• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BR 01.5 Roco

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam pytanko.Kupiłem ostatnio BR 01.5 Roco.
Taką jak tu.
http://www.youtube.com/watch?v=4iIRQBB6o9c
Chciałbym założyć do niej wytwornicę dymu
Ale nie wiem jaką
Nie wiem jak założyć(trzeba coś lutować?)

W ogóle nic nie wiem,ale zależy mi na tym.
Wraz z lokiem otrzymałem komplet papierów i części.
Na razie wiem,że można to w ogóle założyć,bo widać to na filmach
http://www.youtube.com/watch?v=wWVjMplHvKk
i wśród papierów mam taka instrukcje obrazkową,gdzie na obrazku 5 pokazane jest jak to niby zrobić.
Narysowane jest,że trzeba komin zdjąć,wsadzić wytwornicę do środka,zdjąć obudowę wykręcając od spodu jakieś śrubki i w środku jest jakieś gniazdo?? Wygląda jak trójnik z zaślepką-przy czym 2 otworki są zasłonięte albo pionowo albo poziomo,przy czym nie rozumiem z czego wynika to ustawienie.

Czy łatwe jest założenie wytwornicy?
Jak to zrobić-jest może gdzieś jakiś tutorial?
Jakiej wytwornicy użyć?
Patrzyłem tu:
http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=17_940_350&<osCsid>
ale ich tam od cholery a wszystkie wyglądają tak samo.Numer 10,11,28 WTF?

A może w ogóle się ich nie podlącza,bo przy żadnym nie widzą kabli? ? ?
Może go się tylko wsadza w komin bez żadnych kabli ,tylko styk kontaktowy jest i już?
To by było niezłe-montaż w 20 sekund. :D

jareksut

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Wytwornica nr 11. Tak jak w instrukcji. Zdejmujesz komin, wciskasz wytwornice na maksa i gotowe. Zworka, o której mowa w instrukcji służy do przestawiania włączania wytwornicy. Albo załączasz ze światłami albo z dźwiękiem.

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki!!!!
Alleluja!! Tego sie bałem.Rozkręcania,lutowania-a mówisz,że nie trzeba!?
Super.Zaraz zamawiam :D
Znaczy,chodzi o tę?
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=17_940_350&products_id=32566&<osCsid>
Jak miło,że producent przewidział laika i uprościł rzecz na maksa.Bałem się,że będę musiał wysłać jakiemuś fachowcowi z forum do przeróbki.
Albo załączasz ze światłami albo z dźwiękiem.
Ta co ja mam wchodziła w skład zestawu startowego Roco 41270.
Zapewne więc ma w tej kwestii ustawione wartości domyślne.
Wiesz co było w instrukcji zatem,albo ją masz,albo miałeś.
A zatem-wiesz może wg.jakiego wzoru ma te zworki ustawione?? Czyli ze światłami czy dźwiękiem??
Druga kwestia-coś tam-o ile pamiętam w instrukcji przebąkują o smarowaniu,że niby co 30 godzin jazdy trzeba tłoki i koła smarować,bo może sie to skończyć uszkodzeniem loka.(chyba im chodzi o wzrastający opór).Facet nia chyba nawet nie jeździł,albo bardzo mało.Czy ona jest w smarowana przez producenta,jak trafia do sprzedaży,czy nawet w nówce trzeba smarować?

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Lubię jazdę z dźwiękiem,więc wolałbym,żeby to była wersja ze światłami bo bez nich można się obyć.Czy wytwornica może chodzić "na sucho",czy założenie jej oznacza zawsze jazdę a olejem?
Ile dawać do takiej oleju-słyszałem ,że 3 krople wystarczą,żeby za dużo nie lać.
Na ile starcza taka normalna dawka.Ponieważ nie mam jeszcze makiety-każda demonstracja czy zabawa wiąże się,póki co z chowaniem do pudełka.Olej oczywiście trzeba jakoś wylać(strzykawka z igłą,a może do góry nogami obrócić parowóz)?

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
DANKLE napisał(a):
Jaro napisał(a):
Mam pytanko.Kupiłem ostatnio BR 01.5 Roco.
Taką jak tu.
http://www.youtube.com/watch?v=4iIRQBB6o9c
:D
Ciesze sie ze ktos oglada moje filmy zrobione juz kawalek czasu temu :D
Kiedys na poczatku rewolucji dzwiekowej na podstawie podobnych filmikow ocenialem jakosc dzwiekow. Pozdrowienia
Nie ma problemu,choć moim zdaniem za mało czasu poświęciłeś na jazdę-resztę czasu katowałeś dekoder.A szkoda,bo uwielbiam widok pracujących bebechów parowozu.A u ciebie sie nie napatrzyłem.Na szczęście teraz będę miał ten widok przed oczami.Poza tym prawdopodobnie zrezygnuję z lokomotywy elektrycznej dźwiękowej i ją sprzedam,bo wprawdzie jest super,ale zrezygnowałem z trakcji elektrycznej(czyli słupów i drutów),bo to i taniej i widoku nie zasłania.

DANKLE

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jaro napisał(a):
DANKLE napisał(a):
Jaro napisał(a):
Nie ma problemu,choć moim zdaniem za mało czasu poświęciłeś na jazdę-resztę czasu katowałeś dekoder.A szkoda,bo uwielbiam widok pracujących bebechów parowozu.A u ciebie sie nie napatrzyłem.
Idea tego filmiku nie bylo pokazanie jak to nazwales ''pracujacych bebechow'' lecz wlasnie pracujacego deka stad tytul filmiku ..HD ROCO BR 01 SOUND TEST ESU 3.5 DECODER.
Teraz zapewne bym to zrobil inaczej.... ale filmik zostal nakrecony w polowie 2008 roku.... byl jednym z pierwszych w Full HD 1080p na Youtube wiec juz historia.

Wracajac do tematu tez mialem zamontowana wytwornice dymuc w tym modelu.. dla tak masywnego loka wygladalo to swietnie wiec polecam!

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wytwornice juz zamówiłem-nawet była dostepna od zaraz co oznacza,że za parę dni będzie lok full wypas :D
Żeby loka przestestować ułożyłem sobie tor testowy w kształcie kółka i dołożyłem sobie tor rozprzegający z którym miałem problemy opisane w innym watku.Ponieważ lok ma ciągnąć wagony osobowe,więc wsadziłem nie standardowe sprzęgi a sprzęgi Roco,bo moje osobowe takie mają.I stał się cud.Tor rozprzęgający nagle zaczął działać jak należy i za każdym razem prawidłowo rozprzęgał skład.Żeby było śmiesznie w lokomotywie w jakiej testowałem to za pierwszym razem też są sprzęgi Roco.Zastanawiające jest dlaczego mam problem ze sprzęgami Roco w jednej lokomotywie a drugiej nie.Oba loki są nówki i oba mają zamontowane sprzęgi Roco nówki,otrzymane wraz z nimi.Wychodzi na to,że aby system działał będę musiał wszystkie loki przerobić na sprzęgi Roco-przynajmniej pierwszy wagon i jeden ze sprzęgów.O co tu biega do teraz nie wiem :shock:

Załączniki

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Lucjanek napisał(a):
chyba powinieneś przeprosić Pana z Modelmanii , wyszło na to że to Ty się uczysz .
co miał Ci chłopina doradzić?
Chętnie bym to zrobił,żeby nikt nie mówił ,że sie do błędu nie umiem przyznać,problem tylko w tym,że nadal nie wiem dlaczego działa tylko z jedną lokomotywą,zamiast z dwoma,choć wszystkie mam produkcji Roco(jeszcze powinienem 3 sprawdzić,też z Roco).
nie mówiąc o tym,że adresu nadal nie mogę w nim zmienić i jade na domyślnej 80-tce.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni-powinieneś o tym wiedzieć.
Chyba,że nie potrafie tego ustrojstwa przestawic w tryb serwisowy,choć wydaje mi się,że wszystko robiłem zgodnie z instrukcją(5 razy przestawić napęd w ciągu 5 sekund).Przestawiałem go i ręcznie i automatycznie z poziomu adresu domyslnego i nie było efektu.Mogę zrobic eksperyment i zamówic drugi taki zestaw-tym bardziej,że i tak zamierzałem to zrobić i zobaczyć,czy tam się da.
Na razie efekt to 50%skuteczności,więc musicie mi wybaczyć,że nie polecę przepraszać z wywieszonym ozorem,bo za wcześnie na to.
Tym bardziej,że skoro nie mógł mi doradzić,to mógł napisać choćby to,że nie może doradzić,nie umie doradzić,czy nie chce doradzić-a nie napisał nic-zostałem kompletnie olany.
Tak więc na chwilę obecną nie mam za co przepraszać,jak będę miał to wtedy pomyślę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 5
Tabor 16
Tabor 29
Tabor 17