• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Bipa oświetlenie

Reakcje
20 0 0
Hej, czy ktoś ma jakieś namiary z skąd kupić oświetlenie do bipa/BHP od rivarrosi.
Jaki byłby koszt
Widziałem kiedyś na Elvis model info ale bez ceny.

Reakcje
89 3 0
Ja zamierzam zlecić to koledze WITKOIM. Ceny ma (a przynajmniej miał) bardzo przystępne. Przykłady Jego pracy są dostępne na forum. Ale oczywiście można samemu.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.441 39 7
Na koniec sierpnia będę miał w ofercie listwy do bipy - jak zawsze dopasowane rozłożenie diod do budowy wagonu, ceny jeszcze nie kalkulowalem.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
480 8 0
Na koniec sierpnia będę miał w ofercie listwy do bipy - jak zawsze dopasowane rozłożenie diod do budowy wagonu, ceny jeszcze nie kalkulowalem.
Świetnie!
A czy planujesz zrobić wszystko na jednym dekoderze z połączeniami między wagonami, czy każdy człon osobno? Jestem też ciekaw kwestii integracji z istniejącymi końcówkami. Nie rozbierałem jeszcze wagonów, ale zdaje się, że skrajne człony mają gniazda dekodera z zaślepkami.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.441 39 7
Wagon skrajny będzie miał płytkę dekodera (wymiana za oryginalna płytkę z gniazdem dekodera) do której podłączasz końcówki. Ten wagon będzie miał też opcję kontaktronu. Wagony środkowe tylko oświetlenie (połączenie kablowe że skrajnym). Ostatni skrajny - dwie opcje, albo dekoder (jak przewidział producent, wtedy: eliminujemy połączenie między np. 2 i 3 wagonem), albo płytka bez dekodera (wtedy mamy odbiór prądu z wózków obu skrajnych wagonów na cały skład).

OP
OP
L
Reakcje
20 0 0
Jestem ciekawy jak będzie można kupić.
Mieszkam teraz zagranicą więc wszystko muszę robić przez adres rodziców albo place ekstra za przesyłkę.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 172 0
Jakby były 2 dekodery (po jednym w skrajnym wagonie) i połączenie przewodami wagonów 1 i 2 oraz 3 i 4 to jakie są przewidywane możliwości takiego oświetlenia w sterowaniu DCC (bez kontaktronów)? Oddzielne włączanie oświetlenia całego składu i oddzielne włączanie końcówek? Jakie były opcje oświetlenia w prawdziwej Bipie?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.441 39 7
Jeśli chodzi o moje rozwiązanie:
Niezależnie czy 2 dekodery, czy jeden - realizowane są funkcje:
F0 - oświetlenie wnętrza
F1 - końcówka 1
F2 - końcówka 2

Dla wariantu 2 dekoderów odchodzi 1 połączenie między wagonami, ale mamy odbiór z jednego wózka per dekoder. Dla 1 dekodera - mamy odbiór z 2 wózków.
W obu przypadkach programowa regulacja oświetlenia wnętrza.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.441 39 7
Fotki z warsztatu i uruchomienia w załączeniu

1. Zestaw wagon końcowy z dekoderem (100zł):
- płytka dekodera i oświetlenia przedsionka dla podróżnych z większym bagażem ręcznym
- płytka oświetlenia wc, przedział służbowy
- płytka oświetlenia górnego pokładu i przedsionka z kondensatorem
- płytka dolnego pokładu
- element montażowy płytki (wydruk 3D)

2. Zestaw płytek wagonu środkowego (50zł)
- płytka oświetlenia górnego pokładu i przedsionków
- płytka dolnego pokładu
- zestaw elementów montażowych płytki (wydruk 3D)

3. Zestaw wagon końcowy (slave) 60zł
- płytka oświetlenia przedsionka dla podróżnych z większym bagażem ręcznym
- płytka oświetlenia wc, przedział służbowy
- płytka oświetlenia górnego pokładu i przedsionka z kondensatorem
- płytka dolnego pokładu
- element montażowy płytki (wydruk 3D)

Funkcje dekodera:
- sterowanie oświetleniem wnętrza,
- sterowanie końcówkami,
- regulacja jasności oświetlenia wnętrza

Wszystkie płytki gotowe do montazu, konieczne wywiercenie otworów na oświetlenie w wagonach końcowych, lutowanie płytek w wyznaczone punkty lutownicze.
Dla zestawu 4 wagonów należy zakupić zestaw:
1 + 2 + 2 + 3 (przewody połączeniowe (rozłączne) między wszystkimi wagonami
lub
1 + 2, 2 + 1 (przewody połączeniowe miedzy wagonami skrajnymii kolejnym, brak połączeń miedzy wagonami środkowymi)

Możliwość zamówień dowolnych setów, również dla zestawów 2, 3 wagonowych.
Wysyłka gratis

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 13
Tabor 9
Tabor 5
Tabor 16