• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BR 130 Piko

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Witam.

Mam do Was pytanie. Posiadam starą BR 130 z Piko, wsadziłem dekoder Lenz'a i lok jeździ (pomijam odgłosy jakie wydaje). Po prostych szynach jeździ ok, ale problem pojawia się w momencie wjazdu na zwrotnicę. Wtedy koło lokomotywy powoduje zwarcie. Według mnie koło jest za szerokie i zwiera dwie szyny na samym początku rozjazdu. Dzieje się tak na starych osiach Piko jak i na nowych napędowych Gutka. Ktoś coś poradzi?

Pozdrawiam

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.428 17 2
może kołnierze w osiach są za duże. stary lok na nowych torach czasem tak ma.
Jakich torów używasz?

OP
OP
Lipaa

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Piko A-Gleis. Wygląda to właśnie tak, jakby koło tam gdzie do szyny przylega było za szerokie. Jeszcze na starych osiach to rozumiem ale mam dwie nowe napędowe z Gutka z gumkami i one w taki sam sposób robią zwarcie.

OP
OP
Lipaa

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Wyglądają dokładnie tak jak stare tylko, że mają gumki. Porównywałem z osiami ze starego gagara i gagar ma węższe osie o jakiś 1 mm. Dziwi mnie to bo nie widzę, żeby ktoś miał taki problem z osiami. Chyba zaraz je przeszlifuję i zobaczymy.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.428 17 2
kołnierz to miałem na myśli ten rant co trzyma loka w szynach w starych był większy zaraz zobaczę u siebie

OP
OP
Lipaa

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
Aaaaaaaaa.......Nie to kołnierz nie robi zwarcia. tylko właśnie za szeroka powierzchnia styku z szyną łączy dwie szyny na samym początku rozjazdu (patrząc z góry dobrze widać o co mi chodzi). Jakby co to zrobię foto jak będzie trzeba.

Teraz porównałem i kołnierz w starych osiach jest dużo większy niż w nowych i szerokość samej osi też jest większa niż w nowych. Chyba nie pozostaje nic innego jak zastosować inne osie alb te przerobić.

Załączniki

OP
OP
Lipaa

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
3 0 0
No dokładnie wywala zwarcie na centralce w momencie wjazdu na jakąkolwiek zwrotnicę. Na foto widać, że stare osie są dużo szersze i w tym chyba tkwi problem. Olałbym temat i jeżdził tylko prosto ale na makiecie jest koło 80 zwrotnic więc nie da się ich omijać :p

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Tory Piko maja wadę konstrukcyjna przy torach dochodzących do krzyżownicy trzeba rozpiłować przestrzeń pomiędzy sąsiednimi szynami inaczej loki ze starymi kołami zwieraja polaryzowane szyny

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 9
Tabor 0
Tabor 29
Tabor 66