• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

BR 01.5 (PIKO) do remontu - potrzebne zdjęcia

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Zamierzam wyremontować parowóz BR 01.5 produkcji PIKO, który jakiś czas temu kupiłem od znajomego. Nie jestem pewien, czy mojej lokomotywie jednak czegoś nie brakuje i chciałbym to zweryfikować. Potrzebowałbym kilka fotek tego modelu.

Wg starego NRD-owskiego katalogu PIKO to jest to model lokomotywy pospiesznej 01 1518-8 z tendrem węglowym i kołami ramieniowymi (patrz niżej: fotka ilustracji z katalogu).

Chciałbym zapytać i poprosić Szanownych Kolegów, czy może któryś z Was mógłby wrzucić tutaj kilka fotek tego właśnie typu parowozu. Interesuje mnie szczególnie druga strona (prawa), bo tej akurat nie mam pokazanej w katalogu.

Z góry dziękuję.

Załączniki

A

Adam-H0

Gość
mam podobny zabytek z dziecinstwa :???:
nie jestem specjalista w tej materii, ale juz kola maja obrecze ktore po obecnym torowisku nie pojada wiec do wymiany - dalej silnik jest tez muzealny czyli tez do wymiany - oswietlenie te stare zarowki tez mialy pobor pradu ze hej, nastepny problem
a jak jakis fachowiec to oceni to wyjdzie pewno jeszcze wiecej problemow , bo KKK tez te lokomotywy nie mialy

uwazam podpicowac i jako eksponat - napewno mily - sentymentalny - ;)

mam takich pamietek trzy sztuki i nigdy ich nie oddam :cool:

TomaszM

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zawsze można się pobawić, bo "sentymenty trzeba pielęgnować". Ja dwa dni temu wziąłem na stół BR 03 PIKO. Zaczynam od silnika - ten oryginalny jest tak hałaśliwy, że nie do zniesienia. Jeśli się uda to będzie nadzieja na dalsze postępy w przeróbce ;)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
A ja widzę to tak: zostawiam oryginalne wszystko to, co jest widoczne z zewnątrz. A do środka wsadzam co tylko zechcę, bo i tak nikt tego nie wie. Wiecie jaki można super efekt uzyskać tak przerabiając stary jakiś model? Patrzycie na model - stare Piko. Potem rusza i jedzie wolniutko, przyspiesza delikatnie, nie szarpie tylko łagodnie jedze, a do tego jeszcze pełne ładne oświetlenie.

D

Dariusz

Gość
Tez mialem kiedys taki antyk. Na owczesne czasy bylo to calkiem niezle. Trzymaj to chlopie jako zabytek. Przy najblizszym pobycie w Polsce tez sobie poszukam takiej sztuki.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Dariusz, szukaj na Allegro i eBay. Można znaleźć przecież prawdziwe rarytasy sprzed lat. A na giełdach to potrafią mieć niemal samy chłam.

OP
OP
KKL

KKL

Użytkownik
Reakcje
74 0 0
Dzięki za fotki. Są OK. :grin:

A czy mógłbym, Kolego Lucjanek, poprosić Cię jeszcze o jedną fotkę z prawej strony.

Potrzebowałbym widok prawej strony lokomotywy jak na 01bb.jpg, ale w takim ujęciu i dokładnie z takim powiększeniem jak na 01ee.jpg. Chciałbym zobaczyć miejsce zaraz za prawą blachą/nawiewką przy kominie, bo wydaje mi się, że mi tam czegoś brakuje. Chyba powinien tam być taki mały odstający element, a ja go nie mam.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
z tych fotek co zostały zaaplikowane powyżej są dwie różne lokomotywy 01 0505-6 i jakaś inna, wystarczy spojrzeć na kształt/wygląd szprych/kół. Ta lokomotywa Trixa też jest inna, widać to po numerze na budce, 01-147. A koledze chodzi o loka 01 1518-8. Te lokomotywy mogą się różnić właśnie zaznaczonym elementem na fotce z Trixem. Powinieneś porównać model swojej lokomotywy z inną w 100% pełną w oryginalne elementy i o tym samym numerze na budce 01 1518-8.

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.539 252 31
kiedyś na pchlim targu udało mi się kupić 5 sztuk po 100zl ,bodajże 2001 roku,z tych 5-u udało mi się złożyć jedną ,ale i ona się rozsypała po kilku rundach, tworzywo mocujące silnik i wiązary kruszało w mgnieniu oka ,a hałas silnika budził wszelkie insekty . Podsumowując czas stracony stwierdzeniem ,,no more,,.

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
ja bawilem sie z remontem tego loka jak masz jakies pytania odnosnie silnika polączenia tendera z lokiem napisz na gg

jest wiele małych spraw które razem wplywaja na zmiane tego loka

1) silnik wcale nietrzeba kupowac za 100 zł wystarczy wizyta w pobliskim warsztacie skupie elektroniki i wziasc satre im starcze tym lepsze i wymontować co sie da, ja wykorzystalem silnik od napedu wypytchania kasety vhs, znalazlem silnik sanio 12V pieciopolowy na dwoch mikro lozyskach mozesz zobaczyc przerobiony wózek do BR 130 w dziale tabor

2) rozłozyc calosc wiele elementów bedzie miec luzy zwlaszcza wszelkie miejsca osadzenia osi ja niektóre zakleiłem distalem i pozniej nawierciłem nowe do osi glownej przekazujacej naped slimakami na koła takie tulejki zrobil mi kolega z mosiądzu czy brazu

3)calość złozyc na smar teflonowy do przekladni plastikowych

4)połaczenie pomiedzy lokiem a tenderem wywalic wypilowac je z kawalka grubego plastiku, aluinium polaczyc na stałe i ladnei wkrecic wkrety azby niewykakiwalo

5) polaczenie elektryczne pomiedzy lokiem a tenderm wykonac juz pod DCC czyli 6 przewodami
dwa na silnik
dwa na swiatła tylnie czerwone jak sie postarasz wepchniesz tam diody
dwa na zbieranie pradu z tendera i doprowadzenie go do dekodera zamontowanego z loku

6)tender postraj sie lepiej wywazyc zobacz jak rozklada sie obciazenie

7)wywal z przodu zarówke i pryzmat tam jest dzuo miejsca jak sie postrasz wepchaniesz tma diody a przynajmniej jedna

Niepamietam juz co wiecej robilem powiem tyle ze pod koniec lokomotywa naprawde zaczełą dobrze smigac po torach jednak z torami 2,1 ma problemy stuka

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje innych krajów 2
Koleje innych krajów 8
Koleje innych krajów 3
Koleje innych krajów 6
Koleje innych krajów 51