym napędem z jakiego Gutzold jest znany?
Modelu wprawdzie nie mam, ale kiedyś nabyłem do niego cały napęd (czeka na wykorzystanie w czymś innym). Bardzo dobry i mocny silnik (Mashima), przekładnie plastykowe o małym module, mniejszym niż w innych modelach Guetzolda (to znaczy o drobnych ząbkach), precyzyjnie wykonane i świetnie spasowane, koła RP25. Tu jest recenzja tego modelu: http://www.miba.de/testen/guth0190.htm
Zgadza się napęd jest bardzo cichy i płynny. Pierwsze jednak czego bym się obawiał to nie napędu tylko plastikowych wiązarów, katowałem swojego czasu BR 52 na makiecie M1 i wiązary to pierwszy element jaki się "wysypał". Jesli jednak model bedzie użytkowany normalnie a nie katowany po 14 godzin dziennie myslę że długo posłuży. W razie czego zawsze te elementy można wymienić na nowe. Silniki Maschima są kapitalne i nie wiem czy czasem nie bardziej wytrzymałe niż Buhlera (wytrzymałe w sensie żywotniejsze a nie mocniejsze).